Usenet: Internetts største hemmelighet

29/01/2012

Internett, Tips&Guider

Det er to grunner til at jeg ikke burde skrive dette innlegget om Usenet, eller nyhetsgrupper som vi kaller det på norsk. 1) Den ene er at veldig mange av de som bruker dette nettverket bruker det til å laste ned piratkopiert materiale. 2) Den andre grunnen er at Usenet er noe man ikke snakker om!

«Vet du om det eller bruker det selv så er det fint for deg, men ikke nevn det for noen andre.»

Det er slik det forventes at du skal forholde deg til nettverket, men den barrieren velger jeg altså å bryte slik at du kan få litt innblikk i det som regnes som en av internetts største «hemmelige» nettverk.

Teknolicious deler denne informasjonen av den grunn av at Usenet er en viktig del av dagens internett, om du velger å bruke denne informasjonen til å laste ned ulovlige filer er det helt opp til deg og det er ditt eget ansvar å ikke bryte copyright lover. 

Eldgammelt 

Selve Usenet ble utviklet som en plass hvor det kunne utveksles meninger. En slags forgjenger til dagens mange internettforum. Selve teknologien er faktisk fra sent 70-tall og brukes den dag i dag av mange som diskutere alt mellom himmel og jord. Mange utviklere bruker også nyhetsgruppene som et åpent forum for diskusjon rundt utviklingen de holder på med.

Den frie havnen 

Helt siden Napster har vi sett hvordan musikk- og filmbransjen har kjempet mot fildelerne i en evig kamp der det gang på gang har blitt tatt i bruk ny teknologi slik at piratene stort sett har ligget et hakk foran Hollywoods advokater, før tjenesten igjen har blitt plukket ned. Nå nylig er det Megaupload og lignende sider som har måtte stenge butikken.

Men for de proffe piratene på Usenet har det gått nesten uten skjær i sjøen, allikevel regnes det med at det lastes opp et to-sifret antall TB til de forskjellige nyhetsgruppene hver eneste dag. Det tallet kan man nok doble en del ganger for å finne ut hvor mye som lastes ned.

Og det er her nøkkelen ligger til hvorfor Usenet regnes som litt mer lovlig, eller utenfor loven er kanskje rettere å si. For hvis du bruker velkjent P2P-teknologi for å laste ned ulovlige filer fra nettet så deler du også disse filene med andre som laster ned. Og det er nettopp denne opplastingen som er ulovlig. Men om du skulle laste ned en ulovlig dvd-film fra Usenet, så er det alt du gjør. Ingen opplasting involvert.

 Raskt – meget raskt

De største og mest kjente Usenet-serverne har meget raske linjer, noe som gjør at du som oftest får utnyttet hele kapasiteten på internettlinja di om du laster ned filer. Dette er ofte stikk i strid med P2P, som for eksempel BitTorrent, der det er mange om beinet og de som laster opp ofte bare har normale private internettlinjer.

Vil du lese mer om historien og annet rundt Usenet har Wikipedia en lengre artikkel om temaet. 

Dette trenger du 

For å komme igang med Usenet, enten du ønsker å laste ned (u)lovlige filer eller ønsker å delta i diskusjonen er du nødt til å skaffe deg tilgang til en Usenet-server. De beste, raskeste og største koster normalt mellom 60 og 100 kroner i måneden. Oppgangen i bruken av Usenet er nok et tegn på at enda flere kunder er villige til å betale for gode internettjenester enn tidligere. Mange kan nok takke for eksempel Spotify for det.

Det finnes utrolig mange Usenet-servere, men velger du en av disse 3 vil du ikke gå feil:

Newshosting

Usenetserver  <– Denne bruker jeg!

Easynews

Etter at du har valgt deg en server må du finne ut hva du skal bruke Usenet til. Er det for å lese i nyhetgruppene kan du fint bruke e-post programmer som Thunderbird eller Outlook. Men skal du laste ned filer, som oftest av typen NZB (tilsvarende en torrent-fil) anbefaler jeg deg å bruke SABnzbd. Denne fungerer fint i «alle» operativsystem ettersom den er skrevet i Python. Den er forholdsvis enkel å sette seg inn og skulle du støte på noen problemer har de både en Quick Setup guide og et velfungerende forum på siden sin.

 Terminologien

For mange vil Usenet være en ny verden, det er jo tross alt holdt ukjent for mange. Og det er noen ord og uttrykk du vil støte på som kan være lurt å få med meg seg. Her er noen av de viktigste:

Retention: Dette er antallet dager den nyhetsgruppetilbyderen du velger lover deg at du har tilgang til filene på nettverket. Ofte et sted mellom 900 og 1500 dager. Jo mer jo bedre.

Monthly transfer: Denne burde være forholdsvis grei for de fleste å skjønne, men noen setter visse begrensninger for mange GBs du kan laste ned i måneden, men de fleste har ofte ubegrenset i sine vanligste pakker.

Connections: Her er det snakk om hvor mange nedlastinger du kan ha i gang på på samme tid igjennom din konto.

SSL: Tilbys SSL er dette en sikrere tilknytting til serveren.

Newsreader: Programmet som brukes til å lese eller laste ned filer fra nyhetsgruppene, som nevnte SABnzbd.

NZB: Usenet sin versjon av torrent-fila. En stor fil som samler alle de små binære filene i en nedlasting.

Du vil sikkert møte på flere ord og uttrykk på din ferd inn i Usenet, men dette burde gi deg en grei start.

Finne filene og informasjonen på Usenet 

Det å finne de NZBene jeg var på utkikk etter var det jeg syntes var vanskeligst da jeg satte meg inn i Usenet. Men til slutt fant jeg siden som nå regnes som en av de største, NZBMatrix. Her er veldig mange av filene på Usenet indeksert. For å få fullt utbytte kan det være lurt å godta engangsbetalingen de tar for ubegrenset bruk.

Kast deg i det 

Da bør det være greit for de fleste å komme i gang med Usenet om de vil. Men husk, ikke snakk med noen om Usenet!! 😉

 Bruk USENET til automatisk nedlastning av alle dine favoritt tv-serier!   

, , , , , , ,
 • Jungeldyret

  Vil du påstå og si at dette er bedre enn «invite only» torrent sider med 1-2 min etter pre ? Som da er gratis.

  • Jungeldyret, jeg er ikke sikker på om jeg forstår helt. Hva mener du med «1-2 min etter pre ?»?

   Gratis er jo selvsagt et pluss, og noen torrent-sider skaffer deg veldig rask nedlasting. Men det er ikke alle som har tilgang til slike sider…

   • Jungeldyret

    Usenet er basert på samme prinsippet med å distribuere filer fra topsites bare at man laster ned nzb ettersom jeg har forstått ? Etter «pre» er tiden det tar fra folk med tilgang til topsites til å poste en torrent på tracker. 

 • Jesper Lindblom

  Jag kan rekommendera Astraweb. Jag har använt mig av deras 180GB för $25.
  Funkade bra.
  En klar nackdel med att använda sig av nyhetsgrupper är att det inte är alltid som du lyckas hämta hem dom olagliga filmerna som finns. Även om dom har Par filer.
  Jag tycker det är för mycket jobb iaf.

  Använder hellre seedbox och ftp. Får bra fart på det oxå.  🙂

  • Hei Jesper!!

   Det er klart at det er ikke alltid like enkelt å finne alt på nyhetsgruppene, men jeg skal skrive om hvordan du kan bruke PCen din sammen med Usenet som en PVR for Tv-serier. Følg med da, kanskje det kan være interessant for deg!?

   Har du noen lenker til seedbox & ftp opplegget ditt?

 • Jesper Lindblom

  Hej,
  Jag använder mig av http://whatbox.ca/ till seedboxen och så använder jag FireFTP ( http://download.cnet.com/FireFTP/3000-11745_4-10546451.html ).

  Den torrent klient som whatbox erbjuder ser precis ut som utorrent och funkar på samma sätt. Jag hyr 115gb för $15 i månaden och är väldigt nöjd med det.

 • Pingback: Last ned tv-serier automatisk, bruk PCen som en PVR! | teknolicious()

 • 2morrow

  Hei

  Takk for nyttige tips, men hva skal vi bruke nå som NZBMatrix er lagt ned?