5 ting Dropbox gjør bedre enn Google Drive

På tirsdag kveld åpnet endelig Google dørene til deres versjon av nettskyen, Google Drive (eller Disk som de kaller den på norsk). De har tydelig vært veldig inspirert av Dropbox når de har utviklet tjenesten, og det med god grunn, for Dropbox er av mange sett på som den beste «lagring og synkronisering med nettskyen»-tjenesten som er. Og selv om Drive ser ut som en klone av Dropbox er det fortsatt en del punkter Dropbox løser bedre, her er fem av dem:

1 Enklere deling

Nylig, antagelig som en del av kampen mot nettopp Drive og andre konkurrenter, lanserte Dropbox det de enkelt nok kalte Links. Jeg skrev et helt innlegg om det, som du finner her, men kort fortalt er det en enkel måte å dele dine filer på. Drive har en tilnærmet lik løsning i nettleseren, men Dropbox lar deg enkelt skaffe en link til filene i Dropboxmappa på datamaskinen din, i mobilappene og i nettleseren.

2 Mulighet for utvidelse av gratisplassen

Gratisversjonene til Dropbox og Drive har henholdsvis 2 og 5GB lagringsplass. Men Dropbox tilbyr vervepremie for alle som du verver til tjenesten. Alle får en lenke, som ligner på denne: http://db.tt/ug7NYPC og hvis du trykker på denne og installerer så får den som har delt lenka 500 MB ekstra lagringsplass, samtidig som den som nettopp har installert Dropbox får 2GB + 500MB.

3 Bedre kontroll på overføringene

Mens Drive ikke gir noen informasjon om progresjonen for synkroniseringen av filene dine, så oppgir Dropbox hvilken fart du laster opp og ned med, hvor mange filer som synkroniseres og hvor lang tid som gjenstår. Samtidig lar Dropbox deg velge hvor mye båndbredde programmet skal bruke på synkroniseringen.

Samtidig tilbyr Dropbox noe de kaller LAN-synk, f.eks hvis du skal synkronisere en fil mellom to datamaskiner, eller en datamaskin og et nettbrett, så ser Dropbox først om den kan synkronisere via det lokal nettverket, og dermed drastisk raskere, før den sender filen via internett.

4 Enklere å finne gamle versjoner, og slettede filer

Mens Google Drive også tilbyr deg å finne gamle versjoner av filene dine, har Dropbox et både enklere og bedre system. I nettleseren vil du kunne gå tilbake i tid og finne alle versjonene av en fil som har blitt endret i din Dropboxmappe. Samtidig vil du kunne finne igjen slettede filer fra lang tid tilbake, dette kan du ikke på Drive.

5 Du eier dine egne filer

Et veldig viktig punkt for mange handler om hvem som eier filen så fort den er lastet opp i nettskyen. I en artikkel hos CNET kan man lese om forskjellene til de to tjenestenes betingelser for deg og meg:

Dropbox: «Your Stuff & Your Privacy: By using our Services you provide us with information, files, and folders that you submit to Dropbox (together, «your stuff»). You retain full ownership to your stuff. We don’t claim any ownership to any of it. These Terms do not grant us any rights to your stuff or intellectual property except for the limited rights that are needed to run the Services, as explained below.»

Google Drive: «Your Content in our Services: When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide licence to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes that we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content.

The rights that you grant in this licence are for the limited purpose of operating, promoting and improving our Services, and to develop new ones. This licence continues even if you stop using our Services (for example, for a business listing that you have added to Google Maps).»

I korte ord kan man si at med Dropbox så er det du som eier filene, mens Google tar seg retten til å endre, publisere og gjøre som de vil med de filene du laster opp på din Google Disk.

Google Drives store fordel 

Googles store fordel, sett bort ifra at de tilbyr 2,5 gang så mye plass for gratiskontoene er at Google Drive er en ren utvikling av Google Docs. Faktisk er Google Docs borte og du vil fra nå av kun finne Drive. Med dette så tilbyr Google enkel redigering av filer i sin web-baserte «Office-pakke». Dette er et kjempepluss. Ikke bare kan du, som hos Dropbox, se vanlige «kontorfiler» i nettleseren, men også redigere dem.

Hvem av disse to liker du best? Eller sverger du til en annen tjeneste? 

, , ,
anti fatigue mats amazon