Den store guiden til valg av stue-pc

htpc på tv

Ønsket om å få koblet datamaskinen til HDTV’en i stua er voksende hos mange. Store bibiliotek med film, musikk og bilder ligger lagret rundt om på mange maskiner og bare venter på å bli blåst opp på en større skjerm. Det er mange muligheter for å få overført disse filene til TV’en jeg skal se på noen av dem i dette innlegget. HTPC(Home Theater PC) eller stue-pc er et voksende marked og det finnes mange varianter av disse maskinene.

Hvis du trykker deg inn på “les mer” skal jeg gå igjennom hvilke muligheter du har, fra billigst til dyrest.

 

[showmyads]

 

HDMI

image

Det er stor sannsynlighet for at maskinen du sitter ved nå er en bærbar med HDMI-utgang. Da kan du enkelt dele det du måtte ha av multimediafiler på maskinen med de andre TV-seeren i hjemmet ditt med en HDMI-kabel. Alt du trenger er en kabel som på bildet over. Hvis du lurer på hvordan en HDMI-inngang ser ut så er det slik:

IMAG0106

HDMI-kabel

iPad

image

Har du en iPad kan du gå til innkjøp av den nye HDMI-ut-kabel-løsningen fra Apple. Den gir deg mulighet til å duplisere det bildet du ser på iPaden til TV’en, i HD-kvalitet. Den gir deg også muligheten til å lade samtidig som du viser bildet på TV’en. Har du mye film og bilder på din iPad er dette en grei løsning for å dele det.

iPad 32GB | Apple Digital AV Adapter

Mediespillere

image

Mediespillere er små bokser som er beregnet for å kobles til HDTV’er, de gir brukeren rask tilgang til multimediefiler som enten ligger lagret på selve spilleren, i en tilkoblet harddisk/minnepinne eller over nettverket. Det finnes mange mediespiller på markedet. Den undertegnede liker best er den på bildet over, Boxee Box. Den har et herlig design og levers med det anerkjente XBMC mediesenteret, et veldig brukervennlig operatvisystem for medieavspilling.

Boxee Box

MiniPC

image

Etter at Asus først hadde suksess med minibærbare kom de markedet med ministasjonære, også disse bærer navnet EEE. Dette er veldig små maskiner som faktisk kan festes bakpå skjermen om ønskelig. De er veldig stillegående, noe som gjør at de passer godt som stue-pc. De er forholdsvis billige med priser under 4000,-, men det bærer de også et preg av det når det kommer til brukeropplevelsen. Asus har sett muligheten for å bruke disse maskinen som HTPC og levere også noen med Blu-Ray-spiller.

ASUS Eee Box EB1501P Black Bluray

[showmyads]

PS3

image

Sonys Playstation 3 er utstyrt med Blu-Ray-spiller og kan også spille av mediefiler enten lagret på maskinen eller på nettverket. Dette, sammen med alle de fantastiske spillene gjør denne spillkonsollen til en stor utfordrer til mer vanlige stue-pc’er.

Sony PlayStation 3 Slim 160GB

VG:PS3-eiere har måttet spille uten nettverk

Minitårn

image

Har du muligheten til å gjemme bort en relativt liten stasjonær i området rundt TV’en din så kan en minitårn-pc være ditt beste valg. For rundt 5000 kroner får du veldig mye PC for pengene. Da kan dette bli din neste hoved-PC, selvom den står i stua. Maskinen gir deg muligheten forr spilling, surfing og multimediefiler rett på den store HDTV’en som mange har stående. Pesonlig vil jeg nok gå for denne løsningen når jeg skal bytte ut “maskinparken” min. Jeg skrevet litt om det i dette innlegget: Er bærbare datamaskiner på vei ut?

Mye for pengene i en ganske liten innpakning, jeg ville gått for denne:

Acer Aspire M5910

Dedikerte stue-pc’er

image

Et alternativ til minitårnene er å gå for de dedikerte HTPC’ene, som for eksempel den populære, og kritikerroste, serien til AsRock. De leverer forskjellige modeller og har til og med en med støtte for 3D. Disse maskinen er veldig plasseringsvennlige. Og har du familiemedlemmer som trenger å bli overtalt for å godta at PC’en blir dratt inn i stua så kan disse være veien å gå.

Asrock Vision 3D 137B Hvit

Bygge selv

Å bygge selv er det mange som velger. Da kan du velge hvilke komponenter du ønsker selv og tilpasse alt til fingerspissene for å få DIN ultimate løsning. Det finnes uttallige fora og guider på nettet for bygging av egne PC’er. Dinside.no har nylig bygget en PC, les om det her.

Valget er ditt

Som nevnt tidligere vil nok jeg gå for en skikkelig PC når jeg først skal kjøpe noe å ha i stua. Det gir deg en bedre brukeropplevelse og jeg har allerede vendt meg til å ha min bærbare koblet til TV’en. Tilgang til mine multimediefiler er kun 2 museklikk unna og er det en artig Youtube-video jeg vil dele med venner og familie på besøk er det bare å blåse den opp på HDTV’en. Å eie en tablet i tillegg er det optimale oppsettet for meg.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon