Oppgradere til Windows 8 – tips og triks

20/01/2013

Data, Tips&Guider

win8_startskjerm

Oppdatert 01.02.2013

Windows 8 kommer i to utgaver, vanlig (kalt «Core») og Pro. Den største forskjellen er at Pro kan koble seg til domener og derfor er mer bedriftsrettet. Men det er ingenting som hindrer en privatperson i å bruke Pro-utgaven.

Merk: Det finnes også en utgave som heter Windows RT, men denne følger kun med nye maskiner og kjører kun Windows Store apper. Se forrige artikkel i serien.

Fram til 31.01.2013 kan du kjøpe og laste ned Windows 8 Pro for 249kr fra Windows.com. Etter denne datoen øker prisen til rundt 1500kr, noe jeg baserer på den amerikanske prisen (199USD + norsk moms). Oppdatert: Prisen er 939kr for Windows 8 og 2099kr for Windows 8 Pro.

Merk: Du kan også kjøpe en fysisk kopi som inneholder både 32-bit og 64-bit på hver sin DVD. Veil. pris er 479kr fram til 31.01.2013.

Du kan oppgradere til Windows 8 fra Windows XP, Windows Vista og Windows 7. Det er kun oppgradering fra Windows 7 som bevarer alle programmer, innstillinger og filer. Oppgradering fra Windows XP og Vista beholder kun personlige filer. Se fullstendig tabell.

Windows 8 har samme maskinvarekrav som Windows 7 og enkelte hevder at Windows 8 fungerer bedre på samme maskinvare. Dette fordi Microsoft har optimalisert koden slik at Windows 8 utnytter ressursene enda bedre. Kravene er ganske beskjedne i forhold til dagens maskinvare:

  • Prosessor: 1 gigahertz (GHz) eller raskere, med støtte for PAE, NX og SSE2
  • RAM: 1 GB (gigabyte) (32-biters) eller 2 GB (64-biters)
  • Plass på harddisken: 16 GB (32-biters) eller 20 GB (64-biters)
  • Grafikkort: Microsoft DirectX 9-skjermkort med WDDM-driver

Fullstendige krav.

Når du kjøper Windows 8 via Windows.com laster du først ned oppgraderingsassistenten. Når du kjører programmet sjekker den maskinen din som ender opp i en rapport. Rapporten viser om din maskinvare støtter oppgraderingen og evt. hvilken programvare som må oppdateres eller fjernes. Når du går videre får du muligheten til å kjøpe Windows 8 Pro. Etter 31.01.2013 antar jeg at du kan velge versjon, slik at du får muligheten til å kjøpe den rimeligere utgaven Windows 8 «Core». Foreløpig kan du kun kjøpe Windows 8 Pro på denne måten. Oppdatert: Fra 01.02.2013 kan du velge mellom Windows 8 og Windows 8 Pro. Se priser øverst.

win8_upgrade_assistant_1

Neste steg er å laste ned selve installasjonsfilene.

Merk: Installasjonen du laster ned blir lik den versjonen av Windows du laster ned fra.

Eksempler:

Du har norsk Windows XP 32-bit, du laster ned norsk Windows 8 Pro 32-bit.

Du har engelsk Windows 7 64-bit, du laster ned engelsk Windows 8 Pro 64-bit.

Når dette er gjort, får du muligheten til å installere med en gang, vente til senere eller opprette medium. Jeg anbefaler det siste alternativet. Du får mulighet til å brenne til DVD, klargjøre en minnepenn eller lagre en ISO-fil. En ISO-fil er en plateavbildning (image) og kan senere brukes til både å brenne til DVD og klargjøre en minnepenn. Derfor anbefaler jeg dette.

Du kan bruke programmet Windows 7 USB/DVD Download Tool til disse oppgavene. Ikke la deg lure av navnet, jeg har testet at dette også fungerer med Windows 8 ISO-filer.

Merk: Du kan ikke brenne til DVD med oppgraderingsassistenten hvis du laster ned installasjonsfilene fra Windows XP. Men du kan bruke programmet nevnt over.

win8_upgrade_assistant_2

Du kan starte installasjonen direkte fra Windows hvis du ønsker å beholde programmer, innstillinger og personlige filer. Selv liker jeg alltid å starte med blanke ark, derfor startet jeg maskinen fra en klargjort minnepenn. Under installasjonen valgte jeg å formatere partisjonen Windows 8 Pro skulle installeres på. I mitt tilfelle en SSD på 120GB. I etterkant installerte jeg drivere og programmer. Windows 8 har en meget god driver-database og det meste vil fungere uten å installere ekstra drivere, dog kan det hende du må kjøre Windows Update før alle er på plass. I de tilfellene hvor det finnes optimaliserte drivere fra produsent, vil jeg anbefale dette. Spesielt for dedikerte skjermkort fra AMD og NVIDIA.

Merk: Formatering sletter alle data! Ta kopi av filer du ønsker å beholde!

win8_upgrade_assistant_3

Installasjonen av Windows 8 går enda raskere enn med Windows 7, så lenge du har moderne maskinvare. Du får valget mellom å logge inn med din Microsoft-konto eller opprette en lokal konto. Du har allerede en Microsoft-konto har hvis du har brukt Hotmail, Outlook.com, Xbox, MSN, SkyDrive eller andre Microsoft-tjenester. Hvis ikke kan du opprette en på Outlook.com.

Merk: Du kan bruke din eksisterende e-post adresse når du oppretter Microsoft-kontoen på signup.live.com.

Hvis du velger å logge på med en Microsoft-konto, blir du automatisk logget på SkyDrive og Windows Store (hvor du kan laste ned apper), din epost-konto blir lagt inn i Mail-appen og dine innstillinger som fargevalg og skrivebordsbakgrunn blir synkronisert til andre Windows 8 maskiner du logger på med samme konto.

Til slutt ender du opp på den nye Start-skjermen, også kalt Metro (men ikke av Microsoft). Det følger med en del apper og disse er presentert med hvert sitt rektangel. Microsoft kaller dette for fliser (tiles på engelsk). En av flisene heter Skrivebord og starter du denne vil du kjenne deg igjen med en gang. Her kan lagre filer direkte på skrivebordet og feste programmene til oppgavelinjen. Akkurat som i Windows 7. Det er slik jeg bruker Windows 8 til daglig.

Det todelte grensesnittet er uvant og krever tilvenning. Hver gang du trykker Windows-tasten på tastaturet blir du ført til Start-skjermen. Du kan fortsatt søke ved å begynne skrive eller hente opp søkefeltet i Perle-menyen til høyre. Denne menyen dukker opp hvis du fører musepekeren til et av hjørnene til høyre.

Husk: Du trenger ikke kjøpe og laste ned Windows 8 på den maskinen du skal oppgradere. Hvis du trenger å laste ned innstallasjonsfilene på et senere tidspunkt, finn fram produktnøkkelen og gå til denne Microsoft-siden. Da laster du ned og kjører Windows 8 Setup. Du skriver inn din produktnøkkel og får de samme mulighetene til å opprette medium. Filene lagres under C:\ESD (skjult mappe). Har du ikke produktnøkkelen tilgjengelig, kan du bruke den universale: XKY4K-2NRWR-8F6P2-448RF-CRYQH. (Denne får du kun lastet ned med, ikke aktivert.)

Har du flere spørsmål kan du spørre i kommentarfeltet. Det finnes også en egen kategori på Diskusjon.no for Windows 8. Jeg kan anbefale tråden Hvordan bruke oppgraderingsnøkkelen til Windows 8?

Siste artikkel i denne serien om Windows 8 tar for seg nyheter, samt noen og tips og triks.

rbeRaymond Bratli Eri er en datanerd som er utdannet dataingeniør. Han holder seg daglig oppdatert på teknologi og er spesielt glad i smartmobiler. Han har holdt på med data siden Windows 3.1 og har en engelsk teknoligblogg på raymonderi.no/blog.

anti fatigue mats amazon