Last ned serier automatisk, bruk PCen som en PVR!

06/03/2012

Data, Internett, Tips&Guider

For mange har det blitt hverdagslig å laste ned serier dagen etter at de er sendt i USA. Hvor lovlig dette er skal vi ikke bruke krefter på i dette innlegget. Men heller konsentrere oss om de to herlige programmene SickBeard og SABnzbd+, som sammen gjør underverker for de som følger med på en rekke serier og som sliter med å holde oversikten over de ferskeste episodene. Dette trenger du:

 • En usenet-konto, jeg har skrevet et innlegg om Usenet her, og anbefaler deg å bruke Usenetserver(det er den jeg bruker)
 • Gratisprogrammene SABnzbd+ og SickBeard, jeg forklarer dette på en Windows-PC, men begge programmene er kjørbare i Mac og Linux også
 • I tillegg bruker jeg en NZBMatrix VIP-konto som koster en engagssum på $7 i denne forklaringen, det skal dog gå an å bruke andre kilder til seriene.

Hva skal vi sette opp?

Poenget her er at Sickbeard kjører i bakgrunnen og overvåker når det slippes nye episoder av de seriene som du følger med på. Når det skjer kontakter den SABnzbd som laster ned episoden og legger den i riktig mappe på maskinen din, sortert etter riktig sesong og episodenummer.

I tillegg kan man sette den opp til å oppdatere XBMC med informasjon om den nye episoden.

Da setter vi i gang: 

OBS! Dette kan virke litt overveldende, men du trenger kun å gjøre det en gang, så kan du glemme det igjen. Alt skjer automatisk i bakgrunnen. 

Har du satt opp SABnzbd+ fra før så hopp til steg 5!

1. Installer SABnzbd+ og når du kjører programmet for første gang blir du møtt av en wizard som hjelper deg igjennom det første oppsettet. Fyll inn informasjon om usenet-serveren din og trykk test sever når du har fylt inn alt. Får du connection successful er det bare å gå videre.

Kjører du Opera som din nettleser, slik som jeg, så må du bytte ut localhost i adressefeltet med [::1] for å få opp brukergrensesnittet til SABnzbd.

2.  I step two velger jeg at alle maskiner på mitt nettverk kan bruke SABnzbd, dette er opp til deg. Samtidig kan det være lurt å ticke boksen med at nettleseren din åpner seg ved start av SABnzbd, men dette er personlige preferanser.

3. I steg tre fyller du inn ditt NZBMatrix-brukernavn og API. API finner du inne på din brukerkonto på NZBMatrix. Det er en lang tall- og bokstavrekke du ikke skal dele med noen. Kopier den fra NZBMatrix inn til den boksen.

4. Nå skal du få opp brukergrensesnittet til SABnzbd. Klikk på config i øvre venstre hjørne og velg folders. Her må du velge et sted hvor du ønsker å lagre midlertidig filer og hvor du lagrer ferdige filer. Ikke tenk så mye på det, men har du lite plass på en disk, kan det være lurt å velge en annen enn så lenge.

Jeg har mappene D:\downloads\midlertidig og D:\downloads\ferdig

5. SICKBEARD, last ned siste versjonen og pakk ut zip-mappa til et valgfritt sted på dataen, for ekesmpel Mine Dokumenter. Kjør deretter filen som heter sickbeard. Du kan også kjøre sickbeard-console for å kunne følge det som skjer i et konsollvindu

6. Da skal det åpne seg et nytt nettleservindu med programmet i. Velg config-fanen og search settings. Ta gjerne en titt innom General først for å se om du vil endre på noe, jeg lar det stå som det er. Jeg har mine search settings fylt inn slik:

 

Search frequency er antall minutter mellom hver gang Sickbeard sjekker NZBMatrix for oppdateringer. Her har jeg valgt hver time, men 120 min er sikkert helt OK også. Retention days er hvor mange dager gamle filer du skal bruke, valgfritt, men 500 eller 1000 er greit. Ellers kan du fylle det inn slik jeg gjør, API finner du inne på SABnzbd config, general. Har du valgt å sette opp brukernavn og passord til SABnzbd så må du fylle inn det også. Kjør til slutt en test for å se om Sickbeard klarer å kontakte SABnzbd. Og ikke glem å lagre endringene dine.

7. Klikk deg videre til search providers og fyll siden ut slik:

Tick i boksen ved NZBMatrix og dra den opptil toppen. Nedenfor velger du NZBMatrix og fyller inn brukernavn og API fra NZBMatrix. Ikke glem Save Changes.

8. Velg Post Processing. Jeg fjerner ticket i boksen Keep Original Files, ikke noe poeng i beholde filen i en mappe når den vil bli flyttet til riktig mappe under sitt serienavn. Når det kommer til Meta Data gjør jeg ingen ting, men her kan det være kjekke funksjoner for de som bruker f.eks XBMC.

Jeg velger følgende under Episode naming, men her kan du velge dine personlige preferanser.

9. Gå tilbake til SABnzbd, gå til config og folders. Så lager du en mappe som du kaller skript. Legg den gjerne i samme mappe som der du her Temporary og Finished mappene dine. Så kopierer du filbanen til den mappen, i mitt tilfelle D:\downloads\skript, og limer den inn der det står Post Processing Script Folder.

Så går du til mappa med sickbeardfilene jeg har min i Mine Dokumenter, finn frem til autoProcessTV-mappa, kopier innholdet i den over i skript-mappa du nettopp lagde.

Gitt nytt navn til filen autoProcessTV.cfg.sample, kall den nå bare: autoProcessTV.cfg og åpne den i notatblokk. Så endrer du innholdet slik at det står:

[SickBeard]
host=localhost
port=8081
username=
password=
web_root=

Og lagrer den filen i skript-mappa. Har du laget brukernavn og passord i Sickbeard må du selvsagt fylle inn det også.

10. Åpne SABnzbd igjen og velg config og sorting. Fjern eventuell tick i Enable sorting. Gå til categories og velg den andre linja der skriver du:

Category: serier
Processing: Default
Priority: Default
Script: sabToSickBeard.exe – velg fra drop down
Folder/Path: serier
Groups: serier

Da skal vi være satt opp. Nå kan vi gå i gang og velge hvilke serier som skal lastes ned!

1. Åpne Sickbeard.

2a. Om du allerede har en mappe med mange undermapper med navn på serier så velger du add existing shows. Så peker du Sickbeard til den mappa og så vil programmet søke igjennom hver undermappa og prøve å matche den med en eksisterende serie. Finner den riktig serie kan du enten velge add show eller velge next og bestemme hvordan kvalitet det skal være på nedlastningen osv.

2b. Om du ikke har en mappe med serierene dine i, anbefaler jeg at du lager en og så trykker du på add new show. Søk på serien du ønsker og velg den som matcher. Trykk på next og velg seriemappa du nettopp lagde og trykk next. Den vil automatisk lage en ny mappe med navnet på serien i seriermappa di.

Hvis du bare ønsker å laste ned kommende episoder, kan du nå lukke nettleseren og Sickbeard vil sammen med SABnzbd laste ned de kommende episodene i all fremtid. Helt automatisk.

Det kan være lurt å velge at Sickbeard og SABnzbd starter opp sammen med maskinen slik at den hele tiden kjører så lenge maskinen er på. Mange har jo også en maskin som kjører kontinuerlig, f.eks i stua og da er jo dette oppsettet midt i blinken.

Skulle du ønske å laste ned tidligere episoder velger du bare serien fra Home i Sickbeard (programmet bruker litt tid på å laste alle seriene ved første kjøring, trykk oppdater i nettleseren for å få en oppdatering), da får du en liste over episodene, sett en tick ved siden av de du vil ha og velg wanted fra drop down menyen over og klikk Go.

Har du spørsmål så er det bare å spørre i kommentarfeltet! 

, , , , , , , ,
 • Pingback: Shit, når kommer neste episode? Denne kalenderen holder oversikten over tv-seriene for deg! | teknolicious()

 • Pingback: Jeg orker ikke flere sosiale nettverk... | teknolicious()

 • Gjest

  Fin guide. Tenkte jeg skulle sette opp dette på min NAS. Greit at ting er tilgjengelig overalt 🙂

  • Så hyggelig at du liker det. Får du det opp på NASen er det aldri noe å bekymre seg over, kun nyte TV-serier. Jeg skal skrive en guide for hvordan du får samme funksjonalitet med filmer etterhvert og, så følg med!

   • Gjest

    Autodownload med filmer? Det kan jo være litt verre.. Må legge inn hva det skal søkes på og liknende. Ikke akkurat like enkelt å glemme det når det først er satt opp tenker jeg, eller finnes det en lur måte å løse det på? Får vel se etterhvert 🙂

    • Det er et program som heter couch potato, men jeg har ikke fått testet det skikkelig. Ikke like automatisk som denne med tv-seriene, du må holde en ønskeliste oppdatert, så følger den med når ønsket kvalitet er ute…

     Den 16:51 31. mars 2012 skrev Disqus
     følgende:

 • michael

  Men er det ikke like greit å laste ned Tv serien som torrent fil. De blir jo lagt ut der nesten øyeblikkelig. 

  • Michael, det er for automatikkens del. Nå trenger jeg ikke passe på hvilke serier som er ute hver morgen osv, nå ligger de bare klare på harddisken når jeg ønsker å se dem.

   • Kjartan Andersen

     Automatikk får du med alle torrent-programmer som støtter RSS-feed. F.eks Vuze. Mye enklere å lage filter for TV-serier eller lignende. Høyreklipp på en episode og be om å få laget filter og programmet sørger for å laste ned alle kommende episoder inntil du stopper manuelt. Stort enklere kan det ikke bli

    • Troll

     og her trenger du ikke lage filter, bare velge hva TV-serien heter, og du er ferdig (og den lar seg kombinere med Torrents riktig nok)

 • Pingback: Så enkelt ser du norsk nett-tv fra utlandet! | teknolicious()

 • Hei Tekno!

  Fin guide, jeg følgte den og det fungerer fint til det punktet hvor alt som blir automatisk lastet ned av Sick Beard blir ikke sortert, det blir bare lagt «Finished» mappa. Er det en ting jeg har gjort feil i den «Categories» delen i sabnzbd?

  Jeg er helt nytt i News Server bruken uansett om jeg har vært ganske fasinert av den i mange år. Har bare vært umulig å vite hva jeg skal signe meg opp til ettersom alt kostet penger og jeg visste ikke hva som var til å stole på. Men takket være deg så trengte jeg ikke å tvile på kjøpet jeg gjorde lenger! 😉

  • Hei Navneet! Hyggelig at du liker guiden og at du nå har hoppet i det med Usenet.

   Det første som slår meg at at du kan ha gjort noe feil i punkt 10. Hvis du kan sjekke en nedlastning som er gjort vis Sickbeard i Sabnzbd så kan du se til høyre på den linja om det står «serier» i noen av feltene. Husker ikke helt hvordan det er lagt, sitter på jobben nå, men kan sjekke for deg litt senere i dag. Og se hvordan det ser ut på min.

   Men gå igjennom punkt 10 på nytt og se om du kan ha hoppet over noe. Og kom tilbake til meg.

   • Det står ikke «serier» der… Men når jeg valgte serier så funka sorterings funksjonen. Veit ikke helt hva jeg kan ha gjort galt, jeg har gjort punkt 10 riktig.

    • Fint, da fungerer ihvertfall det. Mulig at det er i punkt 9 det er noe som ikke stemmer helt.

     For det som er poenget er at nzb-filene som sickbeard «sender over» til SABnzbd skal få den «serier»-valget og ikke default-valget som alle andre nzb-filer i sabnzbd får.

     Titt igjennom punkt 9 igjen, så skal jeg titte på det i løpet av kvelden.

     Skal nok få deg opp på deilig automatisk nedlastning 🙂

    • Ja, det bør være punkt 9. Si ifra om noe er uklart. Eventuelt om du får det til å fungere

 • Tittey

  Jeg har en Synology NAS og prøver å få satt opp dette, men ting stopper opp når jeg kommer til punkt 9  og må inn i mappestrukturen til NASen, dette får jeg ikke tilgang til..
  Er det mulig å få tilgang til dette på lik linje med om jeg hadde installert dette på min mac?

  Og så har jeg prøvd å SSH, men får Permission denied når jeg skriver inn filbanen..

  Hjelp!

  • Hei Tittey!!

   Jeg har hverken NAS eller MAC, så jeg merker jeg kommer litt til kort. Men jeg har tittet litt rundt etter svar. Kanskje denne kan hjelpe: http://sickbeard.com/forums/viewtopic.php?f=4&t=4234#p19386

   Jeg håper virkelig du får dette på plass, for å kunne laste ned episoder rett til en NAS må jo være perfekt 🙂

   • Tittey

     Ja det kommer til å bli perfekt når jeg får NASen til å gå med dette. Prøvde slik linken din foreslo og jeg fikk i og for seg til å flytte i opprette og legge til tumbnails etc i korrekt mappe, men Sickbeard melder feilmelding om at den ikke får tilgang til SABnzbd for å flytte NZB filene over dit til nedlastning.

    • I punkt 6: har du hentet APIen fra SABnzbd og lagt den inn der den skal i Sickbeard innstillingene? Har du kjørt testen om at det fungerer?

     Fugerer SABnzbd om du bare prøver en .nzb fil som du laster ned fra f.eks NZBmatrix?

 • Are

  Hmmmmmm….!
  Får ikke engang til å laste ned med Usenet, nzbmatrix osv. Finnes det en liten oppskrift helt fra begynnelsen?

 • Fortvilet

  Hei. Hva kan jeg bruke i stedet for NZB Matrix nå som de har lagt ned? Jeg finner ingen fornuftige alternativer.

  • Hei! Jeg er like fortvilet som deg, nå er jo snart julepausen over… Hvis noen som leser denne kommentaren har et tips så er vi nok en del som lurer!

 • Pingback: Mitt internettforbruk i 2012 | teknolicious()

 • Dals666

  Anbefaler deg å instalere KODI, før XBMC, på maskinen din. Enf lott mediaserver som fungerer på tvers av plattformene. Her legger du til spillelister hvor alle verdens kanaler er representert. Også en add on med NRK, men med region sperre. Sverige sine kanaler ser jeg gratis. Alt av sport, filmer, tv serier. You name it. LIVE streaming. Mulighet for rec. etc. Krever litt tid å sette seg inn i, men vell verdt det dersom du har tid.

 • FrLi

  Hei 🙂
  Dette er litt flaut, eller, veldig flaut, for jeg har ikke peiling på hva jeg driver med. Exen min har fikset macen sånn at jeg kan bruke NZBs.in og SneINL for å laste ned stæsj, og det funker, men bare av og til. Noen filer får jeg spilt av i SneINL, men jeg finner ikke ut hvorfor noen filer ikke vil spilles av. Jeg har skjønt at dette kanskje har noe med rar filer å gjøre. Jeg har lastet ned Macpar, men det funker ikke. Jeg har forsøkt å se på media info på filene jeg vil laste ned for å se om det er noen likheter og ulikheter mellom de filene som funker og de som ikke funker, men jeg finner ikke ut av det. Et ganske så håpløst prosjekt når jeg ikke vet hva det er jeg leser. Har codecen noe med dette å gjøre? Er det noen måte å skille disse filene på? En måte å se om filen har behov for at jeg gjør noe med den for å kunne se den?
  Et annet problem er at filen ikke legger seg i Downloads mappa, og jeg aner ikke hvor de legger seg. Filene la seg der tidligere når de var ferdig nedlastet.
  Føler meg som en håpløs dame med meget lite teknologisk kompetanse, og ettersom han som fikset det nå er en ex, så kan jeg ikke spørre ham.. Jeg setter stor pris på hjelp 🙂

  • Hei FrLi. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg stort her. Er ikke den beste på Mac, og så er det en stund siden jeg brukte usenet. Men jeg anbefaler deg å spørre inne på et forum som diskusjon.no e.l. Der er det sikkert mange som vil hjelpe en kvinne i nød 🙂