7 forbedringer som bør komme i Windows 8

windows 8

Om navnet på Microsofts neste operativsystem blir Windows 8 er ikke sikkert, men med den massive suksessen de har hatt med Windows 7 så går de nok for det enkle, nemlig 8. Enkelt er et nøkkelord for Windows 7, man fikk luket bort mye av det tungvinte med Vista og satt igjen med et mer strømlinjeformet og brukervennlig operativsystem som har gått sin seiersgang verden over. Det vi forbrukere ønsker oss med 8’ern nå er et operativsystem som tar alt det beste fra Windows 7 og forandrer på de delene som fortsatt har et forbedringspotensiale.

Trykk deg inn på “les mer” for å lese de 7 forbedringene jeg håper Microsoft varter opp med i neste versjon.

1 – Microsoft Web Store

microsoft web store

Bildet over skal være en lekket logo av det som geek.com mener er Microsoft Web Store, det er godt mulig det blir navnet, sakens kjerne er uansett at det trengs en sentral programbase innebygd i operativsystemet, der vi som forbrukere kan gå inn og laste ned programmer som Microsoft har godkjent. Dette har tatt helt av på mobiltelefoner og det er ingen grunn til at det ikke skal gjøre det på datamaskiner også. Apple har lansert sin versjon av App Store for Mac OSX og Microsoft bør ikke glemme dette til 8’ern. Hvorofor ikke lansere det til Windows 7 med det samme Microsoft? Her ligger det vel en gullgruve for både dere og programleverandøren.

 

2 – Avinstallering

Det må bli mye enklere å avinstallere programmer. Veien om kontrollpanelet, vente på at listen over programmer skal lastes og en ikke alltid like enkel vei, til avinstallert program bør endres. Windows 8 trenger en mulighet hvor man høyreklikker på programmet, for eksempel snarveien på skrivebordet, og velge “avinstallering”. Ofte ligger det “småting” igjen etter avinstallerte program, det bør være så enkelt at hvis et program blir avinstallert så skal det fjerne alt, både lagrede innstillinger og snarveier.

 

3 – Installering av operativsystemet

Jeg har installert forskjellige utgaver av Windows uendelig mange ganger. Det har bedret seg litt med tiden, noe på grunn av maskinvaren som har økt hastigheten og noe på grunn av at prosessen har blitt enklere. Men enda savner jeg gode, innebygde innstillingsmuligheter rett etter at maskinen er klargjort til bruk. Jeg har tidligere nevnt her på teknolicious hvordan man får litt fortgang på oppstarten, men det er ikke mange Windowsbrukere som skriver “msconfig” i søket nederst i startmenyen og forandrer på hvilke programmer som starter opp med maskinen. Jeg mener man bør få enklere tilgang til disse innstillingene når operativsystemet er installert. I tillegg bør man enkelt kunne fjerne alt av programmer som kommer installert med maskinen uten å gå igjennom tredjeparts-programmer som Decrapifier. Jeg skjønner at dette vil ødelegge for produsentene som tross alt tjener mye penger på å selge ferdiginstallerte programmer på maskinene sine, men som sluttbruker er det meget irriterende å se alt det som følger med og gir maskinen en sirupsfølelse fra dag 1. Ikke rart installeringen tar så lang tid som den tar. Windows 8 trenger å lede brukeren igjennom en enkel og effektiv prosess for å sette opp maskinen optimalt for hver enkelt etter installeringen.

 

4 – Tabletmodus

windows 8 tablet

Det er liten tvil om at nettbrettene er kommet for å bli. Derfor ønsker jeg at Windows 8 blir optimalisert mot dette formålet, kanskje en egen tabletmodus. En tabletmodus, kunne vært en enklere versjon av Windows 8, som man kunne kjørt om man ønsket tilpassede ikoner, touch-tastatur, bedre batteritid, men samtidig ha muligheten til å kjøre de programmene man er vant til fra PC’en. Dette kunne vært optimalt for, for eksempel, Asus EEE Pad Transformer og lignende. Man kunne hatt valget mellom å starte maskinen opp som normalt eller raskt opp i en tabletmodus, der man ikke trenger å vente på oppstarten, ha det man oftest trenger på et nettbrett tilgjengelig og latt maskinvaren få litt hvile, som ville gitt bedre batteritid. Trenger man å kjøre Photoshop, spille tunge spill eller gjøre annet ressurskrevende arbeid kan man starte den fullverdige versjonen av Windows 8 og ha alle fordeler det gir.

 

5 – Nettskyen

Nettskyen har vært “it” i IT-verdene lenge nå. Personlig var det ikke før i fjor jeg virkelig begynte å se verdien av det, og nå bruker jeg Dropbox aktivt. Vil du starte med Dropbox selv, så sjekk ut dette innlegget om fordelene ved Dropbox. Microsoft har igjennom sitt “Live-system” et ålreit nettskyopplegg som fungerer fint for mange sine behov. Men jeg stiller  meg spørsmål ved noen av hindringene som har gjort at jeg personlig har valgt noe annet. Via en Live-konto har man 25 GB gratis lagring på sin SkyDrive, men jeg kan ikke bruke deres synkroniseringsprogram Mesh, for den begrenser seg til 5 GB, og man kan kun laste opp filer på maks 50 MB til SkyDrive. Dette er begrensninger som må bort samtidig som nettskyen må bygges mer naturlig inn i operativsystemet, som for eksempel ved å la brukere lagre brukerinnstillinger i nettskyen som igjen kan hentes ned på en ny maskin.

 

6 – Nye inputmetoder

Videoen over viser hvordan noen har fått Kinect-kameraet som hører til Xbox 360 til å fungere som styring til Windows 7. Microsoft har latt seg imponere av hva brukere verden rundt har fått til og ser ut til å støtte at det utvikles “hacks” som tar i bruk Kinect-kameraet til noe annet enn spilling. Og hvorfor skulle de ikke like det?

Det er ikke bare Kinect Microsoft burde lage støtte til i Windows 8, også talestyring. Den inndatametoden vil nok utvikle seg mer og mer, og jeg ser for meg at spesielt nettbrett, som er litt mobiltelefon og litt datamaskin, kan være en plattform der talestyring vil være både nyttig og gøy. Men da må støtten til andre språk enn engelsk også forbedres. Kanskje er tastatur og mus på vei ut?

 

7 – Fjerne automatisk omstart

Det at maskinen oppdaterer seg automatisk er vel og bra, men det at den kjører omstart av seg selv etterpå er det stikk motsatte. Noen ganger setter jeg maskinen min til å gjøre forskjellige tidkrevende oppgaver om natten, for eksempel back-up. Saken er bare den at Windows ofte har, forståelige nok, satt automatiske oppdateringer til nattestid også. Dermed gjør den disse oppdateringene og kjører omstart før de oppgavene, jeg har satt maskinen til å gjøre, er ferdig. Disse oppgavene lar seg som oftest ikke starte automatisk opp igjen etter omstarten. Jeg håper Windows 8 lar brukeren velge selv om den skal startes på nytt.

 

…og selvfølgelig Media Player da

windows media player

Det er vel nesten ikke behov for  å nevne det, men Microsoft må slanke og trene opp dette programmet noe voldsomt til neste versjon av Windows. Her er det mye å forbedre, men så lenge de starter med codec-lista så er mye gjort. I mens får vi holde oss til VLC.

 

Hva ser du at Microsoft forbedrer til 8’ern kommer? Del med oss andre i kommentarfeltet.

, , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon