Er bærbare datamaskiner på vei ut?

30/03/2011

Nettbrett, Teknolicious

Aspire6930_ut

“På vei ut” er en overdrivelse, men kanskje kan de bærbare datamaskinene, som siden 2008 er den datamaskintypen det har blitt solgt mest av, være offer for å være den maskinen som må vike når folk skal kjøpe nytt datautstyr.

Trykk “les mer” så kan du lese mine tanker om at den bærbare for noen kan bli den overflødige.

Den bærbares historie

Batteridrevne bærbare datamaskiner var, når de virkelig kom på markedet, for det meste forbeholdt bedrifter. Men etter hvert begynte det å løsne også på markedet for privatpersoner. Prisen har alltid vært høyere, rent maskinvaremessig, men da prisene nærmet seg overkommelig nivå en gang på 2000-tallet skjøt også salget i været. Mange så nok voldsomme fordeler med det å slippe å koble til skjerm her og tastatur der, for ikke å nevne den mobile friheten disse maskinene gir i forhold til en stasjonær.

At den bærbare vil være på markedet i all overskuelige fremtid er jeg ikke i tvil om, men den kan miste noen markedsandeler. For det er kommet et nytt produktsegment: tablet, og disse tabletene spiser markedsandeler til frokost. Ledet an av Apples iPad med over 15 millioner solgte verden over, på ett år.

 

Andre enheter tar over mobiliteten

Saken er bare den at, nå som veldig mange har en smarttelefon og kanskje en av de nye tabletene i tillegg, som begge kan gjøre mye av det man tidligere gjorde på farten med en bærbar, så blir den bærbare stående oftere og oftere hjemme på skrivebordet.

htc wildfireJeg har ikke en tablet selv, og på mobilfronten er jeg eier av en HTC Wildfire, som ikke akkurat er en “state-of-the-art” smarttelefon, men jeg får uansett utført mange ting på den som jeg kanskje tidligere ville hatt med  en bærbar for å gjøre. Jeg kan sjekke e-post, Twitter, Facebook samt de vanlige nyhetssidene for å holde meg oppdatert. Selvsagt er det bedre å gjøre dette på en bærbar, men så kan man ikke putte en vanlig bærbar i lomma heller da.

De bærbare føles ikke like bærbare ut lenger. Og da mister den et av sine beste salgsargument.

 

Hva skal man så kjøpe?

Det kommer helt an på bruksmønsteret. Er du en som er mye ute og reiser og en iPad, uten hverken usb-inngang eller plass til et bittelite mini-SD-kort en gang, ikke holder så er nok en lett bærbar ditt valg. Men kommer du hjem hver eneste kveld så er fordelene mange med å ha en form for stasjonærmaskin. Bare det å lett kunne oppgradere maskinen i stedet for å måtte kjøpe ny er et meget godt salgsargument i seg selv. Har man da en tablet ved siden av for de gangene man trenger en mobil maskin med litt mer utfoldelsesmuligheter enn en smarttelefon, da bør man være dekket for de fleste situasjoner.

Og man trenger ikke nødvendigvis å ende opp med en stor klump av en stasjonær som egentlig trenger et eget “datarom” å gjemme seg bort i. Hvorfor ikke investere i en god HTPC(Home Theater PC), eller stue-PC om du vil. Den kobles enkelt og greit opp til flatskjermen i stua og styres enkelt med et trådløst tastatur og mus. Det er ufattelig mye innhold på dagens maskiner, både på internett og lokalt som egner seg meget godt på TVen i stua.

 

Det må jo bli dyrt? Neida!Acer Aspire - Bildet er fra MPX.no

Du kjøper denne stasjonære fra Acer, 4995,-

Link MPX

Den kjører på en i5-prosessor og 4Gb RAM som er mer enn nok for de aller fleste, meg selv inkludert. I tillegg er den liten nok til å passe i mange TV-benker eller under sofaen.

Denne er nå ute av sortimentet hos mpx.no. Et alternativ til denne er en annen liten maskin fra Acer med en litt svakere prosessor som gjlr at prisen går kraftig ned, til 3395,-. Link til MPX her

iPadSamt en 16Gb WiFi-versjon av Apples iPad, 4090,-

Link MPX

Totalt blir det 9085,-

Totalt med den billigere maskinen fra Acer blir det:  7485,-

 

Skal du i stedet kjøpe en bærbar for samme prisen får du for eksempel en MacBook Pro til 9990,- med omtrent de samme spesifikasjonene som den stasjonære over.

Link MPX

eller

En Acer Travelmate Timeline 8372 13.3″ med nesten like gode spesifikasjoner til 8190,-

Link MPX

 

Og jeg velger…

Jeg er ikke i tvil om hvilken modell jeg går for når min elskede Acer Aspire 6930(en bærbar altså) takker for seg. Det blir en god HTPC som kan tåle de arbeidsoppgavene jeg utsetter mine datamaskiner for, samt en tablet.

Dette betyr at jeg kanskje har kjøpt min siste bærbar. Det blir spennende å se om de fortsetter å være ledende på markedet lenge eller om de nye tabletene tar over det mobile datamaskin-markedet.

, , , , , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon