Test: Buffalo Cloudstation Pro Duo

15/01/2012

Data, Test

Den siste måneden har jeg hatt en Cloudstation Pro Duo fra Buffalo inne til test. Buffalo er kjent for mange gode løsninger innen NAS og ekstern lagring og frister nå med en personlig nettskyløsning i form av en NAS som bruker Pogoplug-programvare for enkel tilgang og deling av filer som er lagret på NASen. Grunnen til den lange testperioden var fordi jeg ønsket å utforske hvilke muligheter Cloudstation kunne gi for deling av filer med andre, BitTorrent-løsningen og hvordan dette er fungerer når man selv er ute på reise. 

Liten og stillegående 

Cloudstation bør vær mulig å hjemme bort for de aller fleste. Den medfølgende Ethernet-kabelen er såpass lang at mange vil kunne finne et skap til den sorte boksen som måler 86x127x204 mm (BxHxD).

Cloudstation kommer med to harddiskbrønner og selges enten med to 1TB eller 2TB disker inkludert. Disse kan enten kjøres i RAID 1 eller som enkeltstående disker som igjen som da vil doble lagringskapasiteten til RAID.

Med mindre du sitter en meter unna Cloudstation vil ikke denne NASen plage deg med susing fra vifta eller skrive/lese lyder fra harddiskene. Dette er et pluss for Cloudstation.

Enkelt oppsett

«Din egen nettsky på under ett minutt» er slagordet Buffalo bruker for Cloudstation. Og det stemmer ganske bra det. Når du mottar serveren er den forholdsvis klar til bruk. Fjern beskyttelse fra harddiskene, sett på lokket, koble inn nettverkskabelen, koble inn strømmen og du er good to go. Det følger knapt med instruksjoner på hvordan du bruker NASen, men det følger med en startguide som sier at når alt er oppe å gå er det bare å åpne nettleseren på din datamaskin og skrive inn cloudstation.pogoplug.com/activate. Herfra og igjennom de påfølgende stegene tar det cirka det lovte minuttet til du har din helt personlige nettsky oppe og gå.

Resten av bruksanvisningen finner du i settingsmenyen i nettleserversjonen av programvaren.

Når Cloudstation er i gang vil du finne diskene like enkelt som andre disker i ditt operativsystem.  

Pogoplug 

Powered by Pogoplug står det på NASen. Og det er absolutt ikke dumt. Den etterhvert modne programvaren har tidligere fungert som et mellomledd mellom lagringsenheter og internett. Nå er den bakt inn i systemet til Buffalo og det tjener Cloudstation godt på. I bunn og grunn er Cloudstation en oppdatert Linkstation med den nye Pogoplug-programvaren. Pogoplug ligner litt på Dropbox og tilbyr nå 5GB gratis lagring hos deres egne servere til alle som registrerer seg der. Det innebærer også at de du deler filer med fra Cloudstation automatisk får 5GB nettsky-lagring «med på kjøpet» når de utforsker det du har delt med dem.

Dessverre kan Pogoplug-programvaren også bli litt rotete. Du får tilgang til filene via Pogoplug-programvare på PCen, nettleseren, på Android og iOS mobiler og nettbrett. Ikke alt er like enkelt å få til på alle de forskjellige programmene og mens jeg har vært ute på reise/farten har jeg endt opp med å bruke nettleseren til å nå de tingene jeg vil uansett om jeg har brukt nettbrett, mobil eller PC. Bortsett fra nedlasting av filer på iPad da dette ikke er spesielt godt støttet på iOS-enheter.

Slik ser nettversjonen av programvaren til Cloudstation og Pogoplug ut, her ved avspilling av en videofil.

Torrent- og videoproblemer 

Pogoplug-appene til Android og iOS er ikke like gjennomført som Dropbox sine, men de fungerer stort sett som forventet. Det største problemet oppstår når man ønsker å strømme en videofil. Da jeg skulle teste dette ønsket jeg å teste ut den medfølgende BitTorrent-funskjonen som du får tilgang til på nettleserversjonen av Pogoplug. Det skulle vise seg at jeg møtte på flere problemer, noen grunnet programvaren til Cloudstation andre grunnet at normal båndbredde ikke holder mål.

Først av alt er det supert at Buffalo har lagt til en webbasert BitTorrent-klient i programvaren til Cloudstation. Dette åpner for enda flere muligheter for forbrukeren. Dessverre har jeg ikke fått den til å fungere spesielt godt.

For det første tar det lang tid før BitTorrent-klienten starter og på Android og iOS virker det å være mer tilfeldig om du får tilgang eller ei. De gangene jeg fikk tilgang via Safari på iPad fikk jeg ikke gjort noe annet enn å sjekke progresjon på nedlastingene, trykker man på «last opp torrentfil» eller «legg til torrentlink» skjer det pent lite. På min Android-telefon kom jeg steget lengre, men jeg fikk verken til å laste opp torrentfil fra telefonen eller at linken jeg kopierte inn startet noen nedlasting. Begge deler fungerer dog via en normal PC-nettleser.

Da jeg hadde fått lastet ned videofilen via torrent møtte jeg på den flaskehalsen mange andre også vil møte på. Nettlinjen min var ikke rask nok. Hjemme hos meg der serveren har stått under hele testen har jeg 10Mbit/s ned og 1 MBit/s opp. Dette var ikke nok til strømme videofilen til meg uten for mye forsinkelser og hakking. Dette har nok Buffalo og Pogoplug tenkt på for man har muligheten til å konvertere videofilen til mer strømmingsvennlig kvalitet. Dessverre er denne kvaliteten så drastisk mye dårligere at hele underholdningsverdien går tapt. Se bare på eksempel-skjermbildet fra min iPad under.

Del med venner og familie 

Min nettlinje er nok forholdsvis gjennomsnittlig og heldigvis virker det som det i hovedsak er video som blir for mye å behandle for Cloudstation og nettlinja. For bilder, tekst og andre små filer går veldig greit.

Du kan også enkelt dele mapper og filer med andre via e-post eller Facebook, med mulighet for passordbeskyttelse eller ei. I tillegg kan du tilegne flere lokale brukere av lagringskapasiteten. Slik at både faren din, vennina di og du selv kan utnytte all lagringskapasiteten.

Konklusjon 

Cloudstation fra Buffalo er den beste NAS-opplevelsen jeg har vært borti. Det at min egen nettverkslinje ikke holder helt mål er ikke Buffalos feil. Selvsagt kan man for eksempel bruke ftp for å få tilgang til filer, men det er hele opplevelsen som Pogoplug-programvaren gir som gjør at man føler at man styrer over sin egen private nettsky. Gode apper til mobil og nettbrett, web-bittorrent, HTML 5, videokonvertering og avspilling av mediefiler i nettleser/app er mange hakk opp fra tidligere NASer.

I tillegg kan man kjøre automatisk back-up av mapper, det er Time Machine-støtte og Cloudstation er DLNA-sertifisert.

Jeg kan enkelt se for meg å kjøpe en Cloudstation der jeg kan tilby venner og familie plass så de kan bruke den som back-up med et brukergrensesnitt som er meget forståelig. Dette produktet anbefales!

Takk til Buffalo for lånet!

, , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon