På reise med Stay.com

09/08/2012

Apps, Internett

I fjor høst  skrev jeg med iver om den norske reiseappen Stay.com.  Bak konseptet  sto Joachim Paasche og hans team som hadde utviklet en ny vri på reiseguiden. Ideen er at du utvikler din egen personlige reiseguide for et kommende reisemål og laster denne guiden ned på din smartmobil slik at du kan bruke kart og GPS helt kostnadsfritt i utlandet. Og ja, alt er gratis.

Tidligere i sommer kom versjon 2.0 Stay.com og appene til Android og iPhone. Både norske og store utenlandske teknologinettsteder skrev varmt om nylanseringen. Og i stedet for gjenta dette bestemte jeg meg for å benytte en helgetur til danskenes hovedstad, København som grunnlag for et innlegg på Teknolicious. Før avreise

Av oss som reiste var det en som hadde Android-telefon og to med iPhone, så før reisen gikk jeg inn på Stay.com og laget min egen københavnguide. En av de største nyhetene med versjon 2.0 av appen er at man nå også kan legge til punkter i guiden, dele den med venner og på sosiale medier rett fra appen. På denne måten trenger man ikke bruke nettsiden for å bruke appen, eventuelt kan man legge til enda flere punkter på guiden, også midt under reisen, selv om man skulle ha lagt igjen datamaskinen hjemme. Tidligere var man nødt til å gå via nettsiden for å opprette og gjøre endringer på guidene, dette er nå også mulig på mobilappene. Dog er nettsidene fortsatt det beste stedet å utvikle guidene dine på.

Slik fungerer det geniale konseptet: 

Stay.com – Social City Guides, Offline Maps from Stay.com on Vimeo.

Etter at jeg hadde laget københavnsguiden og lagt til flere restauranter o.l. som jeg ønsket å besøke inviterte jeg reisekameratene mine til å delta i å utvikle vår egen guide. Og før avreise lastet alle ned guiden på telefonen, slik at man var klare med gratis kart og GPS før vi inntok Københavns gater.

Da jeg inviterte mine venner til å lage en guide med meg var de nødt til å registrere seg, noe som gjøres enklest via bruk av din Facebook-kontoen (vanlig registrering er også mulig). Stay er flinke til å fortelle at de ikke misbruker denne informasjonen og at de aldri poster noe på din Facebook-konto uten at du godkjenner det. Dette er et stort pluss i margen til Stay.com!

Litt treg GPS

Når vi ankom Københavns Hovedbanestasjon tok vi øyeblikkelig i bruk appene for å finne hotellet. Mobilenes GPS brukte litt tid på å lokalisere oss på kartet, dette gjaldt både Android og iPhone, men så fort vi forsto at GPS-satellittene hadde lokalisert oss var det lekende lett å følge kartet og finne veien til hotellet.

Vi var flere på reise og da kan interessene være delte, heldigvis var det enkelt å bli enig om en lunsjkafé vi skulle bruke som vi selvsagt hadde lagt til guiden på forhånd. Og ved avtalt tidspunkt og med god hjelp fra Stay-appene møttes vi til lunsj der.

Stays egne tips

I tillegg til muligheter for å lage din egen guide, har Stay.com laget mange forskjellige guider til 117 av verdens mest kjente byer. Dette er det lokale freelancere som tar seg av, sånn at vi kan få «inside-tips». Og dette er en god tilvekst til dine egne guider. Når vi lastet ned vår Københavnguide var den kun på drøyt 20 MB og da fikk vi også offline tilgang til Stay’s egne guider for København. Det resulterte i at vi valgte en av de anbefalte restaurantene til middag en kveld.

Bortsett fra litt treg GPS er det ikke annet å gjøre enn å anbefale Stay.com på det varmeste. Ønsker du kun fine, gratis, offline-kart til den neste byen du skal besøke er appen verdt å laste ned, muligheten til å lage egne guider er en veldig god bonus.

Og så er det jo fryktelig gøy med norske gründere som får til noe så bra som dette!

anti fatigue mats amazon