Så enkelt ser du norsk nett-tv fra utlandet!

02/05/2012

Data, Internett, Tips&Guider

 

NRKs nett-tv er bare et enkelt steg unna for oss nordmenn i utlandet! 

OPPDATERING: Denne saken ble opprinnelig skrevet i 2012, men fungerer fortsatt utmerket nå i 2018. Alt ligger til rette for å for eksempel følge med sommerens fotball-VM, Tour de France eller EM i friidrett. Du får tilgang til alle sider som om du var i Norge, inkludert Netflix, HBO Nordic, Viaplay og TV2 Sumo. Jeg har tidligere brukt Overplay, men anbefaler nå en annen aktør som har bedre support, bedre software og bedre servere, den heter NordVPN.

Jeg har nå vært utenlandsstudent i nesten fire år og der jeg bor er tv-programmene stort ett dubbet på det ene språket og tekstet på det andre. Jeg er ikke god nok i noen av dem til å få noe særlig ut av det. Samtidig er ikke programmene så veldig interessante. Det gjør at jeg tyr til automatisk norske nett-tv tjenester. Og selv om norsk nett-tv er veldig bra, NRK har fått en ny versjon som du finner her: tv.nrk.no, så er det alt for mange begrensninger for oss som sitter i utlandet. Direktesendt TV er ute av bildet og utenlandske produksjoner blir blokkert for alle som ikke er i Norge, dermed blir tilbudet veldig redusert. Såkalt geoblokking er problemet, det er nettsidene sin måte å sjekke om du er lokalisert i Norge eller utlandet, og alle som har utenlandsk IP-adresse blir nektet tilgang til de fleste av godsakene.

Og det er jo ergelig, derfor får du her svaret på hvordan du enkelt får like god tilgang til nett-tv som alle de som bor i Norge har.

Endre IP-adresse for å se norsk kanaler 

Det vi må gjøre er nemlig å endre hvilken IP-adresse nettsidene tror vi har. Det kan høres innviklet ut, men det er faktisk like enkelt som å sjekke e-posten sin.

Dette kan gjøres på mange måter, men som en erfaren nett-tv-seer kan jeg melde at det helt klart er NordVPN som gir den beste løsningen.

Slik gjør du for å se norsk tv fra utlandet 

Gå inn på NordVPN og registrer en konto der, koster drøyt $11(en billig norsk halvliter altså) i måneden, men det er kanskje den beste nettjenesten jeg betaler for. Når kontoen er registrert får du muligheten til å laste ned et program. Det er lite program som du kan ha kjørende i bakgrunnen når du trenger norsk (eller over 60 andre lands) IP-adresse.

Du starter programmet når du ønsker å se norsk nett-tv og velger Norway (programmet velger automatisk beste server i Norge for deg) fra listen, og programmet bruker noen sekunder før du er Connected. Da vil all nettsurfingen din bli anonym fordi du surfer innom denne serveren og du fremstår til resten av internett som om du er lokalisert i Norge.

Noen ganger kan det hende man må lukke nettleseren og starte den på nytt før man får tilgang, men så er det bare å hygge seg med Nytt på Nytt og andre godsaker på de norsk kanalenes nett-tv. Også direktekanalene går fint.

Hva med mobil, iPad eller andre nettbrett?

Vil du se nett-tv fra bassengkanten i Syden, men bare har med deg iPhone eller en annen mobilsak så fikser NordVPN biffen for deg også. Jeg har bare så vidt testet mobilappene, men førsteinntrykket er godt. Du kan bruke brukernavnet ditt på 6 forskjellige enheter.

Men er’e lovlig a?

Ja, det er helt lovlig. Selv NRKs egen teknologiblogg som er en del av den avdelingen som jobber med nett-tven deres sier at dette er helt uproblematisk så lenge det er til privat bruk. NRK plikter i mange kontrakter å bruke geoblokking på tv-progammer, men det er ikke ulovlig å unngå disse til privatbruk.

Så mitt beste tips for eksilnordmenn er altså å gå inn på NordVPN og få dempet hjemlengselen en smule.

Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i kommentarfeltet.

, , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon