8 kule Windows 8-funksjoner

Både det gode, gamle skrivebordet og den nye Metro-stilen, det er Windows 8 det. Bilde:Microsoft

Mange gleder seg til Windows 8. Og det med god grunn. Her lister Teknolicious opp åtte kule funksjoner som fort kan bli dine favoritter i den neste Windows-oppgraderingen. 

 1. Lynrask oppstart

Som videoen viser så er oppstarttiden på Windows 8 meget imponerende. Under 10 sekunder vil være en drastisk forbedring fra tidligere operativsystem.

Jeg har selv testet oppstarttiden av Windows 8 mot Windows 7 på en to år gammel bærbar, med helt gjennomsnittlig maskinvare. Windows 7 var installert på en moderne SSD, mens Windows 8 var installert på en tradisjonell roterende harddisk(5400rpm). Begge operativsystemene var installert samtidig på samme maskin, i en dual-boot. Fra punktet i oppstarten der jeg kunne velge mellom Windows 7 eller 8, tok det sjuern 32 sekunder til jeg var inne på skrivebordet, mens det tok åttern 12 sekunder. Det er en ganske markant forskjell, ihvertfall med tanke på at Windows 7 kjører på en SSD.

2. Apps på låseskjermen

Ikke bare starter den kjapt, men Windows 8 vil også vise deg informasjon øyeblikkelig. Microsoft har implementert en løsning der du kan legge kjørende apps til låseskjermen slik at du får rask tilgang til informasjon som er viktig for deg, enten det gjelder ny e-post, de siste fotball-resultatene eller været.

3. Et levende skrivebord

It's alive!! Bilde:Microsoft

Noe av det beste med operativsystemet Android er at det tilbyr deg muligheten til å ha widgets på hjem-skjermen. Dette har nok Microsoft også sett og videreført det til Metro-startskjermen. På Metro-startskjermen vil du finne alle dine programmer/apps i hver sin lille firkant, eller «flis» («tile») som Microsoft kaller det. Disse vil ikke kun være statiske snarveier inn til programmet, men de vil være levende og gi deg «live oppdateringer.» Du kan for eksempel få konstante oppdateringer fra en spesiell RSS-strøm du følger.

4. Få oversikt over ressurssynderne

Den nye Oppgavebehandling i Windows 8 blir mye enklere å jobbe med, og du vil få full oversikt over de mest ressurskrevende programmene så du enkelt avslutte de største synderne.

Ikke bare får du oversikt over hvilke programmer som bruker mest av maskinens maskinvare, men også hvilke programmer som bruker mest båndbredde. det kan være veldig verdifullt for de som er koblet opp med et begrenset 3G-abonnement.

Penger spart er, som kjent, penger tjent!

5. Del alt, overalt!

Med den neste Internet Explorer-versjonen, IE10. Som får en skikkelig overhaling for å matche det nye Metro-grensesnittet. Kan man enkelt dele alt man kommer over på nettet med alle programmer/apps som har en innebygd funksjon for det.

Om du føler Facebook- eller Twitter-strømmen er full av bilder, lenker og videoer som den er, så er du altså nå advart mot Windows 8 sin dele-bonanza.

6. Automatiske back-ups

File History er navnet på en ny og veldig nyttig funksjon i Windows 8. Back-up av data er meget viktig, og det er her File History kommer inn i bildet. Du kan enkelt sette opp automatisk back-up av forskjellig data. Kanskje vil du at det skal taes en oppdatert back-up av Dokumenter og Bilder hver gang du plugger inn den eksterne harddisken i USB-porten.

Ellers så kan det være en litt mer omfattende back-up av en hel Windows-installasjon til nettskyen. For eksempel til Dropbox.

7. Endelig forbedret filkopiering

Bilde: Microsoft

Endelig tar Microsoft frustrasjonen til millioner av brukere på alvor og lanserer en forbedret versjon av filkopierings-funksjonen. Nå samles alle pågående kopieringer i et vindu og vi får endelig muligheten til å sette de på pause for å overlate litt ressurser til andre oppgaver om nødvendig.

Bra jobbet Microsoft, det var på tide, for mange kjenner seg nok igjen i bildet under.

8. Slutt på de utallige Windows-diskene

Nå kan vi snart legge vekk kobbelet av installasjons-disker man alltid har liggende rundt om. For det første er det nok et naturlig steg for Microsoft å distribuere Windows 8, i hovedsak, digitalt som nedlasting over internett. Men en viktig funksjon som er innebygd i Windows 8 er Refresh your PC. Dette er en flott tilvekst til operativsystemet der man enkelt kan få ryddet opp litt på en PC som har havnet litt på «feil spor.» Det er omtrent som å reinstallere alt, men Refresh your PC gjør dette mye kjappere, uten vriene valg og altså helt uten alle disse diskene.

Kilde: Microsoft 

For flere gode teknosaker følg Teknolicious på Facebook og Twitter 

, , , , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon