Windows 7–del enkelt med Hjemmegruppe

hjemmegruppe1

Windows 7 har en veldig god innebygd funksjon for deling av filer og skrivere mellom maskiner på samme nettverk, kalt Hjemmegruppe. Det finnes flere gode grunner for å koble maskiner, som deler nettverk, sammen. Kanskje har alle i familien en bærbar hver og deler nettverk over en trådløs ruter. Eller så har du en stasjonær stående et sted sammen med skriveren din, men du sitter på kjøkkenet og skulle gjerne ha skrevet ut den oppsrkiften du fant på nettet.

Trykk les mer, så skal du finne svarene på hvordan du forenkler situasjonene over, samt finner ut hvordan du setter opp en Hjemmegruppe.

[showmyads]

Hjemmegruppe – oppsett

For å opprette en Hjemmegruppe må man velge at hjemmenettet som man har koblet maskinen sin til blir satt i modusen “hjemmenettverk”.

hjemmegruppe2

Da trykker man på nettverksikonet nede i høyre hjørnet ved siden av klokka. Da får man opp informasjonen som på bildet over. Har man valgt noe annet enn hjemmenettverk, som f. eks. offentlig nettverk, må man bytte til hjemmenettverk.

Da kan man gå i gang med å sette opp Hjemmegruppen. Det er veldig rett frem, man trykker på startmenysymbolet, velger Kontrollpanel og trykker “Velg alternativer for Hjemmegruppe og deling”.

Windows 7 - hjemmegruppe

Da dukker boksen på bildet over opp. Her trykker du Opprett en hjemmegruppe.

hjemmegruppe 5

Man blir så bedt om å velge hva man vil dele. Stoler man på alle i nettverket så er det jo bare å dele alt, men man kan også velge hva man vil dele, helt ned til hver enkelt fil.

Så får man opp et passord som resten av maskinene på netverket må skrive inn for å delta i Hjemmegruppen. For å legge til en ny maskin går man frem på samme måte, bortsett fra at man trykker på “Bli med nå” i stedet for “Opprett en hjemmegruppe”. Så velger man hva man vil dele og får etter det beskjed om å skrive inn passordet.

Dette passordet kan enkelt endres ved en senere anledning, da må det også endres på alle maskinene i Hjemmegruppen. Ønsker du å finne igjen passordet, går man bare inn på kontrollpanel og velger aleternativer for hjemmegrupper. Her trykker du på “Vis eller skriv ut hjemmegruppepassord”

 

Hjemmegruppe – i bruk

Dele skriver

Min personlige favoritt med hjemmegruppe er deling av skriver. Skriveren i leiligheten min er ikke av nyeste modell og er derfor ikke koblet direkte til nettverket, men via en annen maskin. Både den maskinen og min bærbare er i samme Hjemmegruppe. Det gjør at jeg enkelt kan trykke på startmenyen, velge enheter og skrivere og der dukker skriveren opp via den andre maskinen, høyreklikker på den skriveren og velger “bruk som standard”. Så lenge den andre maskinen er på, kan jeg derfor skrive ut trådløst fra hvor som helst på nettverket. Kjekt!

 

Dele filer

Når man legger til en maskin i Hjemmegruppen velger man hva som skal deles. Har man for eksempel krysset av på “Bilder” så kan man sitte i sofaen med den bærbare og enkelt se på eller redigere favorittbildene som kun ligger på en datamskin i Hjemmegruppen. Det blir mye mindre bruk av minnepinner når man bruker Hjemmegruppe effektivt.

 

Dele mye, men ikke alt

Har man derimot noen filer man ikke vil dele, men de ligger i en mappe som man gjerne vil dele, kan må ekskludere de filene man vil holde privat.

hjemmegruppe6

Da høyreklikker man på den filen eller mappa man ønsker å ekskludere og velger Del med, da får man fire valgmuligheter og her velger du Ingen hvis du ønsker å holde den privat. Man kan også velge å bare gi leserettigheter til andre maskiner, eller bare gi noen av medlemmene i Hjemmegruppen rettigheter til filen.

 

Enkelt, men kun for Windows 7

Hjemmegruppe i Windows 7 fungerer veldig fint, dessverre er det forbeholdt maskiner med Windows 7. Det finnes andre muligheter for nettverksdeling for Vista, XP, Mac osv, men disse er ikke like enkle og integrert i sytemet som Hjemmegruppe for Windows 7. Dropbox kan jo være en fin måte å dele mellom maskiner på forksjellige plattformer. Les mer om Dropbox her.

 

Et bytte til Windows 7 er verdt penga!

Sitter du ennå på det 10 år gamle operativsystemet XP eller på det noe flaue Vista anefales det på det sterkeste å bytte til Windows 7. Kjøp det og få en “ny” maskin!

Linker:

Windows 7 Home Premium

Windows 7 Pro

Windows 7 Ultimate

 

Har du noen tips til god bruk av Hjemmegruppe del dem gjerne i kommentarfeltet under.

 

[showmyads]

, , , , , , , , , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon