De første anmeldelsene av Chromebooks er ute

Samsung Series 5 Chromebook Chrome OS

Google proklamerte i 2009 at de skulle levere et operativsystem der alt foregikk rundt nettleseren, lagring foregikk i nettskyen og at du var på nett innen 20 sekunder. Det er selvsagt Chrome OS det er snakk om her. Denne lovnaden kom fra Google akkurat da minibærbare solgte på sitt meste. Maskinene fra Google, såkalte Chromebooks, skulle ha kommet i løpet av 2010.

[showmyads]

Det gjorde de ikke, men det gjorde iPad og alle andre produsenter lovte at sine tablets var rett rundt hjørnet. Nå handler alt om nettbrett og jeg har knapt hørt noen nevne minibærbar siden iPaden havnet i norske butikker. Og her har vi problemet til Chromebooks, da de ble først lansert ble det sett på som en nyvinning og en spennende måte å se på minibærbaren på. Nå er dessverre markedet helt annerledes. Salgsargumentene til Chromebooks er tilgjengeligheten igjennom rask oppstart og “på-med-en-gang-du-løfter-opp-lokket” samt tilgang til nettet igjennom 3G. Men alt dette får vi igjennom nettbrettene. Og kanskje best igjennom Googles egne Android Honeycomb.

Chromebook Chrome OS Web Store

Tilbakemeldingene

Så hva sier de som har fått prøve seg på Samsung sin Chromebook? Det er litt blandede følelser. Ja, føleleser. For hos Engadget har de gitt maskinen karaketeren 8/10. Og det selv om de har kjempet mot tanken på at denne kommer 2 år for seint. De gir den pluss for at byggekvaliteten og tastaturet er meget godt, veldig god batteritid på over 8 timer og at skjermen egner seg godt også for utendørsbruk. På negativitetssiden nevnes selvsagt at Chrome OS, i bunn og grunn, bare er nettleseren Chrome.

[pagelike]

Thisismynext derimot gir karakteren 5/10. Denne karakteren virker mer riktig fra undertegnedes ståsted. Thisismynext nevner at mskinen er tynn, er lett og har et fint design, veldig rask oppstart og vekking fra dvale og at maskinen har en god, matt skjerm. Men også Joanna hos Thisismynext er nødt til å trekke en del for det begrensede operativsystemet.

I tillegg nevnes det at prisen for denne Atom-baserte maskinen med 12.1” skjerm blir litt dyr i forhold til andre minibærbare. Den veiledende prisen i USA vil være 430 dollars.

Et nettbrett i stedet

Personlig klarer jeg ikke å fri meg fra tanken på at et av sommerens nettbrett er et mye bedre valg i dag. Og hvis du trenger tastatur så er jo Asus EEE Pad Transformer veien å gå i stedet for en minibærbar som kun kommer installert med en nettleser.

Hva tenker du? Frister det å være eier av Chromebook?

, , , , , , , , , , , , ,
 • Som en nummer to maskin, så ser jeg ikke problemet med at den bare har Chrome. Det er Chrome jeg bruker 99% av tida på min laptop uansett. 

  • Hei og takk for at du tok tid til å kommentere, Espen!

   Jeg er enig med deg i at dette kan fungere som en «nummer-to-maskin», men personlig blir jeg mer tiltrukket av nettbrettene der ute.

 • Matrix

  Jeg bruker 95% av tiden på internett. De resterende går til Word og Spotify. For Word kan jeg bruke Google docs. Og Spotify kommer forhåpentligvis snart.
  Synes prisen er stiv. Men ser et stort potensiale for dette iallefall med tanke på uttalelsene om at chrome os og android vil slås sammen i fremtiden….
  Det er riktignok «bare» en nettleser, men jeg bruker stort sett nettleseren. Trenger ikke de mest avanserte funksjonene av Photoshop og videoredigering og musikkredigering….hvor mange av oss trenger egentlig det?
  I tillegg skriver jeg touch, selv om Ipad fungerer overraskende bra, er jeg ikke klar til å skifte til en Pad for å skrive touch….

  det er iallefall mine tanker…

  • Hei Matrix! Hyggelig at du deler med oss hva du tenker!

   Jeg er enig at mye av tiden går med til intenett og at disse spesialprogrammene til bilder, video og slikt er langt ifra for alle. Men jeg vet at mange ønsker å se film, for eksempel, på sin data. Her er det ikke mye lagringsplass og streaming er dessverre ikke alltid like optimalt.

   Jeg tenker at en pad med tastatur kan gjøre alt denne gjør bra, like bra. Rask på og av, rett på nett osv. Android gjør samme jobben og da synes jeg at Chrome OS kommer til kort.

   Men om de skal slåes sammen kan det bli supert!

   • Matrix

    Etter det jeg har lest, skal det være mulig å kjøpe til et flashkort på la oss si 64 gb og legge film på den, for så å se den senere….
    I tillegg vil jo Googles tjenester komme med bedre offlinestøtte etterhvert…

    Høres ut som en Googlefan, men det er jo denne veien det går. Vi trenger å få litt bedre støtte for Wifi/4G….3G holder ikke lengre så kommer dette på gli….

    • Jeg synes også Google begynner å få en fin portfolio med produkter. Og det er ikke meningen å avskrive dette helt, men «bare» internett virker ikke å dekke hele mitt behov. 

     Jeg er sikker på at Google har mange planer for dette og vi får bare følge med.

     • Matrix

      Jeg jobber som lærer og ser enkelt for meg å kunne bruke «kun» internett. Det vil jo være mulig å lagre ppt-filer og videoer lokalt. Og som en vanlig bruker har jeg da også word,bildelagring, aviser,lydbøker

      Google har ressursene for å gjøre noe stort med dette og det tror jeg de gjør også.
      Jeg vet at de fleste spør om dette er for sent, men jeg tror det er for tidlig. Iallefall for nordmenn….

 • Anonym

  Må si denne virker midt i blinken for meg. PC’en klikka for noen måneder siden, så jeg tok fram den gamle fra loftet som jeg hadde installert linux på. Jeg er jo helt grønn på linux, men det gjør jo ikke noe siden det eneste jeg bruker på den er chrome.

  Må si dette virker som fremtiden av maskiner. Skulle ikke forundre meg om de jobbet med noe i samme gate som OnLive, så man kan kjøre også tunge programmer over webben.

  Blir spennende å følge med på utviklingen av chromebooken, kanskje jeg til og med kjøper en etter sommern hvis prisen har falt litt.

  • Ja, det blir veldig spennende å følge utviklingen.

   Tror du at du kunne klart deg med bare denne maskinen?

   Om det blir som OnLive osv ka jeg se at dette kan nå langt, tiden vil vise.

   • Anonym

    I og med at jeg holder på med litt lyd og bilde-redigering og sånt, så ville det ikke vært nok med kun chromebooken, men kunne fint hatt den ved siden av mac’en (som er dedikert til sånne produktive ting).

    Vurderer å kjøpe en gamer-pc nå til høsten, men er litt usikker siden konsoller funker greit til spill. Men hvis jeg bestemmer meg for å bare holde meg til konsoll for spill, så må jeg si det er stor sannsynlighet for at det blir en chromebook. Trenger rett og slett ikke noe mer.

    • Men du lar deg ikke friste av nettbrettene da?

     Jeg tror ikke Chromebooks er nok som en PC for seg selv nei, men som en reise, studie, sofakamerat er de nok veldig passe. 

     • Anonym

      Om man går for nettbrett eller chromebook føler jeg er litt smak og behag. Grunnen til at jeg heller mot chromebooken er at den vil bli benyttet mye til skriving. Email/forum/sosiale medier etc. og da liker jeg et ordentlig tastatur framfor et på skjermen. Ser ikke helt hva et nettbrett kan gjøre som telefonen min ikke kan allerede heller.

      Men blir vel nesten litt hipp som happ hva man velger. Hvis man for det meste bare surfer og leser, samt litt spilling, uten å skrive så mye er vel kanskje et nettbrett et bedre valg. Men som sagt, føler telefonen min tar seg av den biten greit nok, blir litt luksusproblem å skaffe et nettbrett bare for å få det i litt større format for min del.

      Om chromebooken holder som hoved-pc kommer vel ann på behovet, for kjæresten og moren min tror jeg en chromebook hadde vært mer enn nok f. eks.

 • Anonym

  Jeg ville ikke kjøpt en Chromebook som PC nr 2… MEN jeg hadde gjerne installert Chrome OS på laptopen som OS nr2. Da kunne jeg velge å boote i 15-20 sekunder, hvis jeg skulle bare bruke nettleseren (som jeg gjør ofte). Har du kanskje noen info om at blir OS-et nedlastbar? Jeg hadde til og med betalt for den…

  • Teknolicious

   Hei, du kan teste denne nettsiden: http://getchrome.eu/index.php

   Jeg har ikke prøvd selv, men har en førstegenerasjon Asus EEE hjemme, så kanskje jeg «take it for a spin». Hør gjerne av deg om du tester!

 • Pingback: Så enkelt er det å teste ut ChromeOS, operativsystemet som bare er en nettleser | teknolicious()