Er maskinen din bra eller dårlig?

Windows opplevelsesindeks

Av og til trenger man å kjapt finne ut hvor god en datamaskin egentlig er. Eller så er kanskje ikke GHz, RAM, MB og RPM din greie, men du er uansett interessert i å finne ut om selgeren på Elkjøp virkelig solgte deg den kraftpluggen av en datamaskin som han overbeviste deg om. Da kan Windows sin innebygdeopplevelsesindeks gi en grei pekepinn.

[showmyads]

Det er ikke ekspertnivå på dataene du får fra denne testen, men det gir et passe bilde av hvordan maskinen ligger an i forhold til andre maskiner. Det er selvsagt andre faktorer enn nettopp disse som også har sitt å si for din opplevelse av en datamaskin. Det kan være store forskjeller på skjermkvalitet. Eller forskjellige batteriytelser, hvis det er en bærbar.

Slik går du frem

Klikk deg inn på startmenyen og klikk på “Datamaskin” eller åpne “Datamaskin” på skrivebordet.

image

Øverst finner du Systemegenskaper, der får du åpnet et vindu med litt informasjon om datamaskinen din.

image

Du finner litt informasjon om prosessoren i datamaskinen, samt hvor mange GB minne du har. I mitt tilfelle 4GB. I tillegg viser min maskin: Klassifisering: 4.8 Windows opplevelsesindeks. Trykk her for å åpne Windows opplevelsesindeks.

imageMicrosoft har valgt en skala fra 1-7.9 på sin indeks. Der 7.9 er best. Jeg har blandede resultater(som du ser øverst i innlegget), men Microsoft har ikke valgt gjennomsnitt som det endelig resultatet. Indeksen viser i mitt tilfelle altså 4.8, og det er fordi det er den laveste scoren på de fem faktorene. I mitt tilfelle er det Grafikk for skrivebordsytelse som er “synderen”. Selv om Spillgrafikken min scorer hele 6.1.

Der jeg scorer klart høyest er på Primær harddisk. Det er fordi jeg har en SSD i min maskin og det anbefaler jeg alle og enhver. SSDen scorer 7.6.

Man kan bruke Windows opplevelsesindeks som en pekepinn på hvilken komponent man bør oppgradere for at den skal holde tritt med de andre komponentene.

Har du ingen score finner du en mulighet for at maskinen skal kjøre en test der min score vises. Kjør testen og du vil, etter noen få minutter, få svaret.

Hva er din score? Har du 7.9 på noen av dine komponenter? Eller kanskje en veldig lave score? Del med oss andre i kommentarfeltet.

, , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon