5 ting Dropbox gjør bedre enn Google Drive

På tirsdag kveld åpnet endelig Google dørene til deres versjon av nettskyen, Google Drive (eller Disk som de kaller den på norsk). De har tydelig vært veldig inspirert av Dropbox når de har utviklet tjenesten, og det med god grunn, for Dropbox er av mange sett på som den beste «lagring og synkronisering med nettskyen»-tjenesten som er. Og selv om Drive ser ut som en klone av Dropbox er det fortsatt en del punkter Dropbox løser bedre, her er fem av dem:

1 Enklere deling

Nylig, antagelig som en del av kampen mot nettopp Drive og andre konkurrenter, lanserte Dropbox det de enkelt nok kalte Links. Jeg skrev et helt innlegg om det, som du finner her, men kort fortalt er det en enkel måte å dele dine filer på. Drive har en tilnærmet lik løsning i nettleseren, men Dropbox lar deg enkelt skaffe en link til filene i Dropboxmappa på datamaskinen din, i mobilappene og i nettleseren.

2 Mulighet for utvidelse av gratisplassen

Gratisversjonene til Dropbox og Drive har henholdsvis 2 og 5GB lagringsplass. Men Dropbox tilbyr vervepremie for alle som du verver til tjenesten. Alle får en lenke, som ligner på denne: http://db.tt/ug7NYPC og hvis du trykker på denne og installerer så får den som har delt lenka 500 MB ekstra lagringsplass, samtidig som den som nettopp har installert Dropbox får 2GB + 500MB.

3 Bedre kontroll på overføringene

Mens Drive ikke gir noen informasjon om progresjonen for synkroniseringen av filene dine, så oppgir Dropbox hvilken fart du laster opp og ned med, hvor mange filer som synkroniseres og hvor lang tid som gjenstår. Samtidig lar Dropbox deg velge hvor mye båndbredde programmet skal bruke på synkroniseringen.

Samtidig tilbyr Dropbox noe de kaller LAN-synk, f.eks hvis du skal synkronisere en fil mellom to datamaskiner, eller en datamaskin og et nettbrett, så ser Dropbox først om den kan synkronisere via det lokal nettverket, og dermed drastisk raskere, før den sender filen via internett.

4 Enklere å finne gamle versjoner, og slettede filer

Mens Google Drive også tilbyr deg å finne gamle versjoner av filene dine, har Dropbox et både enklere og bedre system. I nettleseren vil du kunne gå tilbake i tid og finne alle versjonene av en fil som har blitt endret i din Dropboxmappe. Samtidig vil du kunne finne igjen slettede filer fra lang tid tilbake, dette kan du ikke på Drive.

5 Du eier dine egne filer

Et veldig viktig punkt for mange handler om hvem som eier filen så fort den er lastet opp i nettskyen. I en artikkel hos CNET kan man lese om forskjellene til de to tjenestenes betingelser for deg og meg:

Dropbox: «Your Stuff & Your Privacy: By using our Services you provide us with information, files, and folders that you submit to Dropbox (together, «your stuff»). You retain full ownership to your stuff. We don’t claim any ownership to any of it. These Terms do not grant us any rights to your stuff or intellectual property except for the limited rights that are needed to run the Services, as explained below.»

Google Drive: «Your Content in our Services: When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide licence to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes that we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content.

The rights that you grant in this licence are for the limited purpose of operating, promoting and improving our Services, and to develop new ones. This licence continues even if you stop using our Services (for example, for a business listing that you have added to Google Maps).»

I korte ord kan man si at med Dropbox så er det du som eier filene, mens Google tar seg retten til å endre, publisere og gjøre som de vil med de filene du laster opp på din Google Disk.

Google Drives store fordel 

Googles store fordel, sett bort ifra at de tilbyr 2,5 gang så mye plass for gratiskontoene er at Google Drive er en ren utvikling av Google Docs. Faktisk er Google Docs borte og du vil fra nå av kun finne Drive. Med dette så tilbyr Google enkel redigering av filer i sin web-baserte «Office-pakke». Dette er et kjempepluss. Ikke bare kan du, som hos Dropbox, se vanlige «kontorfiler» i nettleseren, men også redigere dem.

Hvem av disse to liker du best? Eller sverger du til en annen tjeneste? 

, , ,
 • Det som jeg ikke likte med Google Drive er at du kan ha filer i to forskjellige formater. Det er enten .doc .docx eller hva det måtte være eller «Google-format». Når jeg synkroniserer en fil fra PC-en ved å dra den inn i GDrive foldern så blir den synkronisert, men jeg kan ikke redigere dem i skyen. Jeg håper Google gjør noe med dette.

  • Det spørs om de kommer til å gjøre noe med det er jeg redd. De vil nok veldig gjerne at du skal bruke Google Docs. Selv har jeg ikke brukt Docs noe særlig.

   Fikk du alt opp og gå til slutt da, eller?

 • Mari-Elena

  Flott innlegg!
  Det er ca. ett år siden jeg ble introdusert for Dropbox og har siden da sverget til denne delingsmetoden. Selv har jeg så og si alt av Apple-produkter, men bruker ikke iCloud noe særlig mye. Men når det kom til fordele hos Google Drive så frister det å prøve seg ut, men jeg tror jeg forblir tradisjonell og fortsetter med trofaste Dropbox. 

  Forresten så har jeg analysert bloggen din, på min blogg. Jeg er mediestudent ved Universitet i Agder og har denne våren eksamen i å skrive en refleksjonsblogg. Hver uke får vi utdelt oppgave og sent i mars skulle vi analysere en blogg, jeg valgte din. Selv, som jente, er jeg over gjennomsnittelig glad i teknologi og dens utvikling. Håper du liker analysen og vil gi en liten tilbakemelding. Her er link:
  http://boblevann.wordpress.com/2012/03/29/teknolicious/

  • Hei Mari-Elena!

   Morsomt for meg at du skrive om Teknolicious. Hva gjorde at du valgte bloggen min?

   Fint innlegg om bloggen og ekstra artig at du setter pris på den litt personlige vinklingen, det er bevisst valg jeg har gjort for at det ikke skal bli en ren kopi av andre teknologisider.

   Følg gjerne med på bloggen videre, gjerne på Twitter og Facebook om du ikke gjør det allerede, da!?

   • Mari-Elena

    De andre bloggene jeg hadde å velge mellom var så alt for tradisjonelle med alt for lite variasjon på innleggene. I tillegg er jeg en stor fan av teknologisk utvikling som jeg nevnte og da traff din blogg mitt interessefelt med en gang! Dette likte jeg svært godt!

    Sant det! De der sosiale mediene tar helt overhånd med kommunikasjonen. Følger gjerne med! 🙂

 • Lakonikus

  Klikker litt rundt i GDrive, og syns egentlig ikke dette var noe revolusjonerende. Hvorfor utnytter de ikke integrasjonen med gmail bedre? Det hadde vært perfekt om man kunne legge ved filer fra Gdrive (uten å måtte opprette en ny mail for å sette inn filen) f.eks.
  Men jeg kommer til å bruke gdrive av makelighetshensyn likevel

  • Enig med deg, revolusjonerende er det ikke. Jeg klarer ikke å dy meg fra å bli litt patriotisk ovenfor «lille» Dropbox jeg da, når Google regelrett kopierer opplegget deres!

   Rart at man ikke for eksempel kan få opp en liste hvor man kan hake av filer man har på Drive uten å måtte laste opp fra mappen på maskinen. Selvsagt er jo dette bare begynnelsen, så vi får se hva som skjer.

   Jeg har fylt opp SkyDrive med bilder, så mulig jeg kjøper mer plass hos Google, virker billigst der uten jeg har sjekket nøyaktig og backer flere bilder opp i skyen der. 

 • Pingback: Oppgave 5 « theasylsame()