Fremtidens hjem og Microsoft HomeOS

04/05/2012

Kommentar

Dette er et gjesteinnlegg fra Michael Wynn en 38 årig teknologi-entusiast som driver nettstedene Teknologinyheter.com og TheEnglishCollection.com. Han er utdannet engelsklærer.

Nylig så jeg den gamle klassikeren Mon Oncle fra 1958 med Jacques Tati. I filmen finnes det et moderne hus slik man så det for seg i 1958: et hjem full av elektronikk og automatisering. I dag, over 50 år senere, har Microsoft utviklet HomeOS, et operativsystem som kobler alle lamper, apparater og ovner til et sentralt nett.

Men Microsofts siste innsats er langt fra noen nyhet. I USA finnes det egne nettbutikker som Smarthome.com som i flere ti-år har spesialisert seg på «home automation». Hvert eneste teknologiselskap med litt respekt for seg selv har en gang bygget «fremtidens hus» og presentert det på messer og utstillinger. Se bare på dette bare på dette amerikanske vidunderet presentert av Monsanto i 1957:

I 2001 rapporterte Aftenposten fra Telenors fremtidsprosjekt på Fornebu. Her bygget de et hus med dører som åpnet seg automatisk og musikk som blir skrudd på ved hjelp av stemmekommandoer:

Fremtidshuset kjenner igjen mobiltelefonen din, og slipper deg inn døren. På en skjerm i gangen dukker naboen opp og forteller at hun var innom tidligere i dag. ….»Sett på yndlingsmusikken min», sier du, og lyden av The Stone Roses følger deg gjennom alle rom, mens du tar frem en fjernkontroll som styrer lys, varme, gardiner og vann i badekaret. Mens du lager mat på kjøkkenet, kan du lese av strømforbruket på en skjerm. På den kan du også lese e-post fra venner eller finne oppskrifter. Hva skal man med hushjelp når man har et hjelpende hus?

Vitenskapsprogrammer på Tv har lenge meldt om kjøleskap som automatisk bestiller det som trengs og mat som er merket og registreres ved hjelp av sensorer, slik at fullstendige inventarlister blir tilgjengelig over internett. Automatiske kjæledyr-matere som fyller mat og vann-skålen til hunden og katten til bestemte tider er allerede standard hos Smarthome.com.

Likevel har de færreste innført slike apparat i sine hjem. Dørene trenger fortsatt nøkler og de ulike apparatene i hjemmet er ikke knyttet til noe nervesystem. Men noen fremskritt er i emne. De fleste av oss har i dag et sentralt nettverk i våre hjem i form av trådløse rutere. Som Microsoft Research har oppdaget, kan dette nettverket lett tilpasses slik at lamper og ovner kan styres fra kontrollpaneler enten på Pc’en eller på mobiltelefonen. Microsoft har derfor utviklet operativsystemet for hjemmet, HomeOS.

I fremtidens hjem, slik det blir beskrevet av Microsoft, kryr det av sensorer og kameraer som registrerer hva som foregår. Men det er ikke alle som er komfortable med installering av slike i sine hjem. Tenk på hva hackere eller myndighetene kan bruke disse til. Big Brother-eller hans perverse lillebror- vil kunne overvåke deg gjennom dine egne systemer, betrakte deg gjennom ditt eget kamera.

Så kan man spørre hva hensikten med det automatiske hjemmet er? Lamper og ovner som selges i dag har ikke evnen til å knytte seg til noe nettverk, men noen fordeler med å innføre et slikt nettverk i hjemmet er det. Strømbruk vil kunne reguleres og vi kunne sikre oss mot glemte panelovner som starter branner mens vi er på ferie. Eldre mennesker vil kunne styre hjemmet fra sine rullestoler. Men for de aller fleste av oss vil det automatiske hjemmet ha liten nytteverdi:

, ,
anti fatigue mats amazon