Tøff hverdag hos Apple

15/04/2012

Nyheter

Apple HQ, adresse Infinite Loop 1, Cupertino, California (Foto: Cult of Mac)

For mange er den ultimate drømmen å jobbe for Apple, men er det like rosenrødt som man skulle tro?

Apple, verdens kanskje mest hemmelighetsfulle og sagnomsuste firma, åpner sjelden sine dører for omverdenen. Det har ikke stoppet Fortune-journalisten Adam Lashinsky i å grave dypere og gi oss et innblikk i hvordan det er å jobbe hos det Califonia-baserte firmaet med adresse Infinite Loop 1, Cupertino. Han har snakket med flere tidligere og nåværende arbeidstakere som beskriver en spennende, men også tøff hverdag som Apple-ansatt.  Adam Lashinkys gravende journalistikk endte ikke bare opp som artikler i finansblekka Fortune, men også som boken Inside Apple: How America’s Most Admired – and Secretive – Company Really Works. Boken finner du blant annet på iTunes.

Hemmelighetskremmeri

Er du så heldig å bli invitert på et jobbintervju hos Apple, må du regne med et voldsomt press under intervjuene, og de kan vare lenge. Veldig lenge. I et møte med Adam Lashinsky kommer det frem at ”intervjuprosessen” kan vare i mange måneder og at nye ansatte kan jobbe på falske prosjekter som aldri er ment å bli noe, over lang tid. Dette for å sjekke om du kan holde kommende produkter hemmelig.

Designeren Cameron Moll som på sin blogg beskriver hvordan det er å komme på intervju hos Apple, forteller om en 6,5 timer lang dag med intervjuer, der selv lunsjen var et intervju. De eneste pausene han fikk i løpet av dagen, var toalettbesøk.

Slik er hovedkontoret til Apple bygd opp, navnet er Infinite Loop fordi veien rundt de 6 bygningene danner en uendelig sirkel. (Ill: Fortune)

 

Blir du ansatt og skal jobbe på hovedkvarteret til Apple på Infinite Loop, starter alle med en orienteringsdag. Denne dagen inneholder mye informasjon, men det som stresses mest er at Apple forventer at du ikke snakker med noen om det du gjør hos dem. Teknogiganten tar ekstremt godt vare på sine hemmeligheter og forventer at du gjør det samme. Rykter gjengitt av både Lashinsky og nettsiden Gizmodo sier at Apple plasserer ut vakter ikledd vanlige klær på de lokale vannhullene i nærheten av Infinite Loop for å stoppe eventuelle forsnakkelser. Ikke en gang til kona eller barna dine kan du fortelle noe. Skulle du gå i fella og bli tatt for å bable for mye, er det ikke noe kjære mor – sparken neste.

Kun én gratis lunsj

Orienteringsdagen er for øvrig den eneste dagen du får gratis lunsj hos Apple. For i motsetning til hva Google tilbyr og deres mange gratis matstasjoner på Googleplex, er ingenting gratis på Caffe Macs i Infinite Loop 1. Men maten skal være både god og billig, ifølge Lashinsky. Steve Jobs var glad i iskremen de selger der, spesielt Crème Brûlée-versjonen, forteller James, en ansatt ved Caffe Macs, ifølge Huffington Post.

– Som en terroristcelle

Forskjellene mellom Apple HQ og Googleplex er mange. For mens det forventes at du har det gøy på jobb hos Google, og besøkende kan vandre forholdsvis fritt rundt, er det den rake motsetning hos Apple. Som Apple-ansatt må man aldri bli overrasket om det kommer en snekker inn og sperrer av et nytt område med en ny vegg eller en ekstra dør. Ikke kan man spørre noen om hva som er grunnen heller, forteller Lashinsky. For å opprettholde alle hemmelighetene og holde hele verdens presse på pinebenken frem mot en ny lansering, holder Apple kortene så tett til brystet at selv om du jobber på et nytt produkt, vet du sjelden mer enn akkurat det du trenger for å gjøre din jobb.

Tidligere toppleder i Apple, Jon Rubenstein, skal ha sagt at hemmelighetene holdes unna de ansatte slik at de ikke skal spre informasjon som kan ødelegge arbeidet for medarbeidere eller Apple. ”Det er som en terroristcelle, it’s on a need-to-know-basis.

Pass på hva du sier!

Rålekre Apple Store på Fifth Avenue, New York (Foto: Slashgear)

For de ansatte på Apple-butikkene som finnes rundt om i de største byene i verden, stilles det også strenge krav til oppførsel, både i og utenfor arbeidstid. Også her trues det med fyken om du sprer rykter, for øvrig vet ikke Apple Store-ansatte noe mer enn deg og meg om produktene som enda ikke er lansert. ”Du må komme for sent på jobb 15 ganger for å få sparken, men om du snakker om kommende Apple-produkter til pressen eller kunder så er det enden på din Apple-karriere” sier en butikkansatt til Popular Mechanics.

Apple vet at det er god reklame at de ansatte bruker deres produkter, og jobber du for Apple, er det ikke uvanlig med gratis iPods eller iPhones. I tillegg får du også avslag i prisene på 15 til 25 prosent slik at du kan kjøpe Apple-produkter til venner og kjente, sier tidligere ansatt Joe Moreno til AOL.

Til tross for alle de strenge reglene, hemmelighetskremmeriet og lite moro på jobben drives de ansatte frem av en vinnerkultur som virker å strekke seg fra toppsjefen Tim Cook til de laveste på rangstigen i Apple-hierarkiet. De aller fleste som jobber for Apple er ekstremt stolte av jobben sin og godtar derfor de strenge forholdene for å kunne fortsette. Til Lashinsky har en tidligere ansatt forklart Apple-ansattes motivasjon slik: ”Det å sitte på en bar og se at 90 prosent av de rundt deg bruker produkter som firmaet ditt har laget, er en kul følelse som ikke kan måles i penger.”

 

, , , ,
anti fatigue mats amazon