Nettbrettsommeren

LG Optimus Pad

Nettbrett, tablets, pads, surfebrett eller kanskje surfefjøl, kjært barn har mange navn og det er liten tvil om hva som blir sommerens store hit på teknofronten. Lurer du på hvilket du skal kjøpe? Eller lurer du på om det du har sett deg ut får en verdig utfordrer i løpet av sommeren? Her er en massiv liste fra Teknolicious over hvilke nettbrett som er kommet eller er på trappene i løpet av sommeren. Sommerens heteste nettbrett er listet opp etter operativsystem og i tilfeldig rekkefølge.

Android

[showmyads]

Det er på Android-fronten at det meste nye vil skje denne sommeren. Operativsystemet fra Google, som er kalt Honeycomb, har fått både ris og ros, men det som i starten var kritisert ser nå ut til å være kraftig forbedret i oppdatering som tar Honeycomb fra 3.0 til 3.1. Det er mange som foretrekker Android på grunn av widgetene man kan ha kjørende på hjemskjermen slik at man har rask tilgang til vær, e-post og Facebook eller Twitter. De fleste nettbrettene med Android Honeycomb har en 10” skjerm, kjører på samme Tegra 2-prosessor og det er derfor andre ting en den indre maskinvaren som vil skille disse fra hverandre.

LG Optimus Pad

Bildet over viser LG sitt bidrag, brettet ble vist frem på nyåret og kan skille seg fra de andre med 3D-kamera på baksiden i tillegg til meget god maskinvare, dessverre er ikke forskjellene så store som den forventede prisen antyder. Men om LG kan presse prisen ned så har vi en verdig utfordrer her. Og 3D-kamera kan imponere de fleste.

[pagelike]

Samsung Galaxy Tab 8.9 & 10.1

Samsung Galaxy Tab 8.9 & 10.1

Fra Samsung kommer det to brett denne sommeren som mange har ventet spent på. Navnene er ganske enkelt også skjermstørrelsen og disse to brettene er oppfølgeren til det nettbrettet som har gjort det nest best i Norge til nå, Samsung Galaxy Tab. Etter suverene iPad. Innvendig er disse to like, så her kommer valget ditt an på preferansene dine på skjermstørrelse. Men det kan virke som det er 10.1-tommeren som blir den som ender opp i Norge først. MPX.no har en pris på 4995,- for det tynneste nettbrettet verden har sett til nå!(0,25mm tynnere enn iPad2) Hvis du er på utkikk etter det lekreste nettbrettet i dag så er det ikke veldig feil å gå for et av Samsung sine syltynne Android-brett.

Video av Samsung Galaxy Tab 10.1

[showmyads]

Asus EEE Pad Transformer & Slider

Asus EEE Pad Transformer & Slider

Undertegnedes personlige favoritt er nettbrettene med gode muligheter for tastatur. Selv om Loigtech nå har sluppet en god serie tilbehørsprodukter for både iPad og andre tablets er det lite som ser så lekkert ut som Asus EEE Pad Transformer som er en tablet med de, stort sett, samme spesifikasjonene som de andre 10.1” Androidtabletene. Men med en tilpasset tastaturdock som gir deg både mus og tastatur i tillegg til innganger for usb og SD-kort. Samt at docken gir nettbrettet økt batteritid fra 9, til smått imponerende, 16 timer. De anmeldelsene som er ute virker å være gode og om jeg skal ha meg et nettbrett i sommer blir det dette.

Prisene ligger på 16Gb med tasturet(4350,-) og 32Gb uten tastaturet(3890,-).

Motorola Xoom

Motorola Xoom

Da Google viste frem Honeycomb for første gang var det på en Motorola Xoom i januar tidligere i år. Selv om mange lot seg imponere over det nye brukergrensesnittet, ble det dessverre også en del rapporter om at dette brettet, og Honeycomb, kanskje kom litt for tidlig. Men Motorola scoret høyt på å være først ute og mange “early-adopters” kastet seg over muligheten. Selve brettet er litt tykkere og tyngre enn de andre nærmeste konkurrentene, men etter at Xoom også fikk 3.1-oppdateringen har det visstnok blitt et meget godt nettbrett. Motorola gjør på nytt et forsøk i Norge med sine mobile produkter og Xoom koster mellom 4 og 5 tusen, som de andre tilsvarende brettene.

[showmyads]

HTC Flyer

HTC Flyer

Litt annerledes. Det er nok det HTC ønsker at sitt brett skal være. De satser på en annen formfaktor med 7 tommer stor skjerm og tilbyr også muligheten til å skrive med en penn på skjermen. Kanskje noe for studenten i deg? HTC har valgt å droppe Honeycomb for Flyer og velger heller mobilversjon av Android, nemlig 2.3 eller “Gingerbread”. Brettet er priset stivt og det kan virke som HTC prøver å nærme seg businessmannen i markedet med sin Flyer. MPX.no selger det for 6190,-

Acer Iconica A500

Acer Iconica A500

I tillegg til de nevnte brettene er Acer på banen med sitt Android-brett Iconica A500. Dette brettet er en verdig utfordrer og mest av alt på grunn av prisen på 3990,-. Brettet er ikke like lekkert som de andre, men vil du ha et Androidbrett , så er det nok Acer Iconica du må se til. Finnes på lager hos butikkene i dag, og mens de andre venter på, for eksempel, syltynne Samsung Galaxy Tab 10.1 kan du kose deg med ditt Acer Iconica A500 allerede i dag.

iOS

Dette operativsystemet har både fordeler og ulemper, mandag 6. juni kommer Apple med en ny oppdatering, da vil denne delen av innlegget også oppdateres med eventuelle endringer som gir iOS flere fordeler eller ulemper i forhold til konkurrentene.

Oppdatert! Apple viste frem en ny versjon av sitt operativsystem uten at det virkelig ble noen «gamechanger» for oss forbrukere som skal velge oss et nettbrett, og spesielt siden det ble meldt fra Apple at det ikke ville komme før til «høsten».

[showmyads]

Apple iPad2

Apple iPad2

Det er umulig å komme unna iPad når man sammenligner nettbrett. iPaden regnes som meget brukervennlig og kan fort bli en erstatning for datamaskinen for de som ikke trenger alt det en datamaskin gir i forhold til en iPad. På iPaden kan man surfe, sjekke e-post, spille, se film og bilder og en hel haug med andre ting. Og det fungerer bare! Dette er den massive fordelen med iPad og iOS, alt fungerer som det skal. Men det begrenser også iPaden til det Apple lar den være. Android trenger en god del mer tilpasning og forventer at brukeren tar seg tid til dette. iOS kommer klart ut av boksen, men det ser litt kjedelig ut og er ikke like interaktivt som konkurrentene. Dette er ennå godt over et halvt år til vi kan anta at neste iPad kommer så du kan trygt kjøpe 2’ern og trives godt med den i sommer og en god stund fremover. MPX.no selger den billigste modellen med 16Gb lagring for 4090,-

Jeg har tidligerer skrevet om hvilke forandringer iOS bør få: iPhone trenger dette!

webOS

HP TouchPad

HP TouchPad

HP kjøpte opp Palm og lanserer nå sitt nettbrett TouchPad. Når det kommer til Norge er veldig usikkert, men det er spennende at HP satser på et annet operativsystem enn de andre, nemlig webOS som de har fått med seg fra oppkjøpet av Palm. Brukergrensesnittet ser nydelig ut og jeg tror HP kan ha en mulighet på å konkurrere godt med iPad og de beste Android-brettene. Bildet over viser kalenderfunksjonen med datoen 20. juni, så det er mulig at HP ser for seg en lansering da. Men det gjelder nok mest sannsynlig USA først, så kommer lansering i Norge en stund senere. Om det i det hele tatt kommer.

Windows

Så var det Windows-brett da, dessverre er erfaringsrapportene ganske entydige på at Windows 7 ikke er et godt operativsystem for et nettbrett. Men det er klart at kjører du mange tunge program kan du overleve med et operativsystem som ikke er tilpasset berøringsfølsomme skjermer opp i mot fordelen med valgfriheten Windows 7 gir deg.

[showmyads]

Men gi ikke opp Windows riktig ennå, for nylig har Microsoft avslørt noen detaljer rundt 8’ern og det ser lekkert ut.

Acer Iconica W500

Acer Iconica W500

Acer har ikke bare lansert et Androidbrett, men selger et med Windows 7 også. Som du ser på bildet har de satset på et slags “lag” over Windows for å forenkle brukerens navigering. Prisen er 4190,- da får du med 32Gb lagring, men ikke glem at Windows 7 tar litt plass. Legger du på 800 kroner får du med en tastaturdock, dette kan rettferdiggjøre et kjøp ettersom det vil gjøre denne 10”-tableten litt mer brukervennlig.

MSI WindPad 100W

MSI WindPad 100W

MSI satser også på Windows 7 med sin WindPad 100W. De har laget en underholdende nettside for brettet, men jeg tror ikke det holder helt. Det er nok Windows 8 vi må vente på for at det skal bli noe av de gode Windows-tabletene.

Asus EEE Slate

Asus EEE Slate

Asus har lansert en hel familie med tablets, og senere vil altså Windows-varianten komme. Her satser Asus på en 12 tommer stor tablet med en penn som et tillegg til fingerberøring. Det kan bli spennende, men jeg er redd at disse Windows-brettene blir for vriene å bruke, for store og med for svak batteritid til at de vil slå helt an.

Blackberry

Playbook

Blackberry Playbook

RIM, firmaet bak BlackBerry-telefonene, vil også være med på leken og lanserer et 7-tommers brett. Dessverre for RIM er brettet blitt, tildels, slaktet i anmeldelsene. Thisismynexts Playbook anmeldelse. Det ser unektelig lekkert ut, men det er ikke nok. De har utviklet et eget operativsystem, QNX, og for å bøte på app-mangelen er det blitt meldt at brettet skal kunne kjøre Android-apps igjennom en emulator. Brettet ligger i samme prisklasse som konkurrentene.

På tegnebrettet/ryktebørsen

Asus PadFone

Asus PadFone

Nylig slapp Asus nyheten om at de skal levere ett nettbrett som bruker en tilhørende mobiltelefon som “hjerne”. Man plasserer enkelt og greit en tilhørende mobil inn i selve brettet og får det man så på mobilskjermen på en mye større skjerm. Fjerde kvartal mente Asus at de skulle levere brettet. Jeg har skrevet mer om PadFone her.

[showmyads]

Sony S1 og S2

Sony S1 & S2

Sony går en annen vei enn konkurrentene med sine nettbrett. De skal riktig nok kjøre Android Honeycomb, men formfaktoren er spesiell.

S2 heter den på bildet med to skjermer. Den tableten skal også få Playstation-integrasjon slik at du kan spille på farten. S1 har fått et slags magasinaktig utseende som, i følge Sony, skal gi bedre ergonomisk støtte når du holder brettet. Når disse ankommer Norge er usikkert, men det er interessant at Sony prøver på noe annerledes.

Motorola Xoom 2

Den første Xoom’en ble nevnt tidligere i innlegget, og det er ikke annet å vente seg enn at Motorola lanserer en oppfølger. Det har de tenkt til, men de hadde nok ikke tenkt at bildene av dette brettet pluss noen nye mobiler skulle plasseres på nettsidene sine før det var meningen. Og ihvertfall ikke at noe skulle klare å ta skjermbilder av nettsiden før bildene forsvant igjen. Men dette skjedde en kveld i forrige uke og Motorola brukte hele natten på å, desperat, forsøke å få tannkremen inn i tuben igjen. Det klarte de tildels da de fikk nettsiden som postet bildene til å fjerne dem.

Hva tror du om nettbrettsommeren?  Har du et favorittbrett du venter på?

Bildene i dette innlegget er hentet fra de respektive produsentenes nettsider.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon