Jeg orker ikke flere sosiale nettverk…

28/03/2012

Apps, Internett, Kommentar

Path og Pinterest

Jeg bruker alt for mange timer foran forskjellige skjermer. Idet jeg står opp konstaterer jeg at datamaskinen har overlevd nok en natt i påslått tilstand, og jeg sjekker at alt har gått greit med den automatiske nedlastingen av mine favoritt tv-serier, samtidig som jeg starter kaffemaskinen. Mens jeg spiser frokost pløyer jeg meg igjennom nattens tweets. Stort sett setter jeg mer pris på norske tvitrere, men det samler seg opp en god del amerikanske teknologi-, humor- og sports-tweets over natten.

Så fortsetter dagen med forskjellige gjøremål, Facebook sjekkes til stadighet på en PC, mens jeg oppdaterer meg på Twitter der det er åpninger for det, på bussen for eksempel. Når senga kaller etter enda en dag online, legger jeg meg nesten aldri uten å lest de siste tweetene, og sjelden uten å ha vært innom Facebook en siste gang.

Når resten av dagen da er fullspekket med e-poster, jobbing, skole og blogging så har jeg verken tid, lyst eller ork til enda flere sosiale nettverk… Men kan jeg droppe dem?

De nye for seint ute?

Det var da Google+ hypen kom i fjor at jeg forsto at det ble for mye. Facebook pleiet mine interesser med venner og familie, mens Twitter ble en kanal for mine interesser. Google+ kunne fungert for begge deler, for så vidt, bortsett fra to grunnleggende ting: Jeg orket ikke sette meg ordentlig inn i et nytt nettverk, og, ikke minst, mine mindre teknologiinteresserte venner orket ihvertfall ikke.

Et utall sosiale apper på min mobiltelefon...

Nå er det sikkert tre uker siden jeg var innom min Google+ konto sist. Sjekker jeg den igjen tipper jeg at feeden har fått 10 oppdateringer siden sist. Det i seg selv frister meg jo ikke til å logge inn på nytt. Grunnen til at det er så få nye oppdateringer er mest fordi jeg ikke har lagt så mange til mine sirkler, og litt fordi de jeg har «sirklet» (kunne det blitt et nytt verb, á la «google»?) er innom Google+ like ofte som meg.

Etter Google+ har det kommet ihvertfall to nye store nettverk, Path og Pinterest. Begge roses opp i skyene, og jeg har registrert meg på begge. Enda et tegn på at jeg ikke har tid/er interessert i flere nye nettverk er at det tok meg en drøy uke fra jeg mottok invitasjonen fra Pinterest før jeg registrerte meg.

Unisont for både Pinterest og Path er at etter jeg brukte noen minutter på å registrere meg og laste ned noen apper og teste ut litt, så har jeg ikke vært innom siden første innlogging. Nå kommer sikkert folk til å fortelle meg at Pinterest er megafett og Path er det nye hotte innen sosial nett-interaksjon, men jeg orker bare ikke sette meg inn i det.

Kommer de for sent til festen?

Ja, for hadde Pinterest, Path eller ihvertfall Google+ kommet før Twitter og Facebook, så hadde det nok vært disse jeg hadde brukt. For det er ikke noe feil med hva de tilbyr, ja kanskje er de til og med bedre. Hvis de i det hele tatt lar seg sammenligne? Poenget er bare det at min totale nettid er brukt opp. Jeg har ikke kapasitet til å gå innom en enda en app eller nettside for å følge med på oppdateringer. Enda mindre, virkelig sette pris på de oppdateringene som deles der.

På samme måte som at jeg skjønner at jeg ikke har plass til å følge spesielt mange fler på Twitter. Eller legge ennå en nettside til mine faste, daglige besøk. Jeg har hørt mye bra om Reddit, men jeg har ikke tid. Det er flere nettforum jeg gjerne skulle ha deltatt aktivt på, men det eneste jeg setter av tid til er BareBlogg.

Jeg skriver til og med avhandling på studiet mitt om enda et nytt nettsamfunn, som kan ta enda mer tid fra folk. Riktignok er dette tilfellet litt annerledes.

Effektivisering

Jeg har funnet ut at jeg må effektivisere mine sosiale nettverksvaner for at alt skal gå i hop. Venner på Facebook som jeg ikke kjenner spesielt godt eller som poster ting som ikke interesser, velger jeg å skru av abonnementet på. Facebooksider som poster for mye tull, det samme.

Twitter fungerer best, for meg, på iPad. Jeg kan raskt rulle meg igjennom tweetene, og tilgangen til bilder og lenker er veldig enkel med en innebygget nettleser i appen som legger seg ved siden av, halvveis oppå feeden med tweets. Det gir den mest effektive løsningen. Mens Facebook helt klart er best i nettleseren på en datamaskin. Appene til mobil og nettbrett er langt fra gode, og jeg unngår så godt jeg kan å bruke de.

Samtidig bruker jeg Opera som hovednettleser, litt på grunn av patriotisme, men også fordi jeg liker den godt og fordi den har Speed Dial som gir meg rask oversikt over mine favorittsider.

På denne måten har jeg full oversikt over de kontoene og nettsidene jeg ønsker å bruke tid på.

Skulle jeg ha tatt meg bryet med å bruke de nye tjenestene som dukker opp? Ja, sikkert. Men gidder jeg? Nei. Det er ikke fordi jeg ikke tror Pinterest, Path, Google+ og hva det skulle være er både interessant, gøy og spennende, men jeg trenger ikke flere sosiale nettverk. Jeg er fullbooket som det er.

Og snart kommer Instagram for Android, sukk…

Hopper du på alle nye populære tjenester? Eller er du kanskje fortsatt usikker på om du skal teste ut Facebook?

Forøvrig finner du Teknolicious på Facebook og Twitter, om du liker det du finner her så anbefaler jeg deg å følge Teknolicious i en av disse kanalene for hyppige oppdateringer.

, , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon