Lurer Apple oss med iPhone 4s

17/10/2011

Mobil, Nyheter

Da Apple lanserte nyeste iPhone, 4s, så var det på sedvanlig Applevis med fanfare, brask og bram. Selv om alle ikke lot seg imponere, mange ble til og med ganske skuffet, så vil den nye iPhonen etter alt og dømme selge minst like bra som de foregående Apple-telefonene. For Apple er gode på overbevisning. De selger det som er positivt, det som de tidligere modellene ikke har, og lar de mindre flatterende detaljene ligge. En viktig detalj har de til og med gjemt helt bort…

Nemlig minne, eller som mange kjenner det; RAM. Av alle ryktene som svirret før lanseringen var en oppgradering til 1GB RAM kanskje det sikreste kortet. Veldig mange av dagens Android-mobiler har 1GB RAM, og det var ventet at Apple ikke skulle havne bakpå i minnekategorien. Men det gjorde de, for 4s har kun 512MB RAM, det samme som forrige generasjons iPhone 4.

Apple har vært anklaget for å selge dårligere maskinvare til en dyrere penge. Noe man kan se eksempel på med i iPhone 4s og «manglende» minne. Og selv om Apple aldri selv har lagt mye vekt på spesifikasjoner så gjør mange av kundene det. Og av disse kundene er det nok mange som ble skuffet da det viste seg at iPhone 4s bare har 512 MB RAM.

Apples 3 gode grunner

Før vi alle boikotter Apple i protest kan vi jo forsøke å se på saken fra deres side. For i dagens mobiler er faktisk minne en av de aller dyreste modulene. Og det er ikke sikkert Apple hadde levert et så godt kamera som de gjør om det hadde vist seg at de skulle gå for 1GB RAM minne. Det finnes (ihvertfall) 3 grunner til at iPhone 4s kun har 512MB RAM:

1. Apple produserer både software og hardware til iPhone. Minne er der for å hjelpe oss med multitasking. I motsetning til Andorid og Windows på PC som ikke vet hva slags hardware de skal kjøres på, så har Apple full kontroll på hva slags hardware som passer til iOS. Dermed kan Apple optimalisere sitt operativsystem til å fungere godt på den maskinvaren de har valgt til iPhone. Mens produsentene av Android-mobiler heller slenger på litt ekstra RAM for å være på den sikre siden.

2. iPhone, iPod Touch og iPad er gigantiske når det kommer til spill. Men trenger man ikke mye minne til spill da, tenker du kanskje? Jo, i grunn. Men Apple har med iPhone 4s heller satset på en forbedret CPU, den egendesignede A5-chippen, og forbedret grafikk med en ny GPU. Både den nye CPUen og GPUen er to-kjernede prosessorer som gir mer enn nok kraft til at spillutviklere har mye å jobbe med på iOS-plattformen fremover. Selv uten de ekstra megabytene med RAM.

3. Sett fra en strategisk side er det ikke ideelt for Apple å få for mye spredning i sine iOS-produkter. Det vil gjøre det vanskelig å oppdatere med samme operativsystem på mange forskjellig enheter som har vide forskjeller i maskinvaren. Det samme gjelder for en av Apples store inntektskuer, App Store. Hvis utviklerne av apps må forholde seg til mye forskjellig maskinvare vil det til slutt ta for mye tid. iPhone 4s er meget lik, maskinvare-messig, som iPad 2, og det er naturlig å forvente seg at Apples kommende generasjoner av iPhones og iPads vil ha lignende maskinvare. Merk dere det, dere som liker å studere rykter før nye Apple-lanseringer!

Så selv om det virker som om Apple selger lite for en dyr penge i dette tilfelle, så vil man nok neppe merke noe forskjell på minne i en iPhone 4s og en av dagens Androidmobiler med 1GB RAM.

Kilde: Engadget

, , , , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon