Hvordan åpne sikrede pdf’er

21/03/2011

Programvare, Tips&Guider

Av og til dukker det opp pdf-filer som er lukket. De lar seg ikke redigere, konvertere til andre filformater eller skrive ut. Dette er noe forfatteren bestemmer seg for når han lager fila, og man kan ha mange forskjellige grunner til det. Sånn som deling på internett har utviklet seg voldsomt den siste tiden kan man jo forstå hvorfor noen ønsker å beskytte åndsverk, men det finnes alltid en vei utenom…

Her om dagen kom jeg over en pdf jeg hadde fått av en foreleser som jeg gjerne ville skrive ut, det er mye bedre for min studieteknikk å ha det “analogt” på et ark.

Så da trålet jeg det store internettet etter alternativer. Jeg kom over en side, Neevia, som tilbød online konvertering til en usikret fil.

clip_image002

Problemet var bare at den “konverterte” fila jeg fikk i retur kun var en hvit side med et Neevia-vannmerke på.

Deretter kom jeg over programmet A-PDF, som tilbyr 16-dagers prøvetid. Det er alltid vanskelig å vite, med disse små programmene, om de kan innholde skadelig programvare. Men jeg gjorde et kjapt Googlesøk og fant ingen “klager”, så da lastet jeg ned og installerte.

Etter installasjonen skal man få disse to nye mulighetene når man høyreklikker.

clip_image004

Man velger “Remove restrictions & Sava as…”, og da dukker denne boksen opp:

clip_image006

Her trykker man Try, og man kan da lagre en usikret versjon av pdf-fila.

clip_image008

Med et program som dette beveger man seg inn en gråsone av hva som er etisk riktig å gjøre når det kommer til filer som er sikret. Som oftest er det en god grunn til dette, og skulle man trenge passordet for å endre noe kan man ta kontakt med forfatteren som da selv kan bestemme om det er noe han ønsker å dele.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon