Se Fotball-EM, Tour de France og OL i Rio på NRK og Tv2 Sumo i utlandet

10/06/2016

Tips&Guider

Hvert fjerde år får vi sportsfans en ekstra spesiell sommer, da er det nemlig tid for fotball-EM og Olympiske sommerleker i løpet av kost tid. Mange av oss gleder oss alltid til Tour de France i tillegg og det betyr at vi nå i 2016 går en ultimat sportssommer i vente.

Fotball-EM sparkes i gang 10. juni og innen vi er halvveis inn i kvartfinalene har guttene i trikot rullet igjennom første etappe i TdF. Det blir et lite pusterom mellom målgang i Paris 24. juli frem til OL-ilden igjen tennes 5. august.

Eller sagt på en annen måte, nesten 3 hele måneder med deilig, deilig idrett på TV’n.

Hvordan se norsk TV i utlandet

Men om sommeren er det mange av oss nordmenn som ikke er hjemme i fedrelandet, enten ferietur eller fast opphold. Uansett er det ikke det samme å se disse sendingene uten den norske vrien som vi er vant til, så da trenger man tilgang til norske nett-TVer.

Det er kun et fåtall av programmene på NRK nett-tv og TV2 Sumo som i utgangspunktet er tilgjengelig i utlandet. Og idrett som fotball-EM, TdF og OL er IKKE blant disse. Derfor må man bruke en bakvei gjennom det som kalles geo-fence. Et slags gjerde som bruker IP-adressen din til å anta hvor du befinner deg i verden. En IP-adresse er et slags telefonnummer man «ringer fra» inn til nettsiden man ønsker å besøke.

Om det ser ut som et «utlandsnummer» slipper man ikke inn. Heldigvis finnes det lovlige veier rundt dette!

Man må kjøpe en tjeneste som heter VPN, eller SmartDNS. Som mangeårig utenlandsstudent fant jeg min favorittjeneste som heter Overplay.net. De siste årene brukte jeg også IPVanish en del.

Begge deler er enkle VPN-programmer som lar deg koble opp mot en hel masse servere for å få lokale IP-adresser over hele verden.

Per 10.06.2016: Overplay har oppdatert sin software og serverliste, på grunn av nytt system har de enda ikke fått opp norsk server, jeg har vært i kontakt med support hos Overplay og de sier at de jobber på spreng med å få norske servere på plass. Guiden under blir derfor for IPVanish, en like enkel software som jeg har brukt mye på reise.

Overplay VPN

Den enkleste løsningen for å få bruke norske nettsider fra utlandet (eller utenlandske nettsider fra Norge) er IPVanish VPN-løsning. Akkurat i tide til sommeren har de også sluppet helt ny software som gir deg som bruker enda høyere kontroll.

fotball em tour de france oli rio tv2 sumo nrk i utlandet ipvanish

For å komme i gang velger du den betalingen som passer for deg, $10 i måneden er definitivt verdt det for å kunne bruke norske nettsider fullt ut fra utlandet. Etter at konto er opprettet laster du ned programvaren (som du ser bilde av over).

Velg Server Selection, jeg har valgt «Map» som sorteringsfane øverst og der finner man to servere i Norge.

fotball em på tv2 sumo fra utlandet

Trykk på den røde «On-knappen», vent et par sekunder og du er tilknyttet en norsk server og du kan starte å se fotball-EM på NRK eller TV2 Sumo.

fotball em nrk utlandet

Norsk TV fra utlandet på iPad

Har du bare med deg iPad, smarttelefon eller andre nettbrett på turen støttes dette også av IPVanish. Du trenger bare å laste ned deres apper til Android eller iOS, du finner link til dem på IPVanish sine sider. Oppsettet er like enkelt der, her er et skjermbilde som viser litt hvordan det fungerer:

norsk tv fotball em tour de france ol i rio fra utlandet på ipad iphoneEtter at man har logget inn med brukernavn og passord må man tillate VPN-profilen (det er blir man enkelt guidet gjennom) og så er det bare å velge fra den samme listen av servere hele verden over. Såre enkelt altså.

SmartDNS

Overplay byr også på en alternativ løsning de kaller SmartDNS som er en annen mulighet for å komme seg rundt geocaching hos NRK og TV2. Den kan du lese mer om i en guide jeg har skrevet her: http://www————————-bouda.hosts.cx/2014/11/19/se-amerikansk-netflix-amazon-prime-hulu-og-kanskje-snart-hbo-go-helt-lovlig/

anti fatigue mats amazon