Lumia 900: Pros and Cons

02/07/2012

Apps, Mobil, Nyheter

Nå har jeg hygget meg med en Nokia Lumia 900 et par ukers tid. Nokias supertelefon er noe av det mer unike innen dagens smarttelefoner og med erfaring fra både Android og iOS er det interessant for meg å sette opp det vi nordmenn kaller en liste med Pros & Cons for denne smarttelefonen som er litt annerledes.

Slik rangerer jeg fordeler og ulemper ved Nokia Lumia 900:

Cons

Jeg starter alltid med det kjipe for å spare det beste til slutt. I dette tilfellet er det snakk om de tingene som trekker ned ved Nokia Lumia 900.

 • Windows Phone 7.5s begrensninger
 • Ikke mulighet for eksternt minnekort
 • Kan ikke brukes som USB-minnepinne
 • Noe svak oppløsning på skjermen

Nokia Lumia 900 er utstyrt med Windows Phone 7.5, et operativsystem for mobil jeg lenge har vært spent på å utforske. Jeg liker designet og jeg gleder meg til å se hvordan det vil utvikle seg når versjon 8 kommer til høsten. I stedet for Windows Phone 8 vil de nåværende Lumia-telefonen til Nokia få WP 7.8, som inneholder mange av nyhetene som kommer i WP 8.

WP 7.5 har en stor bakdel i forhold til de to største konkurrentene. Ja, du gjettet riktig, det er snakk om app-utvalget. Personlig savner jeg f.eks Runkeeper, men det skal nevnes at Windows jobber beinhardt med å få flere utviklere til å utvikle for deres mobilplattform, og utvalget har nå vokst seg til over 100.000 apper i Marketplace.

Et annet irritasjonsmoment som sitter sterkt igjen etter noen uker med WP på Lumia 900 er at det kreves flere tastetrykk enn nødvendig for å komme frem dit man vil. Det kan kanskje høres ut som en merkelig klage, men ett tastetrykk der og to her vil tilslutt bli fryktelig mange. Microsoft har et stort forbedringspotensiale på dette punktet.

Et annet merkelig valg fra Nokia er at det ikke lar seg gjøre å bruke et eget eksternt minnekort, sammen med det faktum at jeg ikke kan bruke mobilen som en masselagringsenhet (á la en minnepinne). Dette bør endres!

Nokia Lumia 900s skjerm er ganske god. Utendørs og i sollys er den veldig god, se gjerne Vistnes sin test her. Dessverre er oppløsningen noe lav på en så stor skjerm som 4.3″. Dette er riktignok ikke Nokias feil ettersom WP 7.5 ikke tillater en høyere oppløsning enn 800×480.

 

Pros

Heldigvis er det veldig mye bra med Nokia Lumia 900. For listen over proseller grunner til at du burde velge denne mobilen som din neste telefon er lang. Her er noen:

 • Utrolig design
 • Windows Phone 7.5
 • Optimalisert og rask
 • Nokias egne apper
 • Office-appen
 • God batteritid

Det er umulig å komme utenom Nokia Lumia 900s design. I et mobilmarked dominert av trauste, mørke og firkantede mobiler er Lumia 800 og 900 et veldig friskt pust. Kombiner det med det gode designet på Windows Phone så har du en mobil som tiltrekker seg mye positiv oppmerksomhet.

WP 7.5 tilbyr deg som bruker et brukervennlig operativsystem. Om jeg hadde gitt en WP-telefon til min mor hadde jeg ikke forventet å bli nedringt med spørsmål om det ene og det andre. Akkurat det er min lakmustest på at et teknologisk produkt er brukervennlig og lett å sette seg inn i. Og når jeg er så vant med diverse Androidmobiler som ofte sliter litt med at det henger og hakker er det en nytelse å bruke Lumia 900 dag ut og dag inn.  WP 7.5 arbeider silkemykt og uten fartsdumper på denne Nokia-telefonen.

Et annet viktig kjøpsargument er Nokias egne apper. Vi snakker selvsagt om Nokia Kjør, Kart og Musikk, disse har jeg skrevet et eget innlegg om, som du finner her. 

Også Office-appen er av såpass høy kvalitet at den er verdt å nevne alene. Uten sidestykke den beste office-appen jeg har sett på nettbrett eller mobil til nå. I appen kan du enkelt lese, redigere, lagre og maile word, excel og powerpoint filer i en meget velfungerende app.

Til slutt vil jeg nevne batteritiden som et siste positiv punkt for Nokia Lumia 900 i denne sammenligningen. Selv har jeg lenge vært en Androidbruker og har alltid vært vant til å lade hver eneste natt. Med Lumia 900 har jeg stort sett klart meg helt fint med lading annenhver natt. Og da vil jeg legge til at jeg mer en probruker enn noe annet når det kommer til mobilbruk. Konstant synkronisering, surfing, FM-radio og litt spilling er noe av det som preger en mobildag for meg, men likevel har jeg som oftest et sted mellom 55 og 60% batteri igjen når det klokka bikker leggetid.

Vinn din egen Nokia Lumia 900 

Jeg har helt forelska meg i Lumia 900, og jeg anbefaler dere som lar dere friste å sjekke ut diverse konkurranser for å vinne din egen. Spesielt Batman-versjonen du ser på bildet over er jo rimelig rå. Konkurransene under er det Nokia selv som arrangerer.

Vinn Batman Limited Edition-versjonen her

eller

vinn din egen Lumia 900 ved å være Amazingly Fast her.

, , , , , , ,
 • Eru

   At det er få apper for WP 7.5 er ikke en så veldig rart med tanke på at det ikke har vært noen skikkelige forkjempere for WP 7.5 før Nokia sånn jeg ser det, men regner med at det kommer til å plukke seg opp ganske raskt fremover.

  Designmessig er jeg uenig at det tiltrekker seg mye positiv oppmerksomhet. Er mulig det bare er meg, men jeg synes det ser litt for barnslig ut, og som det er tenkt mer på unger. Office på telefonen er jeg ikke helt sikker på om nesten kan telle som et pluss. Jeg kanskje lekt med det, de første dagene, men etter det så hadde det gått over til at det ikke ble brukt, utenom ekstreme tilfeller, hvor det er absolutt ingen andre muligheter. Tror ikke jeg er den eneste som ville tenkt det med tanke på størrelsen på skjermen.

  Batteritiden høres jo ganske bra ut, men her kan det være verdt å tenke på punktet med få apps. Mangler på visse spill, og applikasjoner gjør at du potensielt bruker telefonen litt mindre, og til litt mindre heftige ting, og færre applikasjoner som kjører i bakgrunnen.

  • Mange gode poenger her. Og du er berettiget din egen mening om designet. Men det med positive tilbakemeldinger er noe jeg har erfart over de siste ukene.

   Og det at Office ikke er mye brukt på mobil er helt sant. Det er ihvertfall egen erfaring. Men en gang iblant så er det kjekt å ha muligheten til å sjekke et excelskjema eller bruke mobilen til å forberede seg på en presentasjon ved å bla igjennom Powerpoint-slides. Og det er i slike situasjoner man ønsker seg en brukanes app og noe av det mer horrible jeg har vært borti før.

   Bruker du WP 7.5? 

   • Eru

    Kan være mulig det stemmer, siden det er som du uttrykte i artikkelen er frisk pust, og noen er mer åpne for sterke kontraster i farger enn det jeg er.

    Ja, men igjen så forutsetter det at du bruker Microsoft sin Office-pakke fra før, for at det skal være noe spesielt nyttig så vidt jeg vet, og det er blitt mer vanlig å utnytte seg av andre Office-pakker, selv om Microsoft sin fortsatt er ganske populær.

    Nei, uheldigvis så bytter sjeldent telefon, og bruker andre sin telefon i så kort tid, så kan nesten si at jeg bare fått testet Android 2.* noe særlig.

 • Hoenheimen

  Spm mitt er: Å kjøpe Nokia Lumia 900 nå, eller vente til en WP8 mobil fra Nokia kommer?

  • Og DET, Hoenheim, er et veldig godt spørsmål som du neppe er den eneste som spør deg selv om. Jeg tenker jo som så at man kan ikke gå rundt å vente på noe bedre hele tiden. Og Nokia Lumia 900 er fantastisk god telefon som du vil ha glede av veldig lenge. 

   • Hoenheimen

    Er meget interessert i både Nokias fremtid og Windows Phone.. Er nå eier av Nokia N9 som deler mange utseendemessige likheter,, men stiller svakt med MeeGo.

    Er veldig usikker om faktisk WP 7,8 holder mål iforhold til at det er meget mulig for WP8 på senhøsten. Om vi ska tro ryktene såklart 🙂

    • Har du N9 ville jeg personlig ha ventet for å se hva Nokia viser frem når WP 8 er på plass. Jeg vil tippe at Nokia står veldig sentralt i lanseringen av 8’ern og dermed har en ny toppmobil klar til lansering.

     Er MeeGo så håpløst?

     • Hoenheimen

      MeeGo sliter med samme som Android. Treg programvare der det blir litt lagging ofte.

      Og at oppdateringer til både apps og MeeGo kommer aldri siden Nokia kjører på med WP.

      Men N9 er en god mobil om du er interessert i Nokias eksemplariske apps! Drive etc er nydelig!

      + den er meget åpen for folk som er interessert i å lage apps selv! 

      Har helt sykt lyst å vinne Batman Edition av Lumia 900! Den er fantastisk pen 🙂

 • Kan ikke brukes som minnepinne? Nei, og ikke floppy disk heller, men veldig bra mot Skydrive,så hva trenger du den som minnepinne for da? Få apper er ikke dårlig så lenge de er riktig. Lumina 900 har sikkert den mest robuste skjermen på markedet i den størrelsen. Hvor mange kjenner dere med bristet skjerm? Jeg har byttet på alt annet enn Lumina og HD7. Skjermoppløsning: hva har det egentlig å si på så små skjermer film ol suger uansett og bilder/film fra youtube/facebook har vel best av og bli betraktet på lav oppløsning. Office og batteritid er viktig ja, og at WP er enkelt. Jeg er dritlei av å hjelpe kona med android så snart får hun min Titan og jeg neste generasjon WP. yngste har fått min HD7 og er kjempefornøyd etter å ha hatt Android.