Windows 8, Windows Phone 8 og Windows RT er ikke det samme – men de har mye til felles

13/01/2013

Apps, Data, Mobil, Nettbrett

windows8_storeOppdatert 01.02.2013

Høsten 2012 var travel for Microsoft. De slapp bl.a. operativsystemet Windows 8 for datamaskiner, Windows Phone 8 for mobiler og nettbrettet Surface med Windows RT.

Det er ingen tvil om at Microsoft Windows er det mest brukte operativsystemet gjennom tidene. Windows 8 er etterfølgeren til populære Windows 7 og skal ikke kreve mer av maskinvaren. Windows 8 kommer i to versjoner, vanlig («Core») og Pro. Den største forskjellen er at Pro kan kobles til et domene og derfor er mest aktuell for bedrifter. Men det er ingenting som hindrer vanlige mannen i gata å kjøre Windows 8 Pro. Faktisk kan du fram til 31. januar 2013 laste ned Windows 8 Pro for 249kr via Windows.com. Oppdatering: Fra 1. februar 2013 er prisene som følger: Windows 8 koster 939kr og Windows 8 Pro koster 2099kr. Dette krever at maskinen du skal oppgradere kjører Windows XP, Vista eller 7. Du trenger ikke å installere Windows 8 på den maskinen du laster ned installasjonsfilene til, da Windows 8 Upgrade Assistant hjelper deg å lage en DVD-plate eller klargjøre en minnepenn.

Windows Phone 7 ble sluppet høsten 2010 og var en nysatsing fra Microsoft etter at Windows Mobile stupte i popularitet etter iPhones lansering i 2007. I 2011 slapp Microsoft en oppdatert versjon kalt Windows Phone 7.5. Selv om flere kjente mobilprodusenter lagde Windows Phone mobiler, fikk Microsoft ingen store markedsandeler. Sommeren 2012 ble Windows Phone 8 (WP8) vist fram for første gang og det ble også kjent at tidligere mobiler ikke kunne oppgraderes p.g.a. endringer i kjernen. Windows Phone 8 deler nemlig kjerne med Windows 8 (NT-kernel). De største nyhetene i WP8 er støtte for flere prosessorkjerner, høyere skjermoppløsning og minnekort. Microsoft har minimumskrav for maskinvaren produsentene putter i sine modeller, derfor er du garantert at WP8 flyter bra uansett hvilken mobil du kjøper. Når dette skrives får du tak i modeller fra Nokia, HTC og Samsung. WP8 har generelt fått god mottakelse i markedet og spesielt Nokias Lumia 920 er populær og Nokia har hatt problemer med å produsere nok enheter til å dekke etterspørselen.

Surface er et nettbrett produsert av Microsoft og ble sluppet i USA i høst, kun i Microsofts egne butikker; Microsoft Store. Rett før jul ble det mulig å kjøpe Surface også hos andre forhandlere. Surface kjører Windows RT, et operativsystem for prosessorer basert på ARM-arkitekturen. ARM er stort innen smartmobiler og nettbrett p.g.a. den høye effekten den gir (ytelse kontra strømforbruk). Ytelsen har økt drastisk de to siste årene, ved hjelp av NVIDIAs Tegra og Qualcomms Snapdragon plattformer. Windows RT kan kun kjøre Windows Store apper, men kommer til gjengjeld med Office 2013 inkludert (Word, Excel, PowerPoint, OneNote). Også andre kjente produsenter har lansert nettbrett og hybridløsninger med Windows RT.

windows8_metro
Som nevnt har disse tre operativsystemene noen fellestrekk selv om de er ment for forskjellig maskinvare. Du finner app-butikken Store på alle tre. Her finner du både gratis og betalbare apper. I tillegg kan du installere «gammeldagse» skrivebordsprogrammer i Windows 8. Det mest synlige fellestrekket er flisene (tiles på engelsk). Hver app presenteres med en flis på Start-skjermen. På WP8 går denne skjermen vertikalt, d.v.s. at flisene ligger under hverandre og du må scrolle nedover. I Windows 8 og RT ligger flisene i kolonner horisontalt, altså scroller du mot høyre. Selv om disse fellestrekkene skal gjøre det enklere å utvikle apper på tvers av plattformene, er det ikke alle appene i Store som kan kjøre på både Windows 8 og RT.

Under utviklingen av Windows 8 kalte Microsoft den nye Start-skjermen for Metro. Den har erstattet Start-menyen som ble introdusert i Windows 95 og har blitt utskjelt av mange. Personlig bruker jeg Windows 8 Pro på en stasjonær maskin med vanlig skjerm og tastatur/mus. Det tok litt tid å bli vant til Metro, men jeg jobber på samme måte som i Windows 7. Jeg har festet de mest brukte programmene til Oppgavelinjen og avinstallert alle appene som fulgte med. Det er sjeldent jeg ser Metro i løpet av en normal arbeidsdag.

Les de to neste artiklene i serien:

Oppgradere til Windows 8 – tips og triks
Den ultimate startguiden til Windows 8

rbeRaymond Bratli Eri er en datanerd som er utdannet dataingeniør. Han holder seg daglig oppdatert på teknologi og er spesielt glad i smartmobiler. Han har holdt på med data siden Windows 3.1 og har en engelsk teknoligblogg på raymonderi.no/blog.
, , , ,
anti fatigue mats amazon