Så enkelt ser du norsk nett-tv fra utlandet!

02/05/2012

Data, Internett, Tips&Guider

se nrk i utlandet vpn

NRKs nett-tv er bare et enkelt steg unna for oss nordmenn i utlandet! 

OPPDATERING: Denne saken ble opprinnelig skrevet i 2012, men fungerer fortsatt utmerket nå i 2017. Alt ligger til rette for å for eksempel følge med på vinterens store ski-vm i langrenn, alpint, skiskyting, etc. Overplay har oppdatert softwaren sin og det fungerer enda bedre enn tidligere.

Jeg har nå vært utenlandsstudent i nesten fire år og der jeg bor er tv-programmene stort ett dubbet på det ene språket og tekstet på det andre. Jeg er ikke god nok i noen av dem til å få noe særlig ut av det. Samtidig er ikke programmene så veldig interessante. Det gjør at jeg tyr til automatisk nedlasting av tv-serier, som du kan lese om her, og norske nett-tv tjenester. Og selv om norsk nett-tv er veldig bra, NRK har fått en ny versjon som du finner her: tv.nrk.no, så er det alt for mange begrensninger for oss som sitter i utlandet. Direktesendt TV er ute av bildet og utenlandske produksjoner blir blokkert for alle som ikke er i Norge, dermed blir tilbudet veldig redusert. Såkalt geoblokking er problemet, det er nettsidene sin måte å sjekke om du er lokalisert i Norge eller utlandet, og alle som har utenlandsk IP-adresse blir nektet tilgang til de fleste av godsakene.

Og det er jo ergelig, derfor får du her svaret på hvordan du enkelt får like god tilgang til nett-tv som alle de som bor i Norge har.

Endre IP-adresse for å se norsk kanaler 

Det vi må gjøre er nemlig å endre hvilken IP-adresse nettsidene tror vi har. Det kan høres innviklet ut, men det er faktisk like enkelt som å sjekke e-posten sin.

Dette kan gjøres på mange måter, men som en erfaren nett-tv-seer kan jeg melde at det helt klart er Overplay som gir den beste løsningen. Det er det flere grunner til, for det første er tjenesten veldig stabil og for det andre så tilbyr de en ekstra tjeneste som heter SmartDNS. Jeg skal forklare hvordan du brukere det til å se norsk nett-tv i dette innlegget, men jeg har også skrevet et eget innlegg om SmartDNS og hvilke muligheter det tilbyr.

Slik gjør du for å se norsk tv fra utlandet 

Gå inn på Overplay og registrer en konto der, koster snaut $10(en billig norsk halvliter altså) i måneden, men det er kanskje den beste nettjenesten jeg betaler for. Når kontoen er registrert får du muligheten til å laste ned et program. Det er lite program som du kan ha kjørende i bakgrunnen når du trenger norsk (eller 60 andre lands) IP-adresse.

se norsk tv i utlandet med vpn

Du starter programmet når du ønsker å se norsk nett-tv og velger Norway (jeg velger den med minst load og ping) fra listen, trykker Save og trykker Connect. I programmet kan du velge at den skal automatisk velge den raskeste av flere servere som Overplay har i Norge og koble deg til. Da vil all nettsurfingen din bli anonym fordi du surfer innom denne serveren og du fremstår til resten av internett som om du er lokalisert i Norge.

Noen ganger kan det hende man må lukke nettleseren og starte den på nytt før man får tilgang, men så er det bare å hygge seg med Nytt på Nytt og andre godsaker på de norsk kanalenes nett-tv. Også direktekanalene går fint.

Men det kan bli enda enklere

For som jeg snakket om tidligere så tilbyr Overplay noe de kaller SmartDNS, det er en forenkling av den allerede enkle prosessen. For å få den igang må du gå inn på Overplay-kontoen din og velge SmartDNS-fanen øverst. Der kan du skru på tjenesten, hvordan du endrer innstillingene dine slik at den fungerer kan du lese mer om på sidene til Overplay og i dette innlegget.

For gjør du som meg og endrer DNS-innstillingene på ruteren din så fungerer både NRK og TV2s nett-tv uten Overplay-programmet. Det samme gjelder en rekke utenlandske nettsteder som f. eks Netflix og Hulu. Du må ikke nådvendigvis endre ruter-innstillingene, men da fungerer dette fint på alle dingsene dine, som er koblet til det trådløse nettverket. Man kan også bare endre i nettleseren, men alt dette får du fint forklart på Overplays nettsider.

Dessverre fungerer ikke SmartDNS i skrivende stund på NRKs nye nett-tv plattform, tv.nrk.no, men jeg har vært i kontakt med Overplay og de jobber med saken.

Overplay har nå fikset SmartDNS for den nye nett-tv til NRK også. Jeg har selv testet og både direktesendt TV og geoblokkede tv-programmer on-demand fungerer smertefritt med SmartDNS.

Men er’e lovlig a?

Ja, det er helt lovlig. Selv NRKs egen teknologiblogg som er en del av den avdelingen som jobber med nett-tven deres sier at dette er helt uproblematisk så lenge det er til privat bruk. NRK plikter i mange kontrakter å bruke geoblokking på tv-progammer, men det er ikke ulovlig å unngå disse til privatbruk.

Så mitt beste tips for eksilnordmenn er altså å gå inn på Overplay og få dempet hjemlengselen en smule.

Trenger du norsk IP-adresse på mobil eller nettbrett så kan du lese om det her.

Er det noe du lurer på så er det bare å spørre i kommentarfeltet.

, , , , , , , , ,