Kommentar: Klarer Apple å overta stua med iTV?

06/11/2011

Internett, Kommentar

Det har lenge versert rykter om en TV fra Apple. Etter iMacs, iPods, iPhones og iPads mener mange at neste naturlige steg er iTV. (Om ikke en iCar, da!?) Disse ryktene fikk en voldsom fart på seg etter at den mye omtalte biografien om Steve Jobs kom ut kun noen uker etter hans bortgang. Boka avslører at Steve Jobs hadde et fokus på å gjøre det samme med TVen som han hadde gjort med mobiltelefoner og mp3-spillere.

For å si det med Apple-termer: «Forandre alt. Igjen!»

Jeg er ikke i tvil om at de aller fleste av oss er enige om at Apple er i stand til å designe et fjernsynsapparat med de vakreste linjer og en krystallklar skjerm. Dette krydret med en mengde apps og stemmestyring via Siri skulle Apple ha klart å levere i går. Men det er ikke godt nok for Apple.

For å besvare dette innleggets spørrende tittel må vi ta høyde for de reglene som regjerer i dagens TV-marked. 

Kabel, parabol eller IPTV
I dagens TV-markedet ser vi hovedsaklig på tv ved å koble apparatet til en boks som får sine signaler fra «veggen» eller fra en parabolantenne på utsiden av huset. Noen, et voksende antall, ser på TV via internett. For eksempel TV2 Sumo, ViaPlay eller NRKs nett-tv.

Skulle Apple selge en TV vil det ikke være nok for dem å kunne selge deg et apparat du kan koble til denne boksen med en HDMI-kabel og i tillegg ha tilgang til noen apps. For det har de «hobbyprosjektet» Apple TV.

Målet for Apple med å satse i TV-markedet blir derfor (i tillegg til å tjene usannsynlig mye penger) å forandre måten vi mottar, ser og bruker TV på.

Hvordan går så Apple frem for å få til det? IPTV ser ut til å være det mest sannsynlige, og fremtidsrettede, valget. Men det er også vanskeligheter med et slikt valg.

Valg(frihet) 

Hvis vi ser nærmere på en mulig IPTV-løsning for en HDTV fra Apple så har de allerede filmer og tv-serier tilgjengelig fra iTunes. I tillegg kunne man for eksempel åpnet for at det ble en lik ordning som med Newsstand, der du laster ned en app per kanal og betaler en månedspris for den.

Dette ville være en etterlengtet forretningsmodell for oss kunder som lenge har etterspurt en mer buffét-tilnærming til valg av TV-kanaler i stedet for å bli nødt til å kjøpe kanal-pakker.

Puppeforbud

Dog er jeg noe skeptisk til å la mine kanalvalgmuligheter ligge i Apples hender. Her i Norge har vi en noe mer liberal holdning til hva som kan vises på fjernsynet i forhold til Apples hjemland USA, der i blant seksualitet og vold. Når Apple i tillegg har vist en veldig konservativ holdning til hva som slipper igjennom på app-fronten er jeg redd for sensurering av TV-tilbudet også. Grunnen til skepsisen er at mange av de beste TV-seriene som blir produsert er fra «kabel-kanalene» i USA, som har mye friere tøyler. Disse seriene er ikke bedre fordi det er sjanser for å se en pupp der, men det hadde vært utrolig kjedelig å miste tilgangen til de fordi det nettopp er det. Sjanser for å se en pupp altså.

Personlig bruker jeg mye tid på å se TV-serier. Nesten aldri «live», men på nett-tv eller fra DVD/Blu-Ray. Men TV er så mye mer enn det. Lite slår direktesendt sport og nyhetssendinger har en fast plass i manges hverdagsliv. Det er derfor uhyre viktig at kanalene også slipper til direktesendt TV, ikke kun et arkivtilbud.

Kabelselskapene vil neppe gi seg uten kamp 

Hadde Apple levert et slikt tilbud, og norske TV-selskaper hadde levert appen som gjorde at jeg fikk dette i krystallklar HD-kvalitet hadde jeg vært en meget potensiell kunde. Det er bare det at dette hadde gått i direkte konkurranse med min TV-leverandør.

Jeg kunne jo droppet kabel-TV som man i dag betaler flere hundre kroner for i måneden, og i stedet kjøpt litt mer båndbredde på internettkabelen.

Og betalt månedspris for kanal-appene da.

Denne direkte konkurransen fører oss over til utfordringene med IPTV fra Apple. For det er nemlig (i de aller fleste tilfeller) den samme bedriften som ønsker å tjene de nevnte hundrelappene i måneden på å selge deg TV-kanaler som også eier internettkabelen din. Disse vil ikke sitte på gjerdet og se at Apple drar inn den summen som de vanligvis er vant til. Det er ikke sikkert at de kan det heller. For allerede nå er det bekymring hos internettleverandørene rundt kapasiteten til dagens internettkabler. Dagens bruk av internett begynner å bli såpass «tung», og nett-tv er en av de store synderne.

Canal Digital, Get og de andre store leverandørene av internett vil neppe la seg forbipassere av Apple uten kamp. Sette et tak på nettkapasiteten for å forhindre å bli spist av Apple vil være en mulig løsning fra deres standpunkt.

Alt eller ingenting 

Jeg tror dagens TV-marked kan stå ovenfor en mektig utfordring. Få andre merkenavn i verden står høyere i kurs enn nettopp Apple og en eple-TV kan velte dagens marked og forandre hvordan vi mottar og ser TV. Men det blir ikke lett.

Jeg ser for meg at Apples stahet og ønske om å ta fullstendig over i TV-markedet gjør at de kan finne på å levere en tv uten HDMI-inngang, mest sannsynlig kun én hvit kabel for å få strøm og satse alt på den foreslåtte IPTV-modellen. Men det er et longshot og jeg skulle gjerne vist hvilke tanker du gjør deg. Ta i bruk kommentarfeltet under og del dine visjoner for en mulig iTV.

Ikke glem å like Teknolicious på Facebook 

, , , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon