Den ultimate startguiden til Windows 8

win8_startskjerm

I forrige artikkel om Windows 8 skrev jeg om oppgraderingsprosessen. I denne artikkelen kommer noen tips og triks rundt bruken av Windows 8.

Den nye Start-skjermen

Mye har vært sagt om den nye Start-skjermen i Windows 8 som erstatter den gamle Start-menyen som ble introdusert med Windows 95. Selv har jeg prøvd både Start8 og Pokki, men valgte til slutt å kjøre uten slike Start-menyer. Det blir du nemlig fort vant til. Jeg har festet alle programmene jeg bruker daglig til oppgavelinjen akkurat som i Windows 7. Kun av og til må jeg innom Start-skjermen for å finne noe. Hvis du er vant til å trykke på WIN-tasten og skrive for å søke, kan du fortsatt gjøre det på Start-skjermen. Da dukker det automatisk opp en søkeboks til høyre og resultatene til venstre. Du kan velge kategori for søket under søkeboksen, og de tre øverste valgene er alltid Apper, Innstillinger, Filer før de installerte appene listes opp.

win8_metro_sok

Rydde opp i flisene

Microsoft kaller hver app-rektangel for en Flis. Du syns kanskje det mangler en rekke programmer fra tidligere Windows-versjoner som f.eks. Tilbehør og Systemverktøy? Hvis du høyreklikker på Start-skjermen, dukker valget Alle apper opp nede til høyre. Flisene kan du flytte rundt og plassere som du ønsker. Hvis du vil samle f.eks. alle Office-programmene i en gruppe, flytter du dem helt til høyre og forbi den hvite loddrette streken som dukker opp. Klikk så på det lille minustegnet nede til høyre for å zoome ut og se alle appene. Høyreklikk gruppen du lagde og valget Navngi gruppe dukker opp nede til venstre. Ønsker du å fjerne en flis eller avinstallere en app, høyreklikker du den aktuelle flisen. Valgene finner du i bunn av skjermen.

win8_metro_alle_apper

Apper, apper, apper

Med Windows 8 hiver Microsoft seg på app-bølgen og har inkludert en del apper som standard. Mail, Meldinger, Kontakter, Kalender, Nyheter, osv. Jeg har fjernet (nesten) alle, da jeg for det meste holder meg til Skrivebord. Jeg syns ikke det er effektivt å veksle mellom fullskjermsapper hele tiden. (Tips: Flytt Skrivebord-flisen øverst til venstre, så trenger du kun trykke ENTER-tasten etter å ha logget inn for å komme til skrivebordet.) Ønsker du flere apper finner du et økende utvalg i Windows Store appen.

Dokke en app til siden av skjermen

Ta tak øverst (ikonet skifter til en hånd) og flytt appen til høyre/venstre side av skjermen og slipp. Du kan også bruke WIN+. (punktum). Du får dessverre ikke endret på bredden appen opptar.

Avslutte en app

Ta tak øverst (ikonet skifter til en hånd) og dra appen til bunnen av skjermen og slipp. Du kan også høyreklikke en app i WIN+TAB listen (se under).

Aktive hjørner

I Windows 8 har hjørnene en spesiell funksjon. Fører du musepekeren ned til venstre, dukker det opp et lite ikon som viser Start-skjermen og trykker du på dette ikonet blir du ikke overraskende tatt til nettopp Start-skjermen. (Legg merke til at dette ikonet er dynamisk, det endrer seg i takt med oppsettet på Start-skjermen.) Trykker du på WIN-tasten veksler du mellom Start-skjermen og appen du har fremme, inkl. skrivebordet. Fører du musepekeren øverst til venstre, får du opp forrige app. Trykk for å bytte til den eller før musepekeren ned for en liste over alle åpne apper. WIN+TAB gjør det samme. (ALT+TAB viser alle programmene du har oppe, inkl. de på skrivebordet.) Hjørnene til høyre viser deg Perle-menyen (se under).

win8_wintab_lukk

Perle-menyen

Den norske oversettelsen av engelske Charms-bar er Perle-menyen. Herlig! Denne menyen finner du på høyre side og nås ved å føre musepekeren til et av hjørnene og så ned/opp. (Du kan også bruke WIN+C.) Her finner du Søk, Del, Start, Enheter og Innstillinger. Merk at denne menyen er app-spesifikk, så hvis du er i Windows Store søker du etter apper og viser innstillingene til denne appen.

win8_perlemenyen

Manglende apper i Windows Store

Åpne Windows Store og gå til Innstillinger som forklart over og sjekk at begge bryterne står til Nei.

win8_store_settings

Frigjøre plass ved å slette din gamle installasjon

Hvis du valgte å oppgradere fra en tidligere Windows-versjon, så vil denne ligge som Windows.old under C:-disken. Denne mappen kan fort være på mange gigabyte. Hvis du er helt sikker på at du ikke lenger trenger å ta vare på den, kan du frigjøre plassen på følgende måte:

Begynn å skrive frigjør på Start-skjermen, velg Innstillinger under søkeboksen og trykk på Frigjør diskplass ved å slette unødvendige filer. Da starter du Diskopprydding. Via dette verktøyet kan du trygt fjerne midlertidige filer og annet rusk som ikke er nødvendig for daglig drift av maskinen. Trykk på knappen Rydd opp i systemfiler for å finne det vi er ute etter. I listen som dukker opp finner du Tidligere Windows-installasjon(er). Velg denne ved å krysse av i boksen til venstre og trykk til slutt på OK-knappen.

win8_diskopprydding

WINX-menyen

winx_meny

Denne menyen finner du nede til venstre og den dukker opp hvis du trykker WIN+X, derav navnet. (Du kan også høyreklikke Start-skjerm ikonet.) I denne menyen finner du avanserte valg som bl.a. Enhetsbehandling, Diskbehandling og Ledetekst.

Oppgavebehandling har fått en makeover

Oppgavebehandling kan startes på flere måter: Via WINX-menyen, ved å høyreklikke på Oppgavelinjen eller trykke CTRL+SHIFT+ESC. Første gang du starter den, har den et ganske enkelt utseende som kun viser kjørende apper/programmer slik at du kan avslutte dem.

win8_oppgavebehandling_enkel

Trykker du på knappen Flere detaljer, får du en rekke faner som viser forskjellige detaljer. Under fanen Prosesser ser du alle kjørende apper/programmer og tjenester fordelt etter Prosessor, Minne, Disk og Nettverk med summer øverst.

win8_oppgavebehandling_prosesser

Under fanen Ytelse finner du detaljer om Prosessor, Minne, Disk og Nettverk. Ønsker du enda mer spesifikke detaljer finner du en snarvei til Ressursovervåking nederst.

win8_oppgavebehandling_ytelse

Under fanen Oppstart finner du programmene som starter sammen med maskinen og hvilken påvirkning de har på oppstarttiden. Du kan enkelt deaktivere de du ikke trenger.

win8_oppgavebehandling_oppstart

Hvordan skru av maskinen?

Man skulle tro at en slik viktig og enkel funksjon som å skru av maskinen var lett tilgjengelig, men det er ikke tilfelle i Windows 8. Første gangen jeg skulle skru av maskinen logget jeg ut via Start-skjermen før jeg fant valget. Siden har jeg brukt Strøm-menyen under Innstillinger Perle-menyen. Det raskeste og enkleste er å bruke WIN+I for å nå denne funksjonen.

win8_strøm_menyen

Fornye og tilbakestille, avansert oppstart

Med Windows 8 trenger du ikke lenger å formatere og  re-installere hvis du opplever problemer. Under PC Innstillinger >> Generelt kan du velge å tilbakestille eller fornye Windows 8. I tidligere utgaver har man kunne trykke F8 før Windows laster for å få tilgang til en oppstartsmeny. I Windows 8 er denne erstattet av Avansert oppstart. Du kan også holde inne SHIFT mens du trykker på Start på nytt på Strøm-menyen.

win8_fornye_tilbakestille_avansert_oppstart

Windows 8 inkluderer beskyttelse mot virus

Windows Defender ble introdusert i Windows Vista og fulgte med operativsystemet for å beskytte mot spionprogrammer. Senere lanserte Microsoft programmet Microsoft Security Essentials som også beskyttet mot virus. I Windows 8 har Microsoft gått tilbake til navnet Windows Defender og det beskytter nå mot virus, ormer, trojanere, spionprogrammer og annen uønsket programvare (på engelsk malware).

Som du skjønner inneholder Windows 8 en rekke nyheter, også mange du ikke ser (med en gang). Det finnes selvsagt flere enn de jeg har nevnt her, du finner f.eks. enda fler tastatur-snarveier hvis du søker etter Hurtigtaster i Windows 8 Hjelp og støtte.

win8_hjelp_hurtigtaster

rbe Raymond Bratli Eri er en datanerd som er utdannet dataingeniør. Han holder seg daglig oppdatert på teknologi og er spesielt glad i smartmobiler. Han har holdt på med data siden Windows 3.1 og har en engelsk teknoligblogg på raymonderi.no/blog.

, , , ,
anti fatigue mats amazon