Nokia N9s Meego forsvinner, blir erstattet av det nye prosjektet Tizen

28/09/2011

Apps, Mobil, Programvare

Meego dør og står opp igjen av asken som (fuglen) Tizen!

I det jeg har en interessant diskusjon rundt Nokias nye N9 og operativsystemet Meego med en av mine lesere i kommentarfeltet på første del av Jakten på iPhone 5-serien kommer jeg over denne rykende ferske nyheten fra teknobloggen Thisimynext. Saken er nemlig den at Meego til slutt blir nødt til å bøte med døden, men opp av asken kommer altså Tizen. 

Det er The Linux Foundation som skal ha ansvaret for prosjektet mens Intel og Samsung skal lede utviklingen. Tizen-prosjektet ber nå de som utvikler soft- og hardware til Meego om å gå over til Tizen.

Nøkkelen er HTML 5

Visjonen til prosjektet er å utvikle et HTML 5-basert applikasjons-system som skal være kompatibelt med flere enheter som mobiler, nettbrett, smart-TVer og bilunderholdning.

Det at Tizen baserer seg på Meego-plattformen betyr at alle apps som lages til Meego nå, vil være kompatible med Tizen, uforandret, i fremtiden. Så ingen grunn til å legge ned drømmen om millionærtilværelse som Meego-utvikler altså!

Det er en målsetning om å slippe første versjon av Tizen i første kvartal av 2012 og et håp om at de første Tizen-kjørende produktene skal komme en gang rundt sommeren 2012.

Nokia N9 ikke like dødfødt likevel?

Da Nokia N9 ble presentert var det mange som stusset. For Nokia hadde akkurat sluppet nyheten om de skulle satse fullt og helt på Windows Phone. Dermed virket en Meego-telefon dødfødt før den hadde nådd butikkhyllene.

Nokia N9 ser unektelig bra ut, det samme gjelder den første Meego-laptopen på markedet, Asus Eeepc X101(Les en fin sak om mini-laptopen her). Det har derfor vært en litt trist stemning rundt disse produktene ettersom Meego var forventet å forsvinne før operativsystemet kom skikkelig i gang. Men nå kan altså Nokia N9 og Asus Eeepc X101-eiere kanskje få valuta for pengene. Ikke umulig å tenke seg at det kan bli Tizen-oppdateringer på disse i løpet av 2012.

Blir du mer fristet til å kjøpe N9 eller EeePc X101 nå?

, , , , , , , ,
  • Roxxio

    Vanskelig for oss kunder å holde styr på hva de driver med når det først het moblin, deretter meego, for så å bytte navn til Tizen. Nå klinger jo heller ikke Tizen så veldig heldig i det norske språk. Du spør ikke skolekameraten din om å få se på den..

    Jeg har ellers prøvd Meego på PC. Veldig vakkert, enkelt og flott. Men det skinner igjennom at det er Linux og ikke et helt eget operativsystem. Men så var det store spørsmålet: Hva tenkte de da de bestemte seg for at man ikke skulle få tilgang til java på Meego? Jeg fatter det ikke.

    • Mye riktig i det du sier her Roxxio. Det eneste som er viktig for oss forbrukere er at det finnes konkurranse og flere valgmuligheter. Men dette prosjektet virker jo som du sier helt på jordet når de aldri får bestemt seg og i tillegg fjerne tilgang til Java(dette visste jeg ikke før du sa det, merkelig valg.)