Dropbox – noen gode tips og triks

28/03/2011

Programvare, Tips&Guider

dropbox

Dropbox er, for de som ennå ikke har oppdaget denne utrolig kjekke tjenesten, et synkroniseringsverktøy som sømløst lagrer dine filer og bilder i din egen “mappe” på nettet. Det hele fungerer så genialt enkelt at man knapt merker forskjell på vanlige lokale mapper og din egen Dropbox-mappe.

Når man registrer seg på Dropbox sine sider får man tildelt 2Gb gratis lagring. Dette er ikke veldig mye hvis man virkelig ønsker å sikkerhetskopiere alle sine filer på nett, men det er en fin start for å utforske Dropbox sine muligheter.

Dropbox har laget en fin guidet tour for å vise frem sine mest brukte funksjoner. Link til den finner du her.

 

dropbox tour

 

Grunnleggende funksjoner

Har du en konto hos Dropbox og har lastet ned deres klient til din datamaskin, så vet du at Dropbox installerer seg som en egen mappe der du ønsker at den skal være. Dropbox fungerer fint til de fleste plattformer. Hvis du ønsker å synkronisere noe opp mot nettet så drar og slipper du enkelt og greit filen inn i den nye Dropbox-mappa di. Da vil den automatisk synkroniseres og være tilgjengelig for deg på nettet. Det er mange grunner for at man skulle ønske å gjøre det, enten det er sikkerhetskopiering, for å dele med venner og familie eller for å enkelt kunne hente ned filen på en annen maskin. Eller kanskje smart-telefonen din?

 

Dele bilder

Det finnes utallige løsninger på nettet for å dele bilder med venner og bekjente. Jeg har personlig trøblet med Hotmails integrerte tjeneste Skydrive, der jeg virkelig måtte lete for til slutt å finne bilder av min nye nevø etter at jeg fikk til sendt en link som skulle “ta meg rett til albumet”. Andre klager over lang opplastningstid og dårlige brukergrensesnitt som ødelegger moroa med å dele bilder med dem man vil.

Med Dropbox, derimot, er det såre enkelt. Jeg kan for eksempel enkelt dele med dere min mappe med skrivebordsbakgrunner.  (Bare gå inn og ta en titt, last gjerne ned noen bilder om du ønsker ha dem som din skrivebordsbakgrunn)

skrivebordsbakgrunner

 

Har man en mappe med bilder, la oss si en ny nevø, så flytter man denne mappen inn i Photos-mappa som allerede er i din Dropbox-mappe. Deretter høyrekikker du på mappa med bilder av nevøen og velger “Copy Public Gallery Link”, som på bildet under.

dropbox_share

Da er det bare å dele denne lenken på e-post, MSN, Skype, Facebook eller kanskje på din egen webside/blogg.

Vil du derimot bestemme hvem som får se hva, velger du “Share This Folder…” da kommer det opp en dialogboks som ber deg om å legge inn e-postadresser til de du vil dele med. Når de inviterte trykker på linken de har fått i e-posten må de selv registrer seg på Dropbox for å få tilgang, om de ikke allerede er medlem da.

Online minnepinne

Hvis du er student, som meg, så er det alltid greit å ha en usb-minnepinne i baklomma. Den kommer ofte greit med, enten du skal ta med deg en PowerPoint-presentasjon som skal sikre deg en A. Eller så har kanskje klassekameraten din sikra seg en digital versjon av fjorårets eksamen som du gjerne også skulle ha sett litt på. Dropbox kan hjelpe deg i de situasjonene der du har glemt minnepinnen din. Du trenger ikke Dropbox installert på maskinen for å laste noe opp, du bare logger på dropbox.com og laster opp det du trenger der og når du kommer hjem ligger allerede filen i personlige Dropbox-mappe.

 

Mange muligheter med mobilen

Dropbox har lansert apps til iPhone/iPod og selvfølgelig iPad, Android og Blackberry. Undertegnede bruker både en til sin iPod touch og Androidtelefon. Nedenfor finner du link til  appene:

Android, eller bruk QR-koden under

image

iPhone/iPod

Dropbox på mobilen er en veldig enkel måte å flytte filer over fra datamaskinen til mobilen eller omvendt. Har du for eksempel et bilde på mobilen du ønsker å ha på maskinen er det bare å trykke på deleknappen, velge Dropbox og så vips så er den på dataen din.

 

Fjernstyrt start av torrent-nedlastninger

La oss si at du sitter i sofaen og surfer på iPaden du fikk til jul, du har endt opp inne på NRKBeta sine sider og funnet deres sak om Holmekollbanen minutt for minutt. Spennende saker, tenker du. Og du har lyst til å laste den ned via deres BitTorrent-sider. Det kjedelige er bare at iPaden nødvendigvis ikke er den maskinen du ønsker å laste ned denne mer enn 4Gb store videoen på. Men det løser seg med Dropbox. Du laster enkelt og greit ned den bittelille .torrentfila til iPaden din og så velger du å laste den opp til Dropbox, der du velger at den skal legges i en mappe du har kalt, for eksempel, “torrents-to-load”.

Hvis du da har stilt inn ditt torrentprogram riktig så skal nedlastningen av filen være i gang med det samme. Under vil jeg kort vise hvordan man stiller inn dette i uTorrent.

Du velger Options->Preferences->Directories, så fyller du inn informasjonen som på bildet under.

utorrent

 

Er 2Gb for lite for deg?

Hvis 2Gb lagringsplass hos Dropbox er for lite for deg så kan man gjøre en av to ting.

dropbox_priser

1. Trenger man MYE mer plass så er oppgradering til en betalversjon veien å gå. Det enkleste er å bruke gratisversjonene en stund, få et bruksmønster og så se om man ønsker å betale for å få mer lagringsplass etter hvert.

Prisene er:

50Gb: $9,99/mnd eller $99/året, NOK:56/560

100Gb: $19.99/måneden eller $199/året, NOK: 112/1115

2. Trenger man bare noen 100 Mb ekstra så har Dropbox laget et lite “fordelsprogram” der du kan tjene noen 100 Mb ved å dele informasjon om Dropbox til venner. Hvis du trykker her og installerer Dropbox så vil både du og jeg få 250 Mb ekstra lagringsplass hver. Så kan du siden dele Dropbox med dine venner og få enda mer gratis lagringsplass.

Du kan også tjene noen ekstra Mb hvis du fullfører noen steg hos Dropbox, som for eksempel å installere programmet eller fortelle om Dropbox på Facebook og Twitter.

 

Synkroniser dine avatarer

Mange er medlem på x antall forumer rundt omkring på nettet og der har man som oftest muligheten til å legge til et lite bilde ved siden av kallenavnet sitt – en avatar. Problemet er bare at hvis man vil bytte avatar på de forskjellige forumene så må man nesten sette av en hel søndag for å få jobben gjort. Men med Dropbox så er jobben gjort i en fei. Man legger enkelt og greit bildet man ønsker å bruke i Public folder, som allerede ligger i Dropbox-mappa. Så høyreklikker du på bildet og velger “Copy Public Link” og så legger du denne linken inn på de forskjellige forumene. Neste gang du da ønsker å bytte avatar bytter du enkelt og greit bare ut den gamle bildefilen med den nye. Voila!

Dropbox er bare i startgropa

Dropbox virker bare å være i startfasen av en fantastisk utvikling og har forbedret seg mye bare fra da jeg begynte å bruke tjenesten.

Hva bruker du Dropbox til? Har du noen smarte triks? Del det for all del med oss andre i kommentarfeltet!

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
anti fatigue mats amazon