SSD: en frelst deler sine erfaringer

24/03/2011

Teknolicious

SSD – solid state drive. Kjap lesing og skriving. Ingen rotering. Robust. Lav varmeutvikling. Fordelene med SSD er mange. Den eneste ulempen er, som jeg ser det, pris per GB. Ingen hvilken som helst ulempe heller, tenker du kanskje. Nei, men jeg har ikke vært borti en større forskjell etter en enkelt maskinvareoppdatering. Noen gang. Jeg skal prøve å forklare hvordan det forandret min laptop, da jeg endelig gikk til anskaffelse av en SSD ved juletider 2010.

clip_image002

Installasjon

Dataen min, en Acer Aspire 6930 kjøpt i desember 2008, er en av få bærbare som kommer med 2 separate harddisker. Min konfigurasjon hadde 2x320GB, 5400 RPM. At den har to harddiskplasser gjorde installasjon, og ikke minst brukervennligheten etterpå, til en enkel sak. Og det oppsettet er optimalt, for da har jeg nemlig muligheten til å ha en SSD som “systemdisk”, samt en av de to HDD’ene som “datadisk”. Installasjonen var grei, jeg brukte denne guiden fra DinSide.

DinSide har skrevet mye om SSD det siste året, og denne artikkelen gir deg mye nyttig informasjon om de nye SSD’ene.

Jeg valgte denne OCZ Vertex 2 120GB fordi den var godt anbefalt både på norske og internasjonale nettsider.

clip_image004

Her kan du lese Dinside sin test av denne disken.

Jeg snudde laptopen på hodet, skrudde ut et flerfoldig antall skruer, lirket ut en av de to harddiskene og smatt på plass SSD’en. Den HDD’en jeg hadde tatt ut, som innholdt hele Windows-installasjonen min puttet jeg inn i den lille aluminiumsholderen på bildet under, kjøpt på Ebay for prisen av en Krones-is. Veldig billig HDD-holder med SATA-til-USB-kabel. Enkel måte å ha backup av den gamle installasjonen og i tillegg en grei ekstern harddisk.

clip_image006

Jeg valgte en 120 GB utgave for å være sikker på å ha nok plass til operativsystem, samt en normal mengde programmer installert.

Nå, 3 måneder etter installasjonen, har jeg brukt ca 80 GB av de 120 tilgjengelig.

clip_image008

De 80 består i hovedsak av Windows 7, Office, Photoshop, et par spill og så skal lokalt lagrede Spotifysanger ha en del av kaka i tillegg.

 

I bruk

Så var det bare å fyre i gang maskineriet. Alltid spennende når man har installert ny maskinvare, heldigvis gikk det hele smertefritt og jeg kunne sette i gang å installere Windows 7. Mine erfaringer sier at det, uten tvil, lønner seg å installere nytt og ikke begynne å flytte hele installasjoner fra en gammel disk.

Og det var allerede under Windows-installasjonen at jeg så at dette var like bra som jeg hadde lest. Det formelig sprutet av hele prosessen og grønne installasjonsstreker, som jeg har brukt alt for mye av min tid til å se på opp igjennom, skjøt over skjermen i en fantastisk fart.

Og i vanlig bruk fortsatte opplevelsen å overraske positivt. Programmer som tidligere brukte litt tid på å starte, som Photoshop for eksempel, starter nå MYE kjappere. Det samme gjelder oppstarten av maskinen.

Dette er Windows opplevelsesindeksen jeg får opp.

clip_image010

Legg altså merke til primær harddiskscoren her, 7,6 av 7,9. Det sier i seg selv ganske mye. Mange mener det er harddisken som er den største flaskehalsen i de fleste datamaskiner. Ser ikke ut som det er tilfellet på min lengre.

 

Konklusjon

Programmer starter opp i en fei, filer på SSD’en lastes veldig fort og alt føles veldig, på godt norsk, snappy. Det er en fryd og jeg kan ikke tenke meg å gå tilbake. Selv for maskiner med bare en diskplass er dette et veldig godt valg. Kjøp deg et billig etui med USB-kabel så har du skaffet deg en enkel og grei ekstern harddisk av den gamle disken. Man kan også bytte ut CD/DVD-drevet med en SSD, hvis man er villig til å ofre platene.

Hopp i det, gå for SSD.

, , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon