En bit av lett luksus

Mitt navn er Jon Erik Andersen (@jonerik/jonerik.net) og jeg er en ny gjesteskribent her på Teknolicious. I dette innlegget ønsker jeg å snakke kort om ting jeg interesserer meg for, samt hvilken effekt og hvilken nytte vi konsumenter har fått av utviklingen som har skjedd de siste årene. For alle Android og MS fans som er der ute, er det ingen tvil om at jeg står med et bein godt plantet utenfor begge leirer og har vært en Apple-bruker i seks år. Når det kommer til teknologi derimot, er det en ting som er viktigere enn hvilken leir jeg kommer fra; jeg elsker innovasjon og de effektene det har på industrien.

Om man ser på produktene vi teknologifantaster bruker i dag, har man enheter som ingen forsto nytten av i 2009. Vi kan sitte i sofaen med noe som veier det samme som det bestefaren din brukte til å skrible notater på for å gi til sekretæren sin. Dagens generasjon kan ved få tastetrykk trykke, sende og gjennomføre det man ellers ville brukt et par dager på. Apple skapte markedet for det vi idag kaller nettbrett og vi har andre innovative selskaper som prøver å skape sitt eget renommé i samme marked. Selskaper som Apple, Amazon, Samsung, Microsoft og Google er de største sentrale aktørene i dagens marked og konsumenten har fått ett luksusproblem når det kommer til å finne en løsning som er ideell for seg. Det luksusproblemet kan gjøre at en konsument går ut med feil produkt, fordi det enten er for dyrt eller for vanskelig å bruke. Å gi en 80-åring en Nexus kontra en iPad har man forskjellige meninger om, men Apple sitt «pek- og-trykk» system har jeg erfaring med at går som en lek.

Men en teknologifantast som føler at den heller vil ha friheten, så kan en Nexus virke mer passende. Ser man på den nye iPad Mini så er det ingen som skal legge skjul på at det helt klart er Android-horden som skal ha anerkjennelsen for at den formfaktoren kom fra deres leir. Apple på sin side har gjort iPad mer tilgjengelig for de som ikke har – i det norske markedet – 3890 kroner å bruke på et luksusgodet ettersom Minien er betraktelig mye rimeligere. Dessverre for mange, har iPaden fått merke som «det nettbrettet» man må ha. I manges øyne er økosystemet bedre (AppStore vs Google Play vs XXX), OSet er lettere å bruke, samt at opplevelsen er bedre. Personlig sitter jeg fortsatt med et inntrykk at Android baserte løsninger må specce produktene sine mye høyere fordi selve OSet ikke er effektivt nok til å oppleves som raskt, uten etterslep. Her har iOS en fordel. Kvaliteten på utvalget vil jeg også si vipper AppStore sin vei, ettersom Apple har de hatede retningslinjene om så mange ergrer seg så over.

Uavhengig av plattformen man velger, er det ingen tvil om at det man holder i hånden et ekstremt kraftig. Ser man tilbake husker jeg fortsatt min første, min andre og Nte bygge PC. Det var Sega Rally og det var hakking. Multimedia enheten vi holder i hånden vår idag kan gjøre alt, det samme kan telefonen. Vi som teknologifans har også ofte tendensen til å velge leir eller fanskare. Har man en Google telefon, har man også ofte et nettbrett eller en TV-boks som snakker sammen med den. Frem til idag har denne utviklingen påvirket mange bransjer og revolusjonert måten vi konsumerer medier på. Jeg tenker da på musikkbransjen, bokhandlere, tv og filmindustrien. iPoden endret måten vi kjøpte musikk på ved å låse seg til iTunes Music Store, mobile enheter har skapt selskaper truer denne modellen igjen Wimp og Spotify. Amazon med sin Kindles har gjort at lesehestene i blant oss kan bære en enhet som veier mindre enn en vanlig pocket bok og likevel ha med seg tusenvis med sider. Siste skriket her i landet er streaming av video. Nordmenn klager over utvalg hos tjenester som er tilgjengelig via en PVR dekoder eller en tablett, samtidig som den lokale videosjappa må ha opphørssalg fordi markedet definerer produktet som utgått.

Min spådom er at spillindustrien er neste. Det vil alltid være et krav om grafikk og opplevelse, men plattformen vil alltid være en variabel. Det ryktes om at den nye Nintendo Wii U selges med tap og at Nintendo selv ser for seg å tjene inn tapet igjennom spill. Når industrien har kommet til punktet at man ikke lenger selger med en solid margin, men legger fremtiden til selskapet i konsumentene sine hender; da lever man farlig. Spesielt når man kan få kjøpt Angry Birds på telefonen sin for 7kr uansett plattform og alternativet er Mario til 349kr(spekulering). Er det et selskap som per idag, gitt at deres nettbrett får aksept hos forbrukeren, som er godt rustet for denne industrien så er det Microsoft. Det er nok andre i denne staben som er mer rustet til å snakke om Microsoft sitt potensiale mer enn meg, men at selskapet har en spennende fremtid i møtet er det ingen tvil om. XBox og Kinect er en av de en av de største inntektskildene til selskapet, samt Windows 8 som kommer til å sette et par spørsmålstegn i panna på den vanlig mann i gata gjør meg bare enda mer spent og engstelig. Klarer de å lansere Surface og få aksept samt integrerer det mot den allerede store XBox fanskaren de har, kan de lage en spill-løsning Apple alltid har drømt om igjennom AirPlay Mirroring og Apple TV.

En ting som er sikkert er at det er duket for krig om konsumentenes tid og penger. Det er trist å se hvordan det har gått med store selskaper som Nokia, Motorola og Sony Ericsson. Opplevelse er nøkkelordet, men som har den beste vet vi ikke sikkert før om et tiår eller to.

–Jon Erik Andersen

Jon Erik Andersen, 25 år gammel og holder fortiden til i Tønsberg. Jeg har drevet med IT siden min første opplevelse på en i386, har etter den gang elsket å skru de sammen og fra hverandre. På dagtid er jeg en av gründerne bak den norske crowdføndingssiden Fønd og skriver litt på min personlige blogg; jonerik.net.

, , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon