Hva er det riktige tabletvalget i mars 2011?

23/03/2011

Nettbrett, Teknolicious

Motorola Xoom, Honeycomb, iPad

Tablet, surfebrett, pad, sørfefjøl osv. De nye gadgetene med Apples iPad i spissen har tatt fullstendig av, noe som bevises av rapportene om at det ble solgt over 15 millioner av den første iPaden. Men med så mange forskjellige aktører på, eller på vei inn i, markedet så er det ikke lett for hvermansen å bestemme seg for hvilken tablet (undertegnede liker navnet tablet best) man skal velge.

Først la meg avklare dette med en gang, jeg er ikke en old imac, gammel imacveldig stor tilhenger av Apple. Jeg vokste opp med Apple-maskiner, den siste vi hadde var ei slik stilig gammal iMac, grunnet en far som jobbet i de kreatvie kretser. Og jeg eier en 2. generasjons iPod touch, som har fungert tilfredsstillende og gitt meg et godt innblikk i iOS-verdenen, men det er også det, når det kommer til Apple for min del.

 

Fortrinnsvis konsumering, men…

Inntil videre ser det ut som konsumering, og ikke produksjon, av innhold er hovedpoenget med en tablet. Og det er i grunnen ikke noe feil med det. En tablet er i de aller fleste tilfeller et tilleggsprodukt og ikke den dingsen man skal produsere innhold på, i alle fall ikke som et profesjonelt arbeidsverktøy.

Dette kan derimot være på vei til å snu nå, HTC har nemlig lansert sitt bidrag til tabletjungelen med sin Flyer, som ITAvisen gir gode skussmål i en minitest, der den medfølgende pennen får gode tilbakemeldinger.

HTC Flyer tablet

Hovedpoenget i denne bloggposten bygger på at nettopp denne konsumeringen av innhold er der en tablet skiller seg voldsomt ut fra de andre. Apples iPad har nylig fått en grei oppdatering, raskere prosessor, bedre grafikkytelse, kameraer og andre små naturlige oppdateringer som gjør den relativt likeverdig med de fleste andre tablets der ute når det kommer til hardware. Det er ingen voldsomme  skiller på den fronten, de fleste har 10 tommer skjerm og tilsvarende innmat. Det er det som man har muligheten til å få servert på de forskjellige 10 tommers skjermene som er forskjellen, og den er for øyeblikket stor. Apples App Store har så ufattelig mange flere tilpassede apps til sin tablet en Android har til sine Honeycomb-baserte, RIM har til sin kommende Playbook og HP til sin Touchpad. Akkurat nå i mars er det ingen tvil hvor det er morsomst for en ny tableteier å lete etter apps som gir deg innhold for konsumering på en stor skjerm.

 

iPad er valget, inntil videre

Valget hadde derfor vært såre enkelt for meg om jeg skulle kjøpt meg en tablet nå, iPaden virker som et komplett produkt, fri for barnesykdommer, drøssevis med tilpassede apps og en tablet hvor jeg veit hva jeg får. Om dette kommer til å forandre seg er jeg veldig sikker på. Men inntil videre er ikke tilbudene alt for mange der ute, og når de nye Honeycombtabletene kommer kan det være greit å sitte litt på gjerdet og følge med en “sesong” til. Det blir spennende å se hva RIM og HP leverer, men alle disse vil trenge litt tid på å sette seg og bygge opp en database av apps og innhold som kan konkurrere med Apple. Jeg gleder meg til å følge utviklingen!

 

Oppdatering!

VG har nå sluppet sin anmeldelse av iPad2

, , , , , , , , , , , , ,
 • Ole Morten Pettersen

  Utrolig insprerende å lese denne bloggposten. Totalt tom for kilder, men dog oppgulp som man ser i alle forbrukertester av «tablets». Greit nok, dette er en blogg, og ikke en doktorgradavhandling om tablet`er, MEN man må kunne spørre seg om det man skriver er gjennomtenkt? Selv så jeg frem til å lese et blogginnlegg som kunne gi en pekepinn på valg av tablet, noe jeg synes dette innlegget ikke kunne gi noe bedre svar på en at man får kjøpt mer innhold til iPad.. Kan du bastant påstå at konkurrerende tableter lider av barnesykdommer? Jeg føler her at til tross for at du utgir deg for å ikke være «Apple-fanboy», så har du likevel latt deg lure av deres eminente produktbygging. De har deg i sin hule hånd da du ikke er i stand til å skue lenger utover tabletmarkedet enn at du har blitt blind på Apples dominans. Men for all del, personlig foretrekker jeg iPad, og gleder meg til iPad2 kommer på fredag.

  • Hei!
   Takk for at du tok deg tid til å lese, og i tillegg ytre dine meninger om, innlegget. Jeg har med dette innlegget prøvd å forklare kort og greit at jeg føler at sånn som ståa er nå, så er iPad det beste valget for en som ønsker å begi seg inn på tabletmarkedet. Enkelt å greit fordi , med mindre man kun skal surfe nettet, så er det rett og slett mange flere tilrettelagte apps til iPaden enn det er til de andre operativsystemene tilsammen. Disse appsene er inntil videre det som skiller de forskjellige tabletene fra hverandre, sett bort i fra små hardware forskjeller, et og annet 3D-kamera og utseende. At de andre operativsystemene ser hundre ganger flottere ut er det ingen tvil om, iOS trenger en grundig overhaling. Jeg bruker til daglig en Androidtelefon. Det operativsystemet gir deg flere muligheter og er mye bedre enn iOS, men det er bare en liten del av tiden man tilbringer på hjemskjermen, resten er inni appene. HP sitt operativsystem ser unektelig bra ut, og de videoene jeg har sett av det virker å være spennende, men ingen har muligheten til å kjøpe en HP eller RIM-tablet med det første i Norge, derfor konkluderer jeg som jeg gjør, per mars 2001 er iPaden det beste valget.

 • Jeg har også lenge vært skeptisk til Apples produkter, og kunne aldri tenkt meg en Macbook f.eks. iPaden er derimot det første produktet hvor det rett og slett ikke finnes ordentlige konkurrenter. I 2010 var det jo kun mellom iPad og Galaxy Tab, og vi vet hvordan det endte. I 2011 virker konkurransen absolutt større med den nye Tab, Acer Iconia A500 og muligens Asus EEE Pad som mine favoritter. Motorola Xoom tviler jeg på at vi vil se i Norge, med tanke på hvor lenge Motorola har holdt seg unna det norske markedet.

  Poenget mitt er at jeg ikke ser den samme sjarmen i noen av disse produktene som iPaden har. Den har vært ute i over et år, men jeg får fortsatt blikk hver dag jeg sitter med den på toget. Folk syns rett og slett at den ser bra ut. Hva man kan tolke utifra det er at folk flest bryr seg om hvordan deres teknologi ser ut, og at mange produsenter ikke legger nok tid inn i det. Konkurrentene vil mest sannsynlig vinne flest kunder blant bedrifter, og kunder som først og fremst ønsker å gå i en annen retning enn alle andre.

  • Hei, takk for kommentar. Veldig stas for en rykende fersk blogger.

   Jeg er enig i at det kommer mange andre spennende konkurrenter til iPaden utover i 2011. Og som du sier, EEE serien( hvor mange tablets har de egentlig på vei nå?) virker spennende. Jeg kan virkelig se for meg et godt tabletprodukt hvor et fysisk tastatur er implementert. Enten transformer eller slider i EEE serien. Spennende saker. Men som jeg konkluderer med, akkurat nå i mars 2011 er det iPaden som virker som det beste produktet.

   • Ruben

    Jeg ser du sier at du godt kunne sett for deg et fysisk tastatur i en tablet. Men det er jo egentlig ikke noe poeng i det siden da blir det vel omtrent en netbook?

    • admin

     Vel, det jeg tenker er at muligheten for et fysisk tastatur som for eksempel den nye fra Asus som kommer snart, EEE Pad Transformer, gir brukeren et valg om å inkludere et tastatur når man drar et sted. Man kan på en måte bestemme seg for om man ønsker å ha med seg bare en tablet, eller en tablet som kan være en netbook samtidig. Hva tenker du?

     • Ruben

      Forstår hva du mener, men personlig synes jeg ikke at det er en tablet når de er innebygget tastatur, mer et kult design på en tablet.

     • admin

      Er det slider du tenker på da? Hva synes du om Transformer da? da kan du jo jekke av hele tastaturet…

 • Stinn B. Rakke

  Det finnes ikke ordentlige konkurrenter til ipad ? Hva er det som feiler dere, har dere røyka purre hele gjengen ? Dette er jo ikke annet enn en fordekt Apple fanklubb, der dere alle sier: «Nei, vi liker egentlig ikke Apple, og elsker egentlig Android… men likevel foretrekker vi Apple». Makan til rør. Gå å kok huet deres, hele gjengen.

 • Pingback: RIM Playbook får Android apps | teknolicious()

 • Pingback: Møt familien EEEPad | teknolicious()