Dette er TV-fremtiden din!

10/01/2012

Internett, Nyheter

Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas er en av de største årlige teknologimessene, også i år er nye TVer en av hovedattraksjonene. LG slår deg i bakken med en strålene vakker 55-tommer, Samsung overgår seg selv igjen og Bang & Olufsen viser frem deres nyeste 65-tommer Plasma. Det som er likheten mellom alle er at det er syltynt og det faktum at de aller fleste ønsker å komme Apple i forkjøpet når det kommer til videreutvikling av TV-apparatet. 

Bilde: LG 

Magisk 55-tommer fra LG 

LGs nye 55-tommer WOLED TV har fått flere hakaslepp enn det meste annet hittil på CES. TVen veier kun 7,5kg og er helt ned i 4mm tynn. Designet er griselekkert og legger til LG at den nye skjermteknologien bak WOLED gir de mest naturlige fargene verden har sett på en TV-skjerm til nå. Ikke nok med det, WOLED har også en rimeligere produksjon enn tidligere OLED-skjermer. Dog må vi nok forvente en forholdsvis høy pris på det som må være en markedets aller flotteste TVer. Ingen offisiell dato har blitt lansert, men ryktene sier andre halvdel av 2012.

TVen er 3D-klar og støtter LGs 3D-briller. Oppløsningen er mest sannsynlig 1080p, de som har sett TVen sier at kontrasten, fargene og innsynsvinkelen er så bra at det gjør det fysisk umulig å telle antallet piksler.

Samsung ikke dårligere

Fra Samsungs pressekonferanse. Bilde: Samsung 

Også Samsung viste i natt frem sin neste toppmodell, denne er som LG sin en 55-tommer OLED. Dette er verdens største OLED-TVer på forbrukermarkedet. Nøkkelen bak det gode bildet er at hver eneste sub-pixel har en egen RGB-pære som virker raskere enn LED-variantene. Hurtigheten skal også, ifølge Samsung, gjøre at man blir kvitt all flimmer fra bevegelser i bildet.

Samsung har utviklet sin Smart-TV-teknologi videre slik at du nå ikke bare får en TV-skjerm, men også nesten en liten datamaskin. TVen skal kjøre på en 1.5GHz prosessor, altså tilsvarende toppmodellene på mobilmarkedet i dag. Og ikke nok med det, skulle denne to-kjernete prosessoren bli utdatert med årene kan man bytte prosessoren i fremtiden for å kunne utnytte seg av det voksende antallet apps og muligheter i fremtidens Smart-TVer.

Ny og spesiell fot begynner å bli Samsungs varemerke. Bilde: Samsung 

Ikke bare er TVen blitt om mulig enda tynnere, men ES8000 (det kommer også en plasmavariant med navn PNE8000) tar i bruk den nye prosessoren samt mikrofon og innebygd kamera for å tilby stemme og bevegelsesstyring.

Sony med Google-TV i Norge

Bilde: Sony 

Sonys Bravia-serie blir utvidet med 4 nye modeller og utvikling stopper ikke bare med designet. Sony skryter av sin X-Reality-funksjon som utifra hva du ser og hva som er kilden til det du ser, enten det er nett-TV eller Blu-Ray, vil jobbe med bildet slik at det blir best mulig kvalitet for dine øyne. Men det er ikke nødvendigvis selve TVen som er den mest spennende nyheten fra Sony i år.

Sony Google TV. Bilde: Sony 

For Sony har nemlig også lansert to nye Google-TV bokser som du kobler til TVen din via HDMI og for oss her på berget er det ekstra gode nyheter, for de vil bli tilgjengelig i norske butikker. Den minste allerede i juni, mens en versjon som også spiller Blu-Ray kommer i august. Henholdsvis 1700 (NSZ-GS7) og 2700 kroner (NSZ-GP9).

Via den funksjonsrike fjernkontrollen, som har styreflate, tastatur, stemmesøk og bevegelsessensor kan man få tilgang til en forbedret nettleser og 2000 apper i Android Market. Google-TV boksene har også god støtte for Android mobiler og nettbrett. Deling av data, bilder og video vil foretas sømløst.

Google TV nettleseren og appene kan brukes samtidig som tv-bildet vises ved siden av. En annen nyhet fra Sony er at de lanserer en ny musikkstreamingtjeneste, á la Spotify, med over 12 millioner sanger. Tjenesten heter Sony Unlimited. 12 millioner sanger er tydeligvis «Unlimited».

Ny B&O TV for den designbevisste 

Bilde: B&O

Danskene i Bang & Olufsen er også tilstede på CES og lanserer en ny 65-tommers designplasma. NeoPDP skjermen er en av de tynneste plasmaskjermene på markedet og med den syltynne ramma er det ikke mye som setter B&O plasma-TVen tilbake designmessig. Men danskene er også kjent for god bildekvalitet og lyd.

Under skjermen sitter en center-høytaler bestående av 5 elementer. Den drives av en innebygd forsterker som også har støtte for 7.1 teknologi som tilbyr deg mange tilkoblingsmuligheter.

Bildekvaliteten økes med en lyssensor som sitter oppe i høyre hjørne. Denne registrerer lysnivået i rommet og sikrer deg den best bildekvaliteten utifra lysforholdene. B&O kaller dette Automatic Picture Control.

Går du for hele pakka på bildet over med den nye Beovision 12 TVen, Beosystem 3 høytalere og  Beo4 fjernkontroll er veiledende pris oppe i pene 149 200 kroner.

Rett i strupen på Apple

Gjennomgående for TVene, sett bortifra de syltynne innrammingen og tykkelsen samt de skarpe bildene er selvfølgelig at det forventes at Apple snart kommer på banen med det som ryktes å være neste steg inn i TV-fremtiden. Det som er forventet fra Apple er FaceTime videosamtaler, Siri stemmestyring og tilgang til et kobbel av apper.

Dette prøver Sony å bøte på med sine Google-TV bokser, Samsung med sin forbedrede Smart-TV Hub og andre med integrasjon av både raske prosessorer en liten datamaskin verdig samt internettilgang.

Lenovo har tatt dette enda et skritt videre og de viser på CES frem sin K91 55-tommer TV. Det spesielle med denne er at prosessoren som er satt i TV er der for å kjøre den aller ferskeste Android-versjon, Ice Cream Sandwich. Den er tiltenkt mobiler og nettbrett, men Lenovo har altså tatt det et skritt videre.

Som flere av de andre TVene på CES har også Lenovos TV et 5mp kamera som støtter ansiktsgjenkjennelse og bevegelsesstyring. Også Samsungs nye TV skal være i stand til dette.

Lenovo har kalt brukergrensesnittet «Sandwich UI» og er en kombinasjon av den vanlige Android opplevelsen og video-on-demand tjeneste. Tven har (selvsagt) innebygd WiFi og 8GB intern lagring.

Om dette er nok til å stå i mot det Apple eventuelt skulle komme med blir spennende å se. Det er ihvertfall godt at konkurrentene ikke ser ut til gå inn i kampen uten reelle alternativer. Konklusjon er uansett grei, vi står på trappene til å ta steget inn i TV-fremtiden.

Alle TVene som er nevnt i denne artikkelen er forventet å komme i en butikk nær deg iløpet av 2012.

Kilde: The Verge, Samsung, Sony(pressemelding) B&O(pressemelding) 

, , , , , , ,
anti fatigue mats amazon