Kommentar: Nøkkelen til suksess for Windows 8

19/01/2012

Data, Kommentar, Nettbrett

Ditt nye skrivebord Foto: Microsoft

Windows 8 skal bli Microsofts store suksess der alle plattformene, fra små håndholdte enheter til supermaskinen på skrivebordet, skal kjøre det samme operativsystemet. Mens Windows 7 er et veldig godt OS for bærbare og stasjonære maskiner med mus og tastatur, er det touch som står i sentrum for Windows 8. Men for at man skal kunne samle alle enhetene på en plattform er Microsoft nødt til å se til sin argeste konkurrent, Apple. 

Gestures bør kopieres

Hver gang jeg skal forsøke meg på å navigere på en Macbook så gjør jeg en aller annen form for feilaktig bevegelse og så plutselig dukker det opp notatlapper og kalkulator. Eller så sitter jeg der med miniatyrbilde av de forskjellige skrivebordene uten at jeg vet hva jeg har gjort. Frustrerende? Ja, men når jeg så ser eieren av maskinen briljere med det Apple-menneskene kaller gestures blir jeg misunnelig. Og det er det fint lite annet ved en Macbook som får meg til å bli.

Apple har ikke bare laget støtte for smarte snarveier ved multi-berøring, men kvaliteten og størrelsen på trackpaden er graverende overlegen det meste du finner på dagens Windows-maskiner.

Mindre ru, mer areal

Nøkkelen til suksess for Windows 8 og det nye lekre grensesnittet Metro er at det gjøres like elegant, enkelt og effektivt for oss som bruker operativsystemet på en bærbar uten ekstra mus, som de som bruker det på et nettbrett eller en maskin med en mer normal mus.

Hvis jeg kan sitte på min nye (imaginære) ultrabook med en like stor og god trackpad som han ved siden av meg på flyet har på sin Macbook Air vil grensene mellom nettbrett og ultramobil bærbar viskes enda mer ut. For meg er maskinene nå blitt tynne nok, nå trengs det at produsentene ser på trackpaden.

Og utviklingen er der. Bildet under viser Asus Zenbook og vi kan tydelig se at trackpaden på denne ultrabooken regjerer over mer areal enn vi tidligere har vært vant til på 13-tommere.

Smooth, glatt og stor. Foto: Asus

Jeg sier ikke at dette er den eneste suksessfaktoren til Windows 8, men om man skal klare å lenke alle enhetene sammen på ett operativsystem må man forsikre seg om at opplevelsen av en av de viktigste funksjonene er like god på alle plattformer.

For et bedre bilde av mulighetene og utviklingen kan man se til trackpad-produsenten Synaptics som har laget en konseptvideo av hvordan de ser for seg at fremtidens trackpads kan utvikle seg med Windows 8.

Jeg vil gjerne ha dine meninger om dette, kan gode trackpads være en suksessfaktor for Windows 8? Hvor ellers må de forbedre seg?

, , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon