Kunne du ha logget deg helt av internett?

27/05/2012

Internett, Kommentar

Siden 1. mai har Paul Miller, en senior editor i den store amerikanske teknologibloggen The Verge, logget seg av internett. Og da mener han fullstendig avskåret fra internett. Han har kjøpt seg en god gammeldags dumtelefon som fungerer til meldinger, telefonsamtaler og en runde med klassikerspillet Orm. Han har kuttet ut internett hjemme, satt iPaden i flymodus og når han har skrevet en artikkel for The Verge så gir han den via USB-minnepinne til en kollega som laster den opp på nettsidene deres.

Skal han skrive en sak kan han ikke lenger ty til Wikipedia, Google eller Teknolicious(øøøøhh) for å finne informasjon, han må ringe rundt eller besøke et bibliotek. Altså en helt avleggs teknikk for dagens journalister. Planen hans er å være avlogget fra internett i et år og det er interessant å følge hans opplevelser via oppdateringer som kommer et par ganger i uka. Den innledende artikkelen til prosjektet finner du her, der vil du også finne de oppdateringene som Miller har skrevet til nå.

Spørsmålet som er naturlig å stille seg nå er: Kunne du ha klart det samme, ingen internett på et år? Jeg har tenkt igjennom saken.

Først befriende, så kjedelig. Det er det første som slår meg. Jeg lever ikke i noe tidsklemme, men jeg synes det er deilig å la mobilen bli liggende ett annet sted enn der jeg er. Dessuten brukes mobilen alt for mye som et slags skjold mot omverdenen. I stedet for å presse seg til å kommunisere med omverdenen på et aller annet vis, så er det så ufattelig mye enklere å bare vippe mobilen ut av lomma og late som man har noe viktig å foreta seg der.

Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har bladde frem og tilbake mellom hjemmeskjermene på mobilen min som et forsøk på tidsfordriv.

Samtidig hadde det blitt veldig kjedelig å ikke ha internett. Det hadde blitt mindre kommunikasjon med venner jeg ikke treffer så ofte og samtidig er det i hvertfall for meg mye underholdning i å rulle igjennom Twitterfeeden min noen ganger i løpet av dagen. Jeg hadde følt det som et stort hull å ikke enkelt kunne følge med på mange av mine interesser igjennom Twitter om jeg hadde logget av internett for godt. Jeg får allerede tegn til abstinenser når jeg blir borte fra mine vante kanaler for informasjon mer enn et døgn. Hva om noe har skjedd med favorittlaget mitt? Er det noe jeg burde ha skrevet om på Teknolicious som går meg hus forbi nå? Hvilken viral video er det mine venner ler seg skakk av som jeg aldri vil forstå referansen til nå?

Dette er tanker som har presset seg frem i hodet mitt ved eventuelle lengre avbrekk fra verdensveven. Men gang på gang har det gått helt fint.

Jeg er inneforstått med at mitt forhold til internett ikke er sunt. Kanskje burde jeg følge Paul Millers eksempel og logge helt av, eller så tror jeg svaret ligger i å roe ned bruken noe og kanskje gå ut og nyte verden offline litt mer enn de fleste av oss gjør nå.

For å logge meg helt av er ikke aktuelt for meg. Jeg gleder meg til å følge Millers oppdateringer det neste året, men jeg er ikke det minste interessert i følge hans fotspor. Men hva med deg? Kunne ett år, en måned eller en uke helt uten internett vært noe for deg?

,
anti fatigue mats amazon