Nettjenestene jeg gledelig betaler for

22/10/2011

Internett, Kommentar

De siste årene har det sakte, men sikkert foregått en evolusjon når det kommer til betalte internettjenester. Det er flott. Det er faktisk helt nødvendig.

Nå som mer og mer flyttes over på denne plattformen er vi nødt til å sikre produsenten inntekt slik at produktet kan bli enda bedre. Jeg vil derfor bruke dette innlegget til å fortelle hvilke nettjenester jeg gledelig, og månedlig, betaler for.  

Spotify

Om prisen for noe er høy kommer helt enkelt an på hva du føler at du får igjen for det du betaler for den.

Noen ganger føler man derimot at man gjør et kupp. Og den følelsen får jeg en gang i måneden, når PayPal sender meg en e-post om at det er trukket (stusselige) 99 kroner fra min konto for å betale for enda en måned med Spotify. Jeg er riktignok student og har mange ting jeg kunne brukt 99 kroner ekstra i måneden på, men for å bruke en fotballmetafor; Spotify er det første navnet på blokka. (For å overforklare, her er «navnet» en regning og «blokka» er listen over månedlige utgifter jeg må betale).

Spotify har nå over 13 millioner sanger tilgjengelig. Ja, det mangler band som synger både Nothing Else Matters og Yellow Submarine, men det er jo omtrent det eneste problemet med Spotify. Hos meg så surrer og går Spotify et sted mellom 5 og 10 timer hver dag. Det blir mellom 150 og 300 timer i måneden det, for 99 kroner! Om ikke 99 kroner for tilgang til 13 millioner(and counting…) sanger i måneden er et kupp så vet ikke jeg.

Tregner du nye spillelister til Spotifyen din? Les her!

Har du enda ikke utforsket Spotify, eller den norske (verdige) konkurrenten Wimp, så anbefaler jeg deg å gjøre det med en gang. Disse tjenstene lar deg lytte på musikk som de lovlige sender deg over internett uten at du laster den ned på din datamaskin. Du bare lytter på den fra deres servere. Spotify kan også brukes gratis med begrenset funksjonalitet og noe reklame.

TV2 Sumo

Jeg er studerer i utlandet, det betyr at hjemlengselen kan trenge på en gang i blant, og er man da tom for Freia Melkesjokolade kan norsk tv være trøsten. NRK tilbyr en mektig samling programmer på sine nettsider, samtidig som de tilbyr direktesending av sine kanaler i god kvalitet på sine nettsider.

Mye av dette er riktignok ikke tilgjengelig for folk som sitter på nettet i utlandet, det kommer jeg til litt lengre ned i innlegget.

TV2 tar, i motsetning til NRK, betaling for sitt nett-tv-tilbud. Når de gjør dette har de også lettere for å få tilby dyrere produksjoner, slik som gode tv-serier og sport, deriblant Premier League.

Jeg kjøper TV2 Sumo for å kunne se nyheter, sport og tv-underholdning på norsk. Jeg må betale 399 kroner for tre måneder, men da får jeg døyvet eventuell hjemlengsel samt at jeg får tilgang til norskproduserte sportsendinger i meget god bildekvalitet.

Overplay -VPN

Overplay er en tjeneste som selger tilgang til VPN-servere verden over. Jeg betaler $9.95, ca 55 kroner, i måneden for denne tjenesten og kan dermed fremstå som om jeg sitter på en datamaskin i Norge i stedet for mitt studiested i utlandet. Dermed får jeg tilgang til NRK nett-tv og TV2 Sumo. Mulig dette er litt gråsone, men det får heller være.

Jeg har skrevet litt mer om Overplay og hvordan det kan være nyttig for tv-serie-kåte nordmenn her!

NFL GamePass

NFL GamePass er den dyreste, men også den lekreste nettjenesten jeg betaler for. Den koster $209.97, ca 1160 kroner, for en sesong med direktesendt, høykvalitets-tv fra den vidunderlige sporten amerikansk fotball. Det følger også med en lekker iPad-app. Her er restriksjonene motsatt av de NRK og TV2 har på sine sendinger. For å bruke NFL GamePass må du ha en ikke-amerikansk ip-adresse(altså fremstå som om du er et annet sted i verden enn på amerikansk jord).

Trenger du en ny hobby anbefaler jeg amerikansk fotball og NFL GamePass på det varmeste. Søndagskvelden din blir aldri den samme igjen.

For de viktige play-off kampene som spilles i januar og Super Bowl i februar kan du kjøpe NFL GamePass for $60.

iPad-magasiner

Et område jeg ser for meg at jeg kan komme til å svi av litt penger er på magasinutgivelser på iPad. Etter å ha oppdaget Newsstand-appen som dukket opp etter oppdateringen til iOS 5 så er jeg sikker på at jeg skal klare å bruke litt penger der og. For eksempel får man den amerikanske utgaven av GQ i et år for 140 kroner. Det må sies å være billig.

577 kroner i måneden

De månedene i året jeg betaler ca 290 korner i måneden for NFL GamePass(210 dollars fordelt på fire måneder) er måneder hvor jeg betaler 577 kroner for diverse nettjenester, resten av året er det 287 kroner i måneden. Med tanke på hvor mye jeg bruker disse nettjenestene synes jeg at jeg får mye for pengene.

Om jeg ville så skulle jeg klart å se, lese og høre alt det disse nettjenestene tilbyr meg på en gratis, men ulovlig måte. Det er dessverre fullt mulig og alt for mange gjør det. Men jeg hadde ikke oppdaget all den nye fine musikken jeg nå har uten Spotify. Jeg kunne ikke sett Premier League, Northug og Bjørndalen med norsk kommentator uten Overplay, NRK og TV2 Sumo. Og på ingen måte fått det meste av det i tilnærmet HD-kvalitet.

Og nå kan man endelig kjøpe og leie film rett i iTunes. Kom og ta pengene mine dere som tilbyr gode tjenester online!

Hvilke nettjenester betaler du for? Er de bedre enn gratisalternativene?

 

, , , , , , , , , , , , , , , ,
 • Forge

  Betaler for Spotify og det er helt klart verdt pengene. Mange klaget når gratis versjonen av tjenesten ble fjernet, men hadde de tenkt ganske godt over hvorfor så hadde de KANSKJE forstått hvorfor. Ikke alle er like smarte.

  • hehe, stemmer det, Forge! 

   Skulle bare mangle at man betalte litt for all den musikken…

 • Vil bare flisespikke litt:
  1) Det at du kan se dyre produksjoner på TV2 og TV2 Sumo er ikke pga de kronene du betaler for nett-TV, men heller all reklamen.
  2) Det stemmer ikke at NRK ikke tar betalt for sin nett-TV tjeneste. Hørt om NRK-lisensen? 😉

  …ellers en fin og nyttig artikkel 🙂

  • Mye rett i det du sier der Ståle. Men jeg betaler ikke lisens ettersom jeg bor i utlandet og jeg tror ikke TV2 kunne tatt de prisene de tar om det ikke hadde vært for Premier League-rettighetene.

   • Man betaler heller ikke lisens i Norge om man kun bruker nett-tv. Grunnen til at man ikke kan se disse programmene i utlandet er at både TV2 og NRK har programlisenser kun gjelder Norge eller har en eller annen geografisk begrensing.

 • Pingback: Spotifys julegave, 30 dager gratis Premium-abonnement til alle! | teknolicious()

 • Nipe

  Lite tips: Dersom du befinner deg i utlandet, kan du heller kjøpe abonnementet Sumo Utland til 120,- pr mnd 🙂 Gir tilgang til samme innholdet!

 • Pingback: Genialt fra OverPlay! | teknolicious()

 • Viaplay

  Vet at denne er gammel, men kan anbefale deg å sjekke ut viaplay, koster 99 kr i måned for mange tv serier og over 1000 filmer, flere legges til DAGLIG. Alt er selvfølgelig med norsk tekst

  • Takk for tipset! Jeg har faktisk kjøpt tilgang til Viaplay et par ganger. Håpet på å få sett litt sport og tv-seier, men jeg endte ikke opp med å bruke det noe særlig.

 • Pingback: Så enkelt ser du norsk nett-tv fra utlandet! | teknolicious()

 • Pingback: Så enkelt er det å se OL på NRK nett-tv fra utlandet | teknolicious()

 • AnRek

  Hvorfor skal spotify rippe oss off ? $9.99 er langt fra 99kr.,
  ville abbonert, men ikke på en tjeneste som tukter ripoff fra første stund !
  vil ha spotify i dollar !

  • AnRek, det er et godtpoeng. Nå har jeg ikke testet selv, men kunne du ha prøvd en geoblock service, som Overplay nevnt over her, til å skaffe deg Amerikansk IP når du bestiller. Aner ikke om dette går, men gi gjerne en tilbakemelding om du prøver…